Yeni haftanın gündemi ve beklentiler

Fed ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) para politikası toplantıları ve ABD iş gücü piyasası verilerinin takip edildiği haftanın ardından piyasaları daha sakin bir veri akışı bekliyor.

Yeni haftanın gündemi ve beklentiler
Yayınlama: 05.02.2024
0
A+
A-

 05 Şubat 2024 Pazartesi Türkiye; Enflasyon Verileri (Ocak) Dünya Geneli; Hizmet PMI Verileri (Ocak-Nihai) Euro Bölgesi; Sentix Yatırımcı Güven Endeksi (Şubat)

·         06 Şubat 2024 Salı Türkiye; Reel Efektif Döviz Kuru (Ocak), TCMB Fiyat Gelişmeleri Raporu Almanya; Fabrika Siparişleri (Aralık) Euro Bölgesi; Perakende Satışları (Aralık)

·         07 Şubat 2024 Çarşamba Türkiye; Hazine Nakit Dengesi (Ocak) Almanya; Sanayi Üretimi (Aralık) ABD; Hazine Tahvil İhalesi (10 Yıl Vadeli)

·         08 Şubat 2024 Perşembe Türkiye; TCMB Enflasyon Raporu (2024-I), İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi (Ocak) Çin; Enflasyon Verileri (Ocak) ABD; Hazine Tahvil İhalesi (30 Yıl Vadeli)

·         09 Şubat 2024 Cuma Türkiye; Sanayi Üretimi (Aralık) Almanya; TÜFE (Ocak)

 

– Fed ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) para politikası toplantıları ve ABD iş gücü piyasası verilerinin takip edildiği haftanın ardından piyasaları daha sakin bir veri akışı bekliyor.

Dünya genelinde PMI verileri

Haftanın ilk işlem günü dünya genelinde hizmet sektörünün ocak ayı nihai PMI rakamları açıklanacak. Japonya, Çin (Caixin), Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de (ISM) PMI verileri takip edilecek. Çin’de Caixin hizmet PMI aralıkta 51,5’ten 52,9’a gerilemişti. Geçen yıl marttan eylüle kadar düşüş eğiliminde olan gösterge, eylülden (50,2) sonraki üç ay boyunca yükseliş kaydetti. Caixin verisine göre Çin’in hizmet sektörü Aralık 2022’den bu yana hiç daralmadı. Japonya’da hizmet sektörü görece güçlü kalmaya devam ediyor. Öncü veriye göre hizmet PMI ocakta 51,5’ten 52,7’ye yükseldi. Avrupa’da öncü PMI verileri ülke bazında bir ayrışma olduğunu işaret etmektedir. Almanya, Fransa ve İngiltere’de yavaşlama görülürken İspanya ve İtalya’da daha pozitif bir görünüm mevcut. ABD’de de yavaşlama olmasına karşın Kuzey Avrupa ülkelerine kıyasla daha güçlü bir görünüm hâkim. ISM imalat dışı PMI verisi geçen yılın ağustos ayından beri düşüş eğiliminde olsa da Ocak 2023’ten beri büyüme bölgesinde kalmaya devam ediyor. Veri geçen aralıkta 52,7’den 50,6’ya gerilemişti.

Pazartesi günü, ayrıca, Avrupa’da Euro Bölgesi şubat ayı Sentix Yatırımcı Güven Endeksi takip edilecek. Piyasa katılımcılarının Euro Bölgesi’nin ekonomik görünümüne ilişkin Mart 2022’den beri kötümser olduğunu işaret eden gösterge geçen yılın ekim ayından beri kötümserliğin bir miktar azaldığını gösteriyor.

Euro Bölgesi’nde salı günü aralık ayı perakende satışlar verisi açıklanacak. Perakende satışlar kasımda aylık %0,3, yıllık %1,1 azalmıştı. Aralıkta aylık %0,8, yıllık %1,1 daralma bekleniyor. Euro Bölgesi’nde perakende satışlar Haziran 2022’den beri yıllık bazda daralarak tüketim harcamalarının bir önceki yıla göre azaldığını işaret ediyor.

Almanya fabrika siparişleri ve sanayi üretimi verileri

Almanya’da salı günü aralık ayı fabrika siparişleri, çarşamba aralık sanayi üretimi ve haftanın son işlem günü ocak ayına ilişkin nihai enflasyon verileri açıklanacak. Sanayi üretiminin öncü göstergesi niteliğindeki fabrika siparişleri ekimde aylık %3,8 sert daralmanın ardından kasımda %0,3’lük sınırlı bir artış kaydetmişti. Eylülden kasıma kadar yıllık bazda oldukça sert daralan Almanya sanayi üretimi, kasımda aylık %0,7, yıllık %4,87 azaldı. Aralıkta, kasıma göre daha sınırlı bir aylık daralma beklenmektedir.

Almanya ve Çin’de enflasyon verileri

Ocak sonunda açıklanan öncü göstergelere göre Almanya’da TÜFE ocakta aylık %0,2, yıllık %2,9 arttı. Almanya’da manşet enflasyon 2022’nin son çeyreğinde çift hane görmesinin ardından başlayan düşüş eğilimini koruyor. Piyasa beklentisi nihai ocak verisinin öncü veriye paralel geleceği yönünde.

Çin’de tüketici fiyatları aralıkta aylık %0,1 artarken yıllık bazda %0,3 gerilemişti. Aynı dönemde üretici fiyatları yıllık bazda %2,7 düştü. Ocakta, TÜFE’nin aylık %0,4 artarken yıllık %0,5 azalması, ÜFE’nin ise yıllık bazda %2,6 daralması bekleniyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde tüketici fiyatları ekim, kasım ve aralıkta yıllık bazda geriledi. Üretici fiyatları ise yıllık bazda Ekim 2022’den beri azalıyor. Çin ekonomisinde büyümenin yavaşlaması ve deflasyonist ortam, iç talebi ve büyümeyi canlandırıcı yönde daha fazla adım atması için Pekin’in üzerindeki baskıyı artırıyor.

 

– Yurt içinde, bu hafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Enflasyon Raporu ve veri takvimi tarafında enflasyon rakamları, sanayi üretimi ve reel efektif döviz kuru öne çıkıyor.

Enflasyon verileri

Haftanın ilk işlem gününde TÜİK’in yayımlayacağı ocak ayı enflasyon gerçekleşmeleri açıklanacak. Foreks Haber’in anketine göre piyasanın medyan beklentisi TÜFE’nin ocakta aylık %6,62, yıllık %64,76 arttığı yönünde. TÜFE aralıkta aylık bazda %2,93, yıllık %64,77 artmıştı. C grubu çekirdek TÜFE aylık %2,31, yıllık %70,64 artış kaydetti. Aynı dönemde yurt içi ÜFE aylık %1,14, yıllık %44,22 arttı. Ocak verisi, piyasanın enflasyon beklentileri açısından önem arz etmektedir. Zira asgari ücret artışları, yönetilen fiyat ayarlamaları, otomatik vergi artışları, düşük baz etkisi ve iç talebin istenen ölçüde yavaşlamamış olması dolayısıyla enflasyonun yılın ilk yarısında yüksek kalması beklenmektedir. TCMB, ocak verilerinin ardından salı günü aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayımlayacak.

2024’ün ilk Enflasyon Raporu (2024-I)

Piyasanın enflasyon beklentileri bağlamında TCMB’nin perşembe günü yayımlayacağı 2024’ün ilk Enflasyon Raporu da önem arz etmektedir. Orta vadeli görünümdeki olası değişiklikler piyasa tarafından yakından izlenecektir. Kasım ayında yayımlanan geçen yılın son Enflasyon Raporu’nda yer alan 2024 sonu TÜFE tahmini %36, 2025 sonu TÜFE tahmini %14 idi. Raporda, enflasyonun bu yılın ilk yarısı boyunca yükseleceği ve ikinci yarısından itibaren tüketici enflasyonunun istikrarlı olarak gerileyeceği öngörüsü bulunuyordu. Perşembe günkü yeni Rapor’un sunumunu cuma günkü görev değişikliğinin ardından yeni Başkan Fatih Karahan yapacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan 2024-2026 Orta Vadeli Program’da (OVP) 2024, 2025 ve 2026 yıllarına ilişkin enflasyon tahminleri sırasıyla %33,0, %15,2 ve %8,5 seviyelerinde bulunuyor.

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi

Perşembe günü İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ocak ayı Türkiye İhracat İklimi Endeksi takip edilecek. Endeks, aralıkta 49,5’ten 49,7’ye yükselerek ihracat ikliminin yılın son ayında fazla değişmediğini işaret etmişti. Euro Bölgesi’nde devam eden ekonomik zayıflık ihracat iklimini olumsuz etkilemişti. Aralıkta, Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda ve Avusturya’da ekonomik faaliyetler daralırken İspanya, İrlanda ve Yunanistan büyüme kaydetti. Endeks, Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarları arasında yer alan ülkelerin PMI endekslerinin ağırlıklandırılmasıyla hesaplanmaktadır. Veri, ihracat ikliminin art arda beş aydır bozulduğunu işaret etmektedir.

Reel Efektif Döviz Kuru

TCMB salı günü ocak ayına ilişkin TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru (REDK) açıklayacak. REDK, aralıkta 55,25’ten 55,15’e gerilemişti.

Hazine Nakit Dengesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) çarşamba günü ocak ayı Hazine nakit gerçekleşmelerini açıklayacak. Aralıkta faiz dışı denge 168,81mlr TL, nakit dengesi 196,96mlr TL açık vermişti. Ocak-aralık döneminde faiz dışı denge toplam 71,11mlr TL, nakit dengesi 625,49mlr TL açık verdi.

Sanayi üretimi

Haftanın son işlem günü TÜİK, aralık ayı sanayi üretimi verilerini açıklayacak. Sanayi üretimi kasımda aylık %1,4 azalırken yıllık bazda %0,2 artış kaydetmişti. Kasımda aylık bazda Şubat 2023’ten beri en sert daralma, yıllık bazda ise Haziran 2023’ten beri en yavaş artış kaydedildi.

TCMB’de görev değişikliği

Cuma günü geç saatlerde TCMB Başkanlığına Başkan Yardımcısı Fatih Karahan atandı. Cumhurbaşkanlığının görevden alma ve atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Görev değişikliğinin ardından açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Karahan’a destek mesajı verdi. Şimşek, sosyal medya hesabında, “Kendisini tebrik ediyor ve başarılar diliyorum. Başkan ve ekibine güvenimiz ve desteğimiz tamdır. Önümüzdeki dönemde de ekonomi programımızı kurumlar arası eş güdüm içinde kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz. Güçlü ekonomi ekibimiz ile makro finansal istikrarın pekişmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Mali disiplin ile dezenflasyon sürecine destek olmaya devam ederken, hayata geçireceğimiz yapısal reformlarla program kazanımlarımızı kalıcı hale getireceğiz.” İfadelerini kullandı. Karahan, göreve atanmasının ardından ilk yazılı açıklamasında ” Enflasyon, hedefimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz.” dedi. Söz konusu görev değişikliğinin hisse senedi piyasasında dalgalanmaya neden olabileceğini ancak tepkinin kısa vadeli olabileceğini düşünmekteyiz.

 

Geçtiğimiz Hafta Ne Oldu?

– Geçen hafta Avrupa hisse endeksleri genelinde negatif fiyatlamalar hâkim oldu. Almanya’da DAX Endeksi %0,25, İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %0,26 ve Fransa’da CAC 40 Endeksi %0,55 düştü. EUR/USD paritesi %0,55 düşüşle haftayı 1,08 seviyesinde tamamladı. Buna karşın Dolar Endeksi (DXY) 103,4 puandan 104 puana yükseldi. Eurostat’ın açıkladığı verilere göre Avrupa’nın lokomotifi Almanya’da ekonomi (GSYH) 4Ç23 döneminde yıllık %0,2 daraldı. Buna karşın aynı dönemde Euro Bölgesi ekonomisi %0,1 büyüdü. Piyasa beklentisi Bölge ekonomisinde değişim gerçekleşmemesi yönündeydi. Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini beklentiler doğrultusunda %5,25’te sabit tuttu. BoE Başkanı Andrew Bailey, faiz indirimlerini değerlendirdiklerini söyleyerek aralık ayındaki enflasyonun kontrolü için alınması gereken yol olduğunu belirten açıklamasından geri adım attı. Öte yandan Bailey, son aylarda enflasyon konusunda iyi haberler aldıklarını ancak faizleri indirmeden önce enflasyonun %2 hedefine doğru indiğine ve bu hedefte kalacağına yönelik daha fazla kanıt görmek istediklerini aktardı.

– ABD’de hisse endeksleri pozitif bir görünüm ortaya koydu. Dow Jones Endeksi %1,43, S&P 500 Endeksi %1,38 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %1,12 artış kaydetti. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 12,1bp düştü ancak %4’ün üzerinde kalmaya devam etti. 2 yıllıkların faiziyse 1,3bp artışla %4,37’ye yükseldi. Fed’in bu yılki ilk FOMC toplantısı küresel piyasaların odağında yer almaktaydı. Fed iki gün süren toplantı sonucunda politika faizinde değişiklik yapmadı ve %5,25-5,50 aralığında sabit bıraktı. Politika faizindeki stabil duruma karşın toplantı karar metninde dikkate değer değişimler gerçekleşti. Metinden ‘enflasyon kontrol altına alınana kadar faiz artırımı olabileceği’ ifadesinin çıkarılması faiz artırımlarının sona erdiği yönünde sinyal verdi. Ancak ‘Politika yapıcıların, enflasyonun %2 hedefe sürdürülebilir bir şekilde ilerlediğine yönelik daha fazla güven duymadan faiz indirimi beklemediği’ değerlendirmesi metne eklendi. Bu durum ise Komite’nin henüz indirimlere başlamaya hazır olmadıkları yönünde sinyal üretti. Faiz kararının akabinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Başkan Jerome Powell, politika faizinin muhtemelen zirvede olduğunu ve ekonominin de beklendiği gibi seyretmesi durumunda bu yıl faiz indirimlerine başlamanın uygun olduğuna inandıklarını aktardı. Ayrıca ‘Faiz indiriminin zamanlaması enflasyondaki güvene bağlı olacak.’ diyen Powell, “Komite’nin mart toplantısına kadar yeterli güven seviyesine ulaşacağını düşünmüyorum.” şeklinde görüş bildirdi. Cuma günü ise ABD’de ocak ayı resmi istihdam raporu yayımlandı. Piyasa tarafından 185 bin kişi artması beklenen tarım dışı istihdam, 353 bin arttı. Ayrıca ortalama saatlik kazançlar aylık bazda %0,6 ve yıllık %4,5 artışla tahminlerin üzerinde gerçekleşti. İşsizlik oranının %3,8’e yükselmesi beklenirken %3,7’de stabil kaldı. Böylece resmi istihdam raporu, işgücü piyasasının önümüzdeki aylarda ekonomik büyümeyi destekleyecek kadar dayanıklı olduğunu ortaya koydu.

– BIST100 Endeksi geçen hafta 8.399-8.762 puan aralığında işlem gördü. Endeks %3,83 artışla tüm zamanların haftalık kapanış rekorunu 8.665 puana yükseltti. Endeks’in işlem hacmi ise 545,63mlr TL ile görece yüksek bir tutarda gerçekleşti. USD/TRY kuru %0,56 artışla 30,5 TL’ye yükseldi. EUR/TRY kuru ise 33 TL’nin hemen altında kalmaya devam etti. Gram altın 1.954 TL’den 1.996 TL’ye yükseldi. Perşembe günü TCMB’nin PPK toplantısı özetleri yayımlandı. TCMB’nin politika faizini %45’e yükselttiği PPK toplantısının özetinde, faiz kararı ve miktarsal sıkılaştırma adımlarıyla TL likiditesindeki aşırılıkların dengelenmesinin hedeflendiğini belirtti. Özette dezenflasyon tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği sürece sürdürüleceği ifade edildi. Ayrıca metinde, ocakta aylık enflasyonda görülmesi beklenen geçici yükselişin ardından fiyat artışlarının şubat ayı ve sonrasında yavaşlayacağı tahmin edilmektedir, denildi. Cuma günü piyasaların kapanışının ardından TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan sosyal medya hesabından paylaşım yaparak görevinden ayrıldığını ifade etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Erkan’ın aldığı kararın tamamen şahsi olduğunu belirterek ‘Aldığı bu kararı saygı ile karşılıyor ve ülkemize sunduğu kıymetli hizmet ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum’ açıklamasını yaptı. Akabinde Resmî Gazete’de yayınlanan kararla yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan oldu.

 

Kaynak Piramit Menkul


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.