Xi, APEC Zirvesi’ne katılacak: Çin bilgeliğiyle Asya-Pasifik’te konsensüs inşası

Bu yılki Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) Ekonomi Liderleri Toplantısı 15-17 Kasım günlerinde ABD’nin San Francisco kentinde düzenlenecek.

Xi, APEC Zirvesi’ne katılacak: Çin bilgeliğiyle Asya-Pasifik’te konsensüs inşası
Yayınlama: 11.11.2023
0
A+
A-

Bu yılki Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) Ekonomi Liderleri Toplantısı 15-17 Kasım günlerinde ABD’nin San Francisco kentinde düzenlenecek.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 2013 yılından bu yana  her yıl katıldığı APEC zirveleri aracılığıyla Asya-Pasifik ülkeleriyle kritik diplomatik temaslar gerçekleştirdi. Xi, Asya-Pasifik bölgesinde işbirliğine, kalkınmaya ve konsensüs oluşturulmasına katkı yaptı.

Ortaklık ruhuna dayanarak el ele ilerlemek

Xi, APEC Zirvesi’ne katılacak: Çin bilgeliğiyle Asya-Pasifik’te konsensüs inşası

18 Kasım 2018 tarihinde 26. APEC Ekonomi Liderleri Toplantısı’nda konuşan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, “Farklı ulusal koşullara sahip Asya-Pasifik ülkeleri arasında anlaşmazlıkların yaşanması çok normal. Önemli olan, Asya-Pasifik ülkelerinin ortaklık ruhuna dayanarak fikir ayrılıklarını istişare yoluyla çözmeleri, zorluklarla beraber mücadele ederek ortak kalkınma hedefine ulaşabilmeleri.” ifadelerini kullandı.

10 Kasım 2017’de APEC CEO Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Xi, “Asya-Pasifik bölgesinin barış, istikrar ve refahı tüm bölge halklarına aittir. Asya-Pasifik bölgesinin geleceği, bölge halkı tarafından ortaklaşa yaratılacak. Karşılıklı güven, kapsayıcılık, işbirliği ve kazan-kazan temelindeki ortaklık ilişkileri, Asya-Pasifik ailesinin manevi bağıdır ve Asya-Pasifik işbirliğinin doğru yolda ilerlemesi için önemli bir teminattır.” dedi.

Açık işbirliğinde ısrarla reform ve inovasyonu hızlandırmak

17 Kasım 2018’de APEC CEO Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Xi şöyle konuştu: “Tarih, yalnızca açıklık ve işbirliğine bağlı kalmak suretiyle daha fazla kalkınma fırsatı ve daha büyük kalkınma potansiyeli elde edebileceğimizi, içe kapanmanın dünya ve nihayetinde kendimiz için kayba yol açacağını kanıtlamıştır.”

19 Kasım 2016’de APEC CEO Zirvesi’ne katılan Xi Jinping, Asya-Pasifik bölgesinde elde edilen tüm neticelerin reform ve inovasyon kaynaklı olduğunun altını çizdi.

19 Kasım 2015’te 23. APEC Ekonomi Liderleri Toplantısı’nda konuşan Xi Jinping, reform ve inovasyonun Asya-Pasifik ekonomisine yeni ivme kazandıracağını vurguladı.

Bağlanırlığı güçlendirerek neticeleri paylaşmak

Xi, APEC Zirvesi’ne katılacak: Çin bilgeliğiyle Asya-Pasifik’te konsensüs inşası

11 Kasım 2014’te 22. APEC Ekonomi Liderleri Toplantısı’nın açılış töreninde bir konuşma yapan Xi Jinping, karşılıklı bağlanırlık kavramını şu sözlerle açıkladı. “Bağlanırlık bir yol gibi, ister kara yolu, ister demir yolu, ister hava yolu veya bir ağ olsun, bu yol nereye giderse işbirliğimiz oraya ulaşır. Bağlanırlık bir kurallar yoludur: Daha fazla koordinasyon ve işbirliği, daha az kural ve engel olacak. Böylece lojistiğimiz daha hızlı, temaslarımız daha yoğun olacak. Bağlanırlık bir gönül yoludur: Sen beni anlarsan, ben seni anlarsam, birbirimizle daha iyi geçineceğiz, işbirliğimiz daha iyiye gidecek.”

10 Kasım 2017’de APEC CEO Zirvesi’nde bir konuşma yapan Xi Jinping, bağlantılı şekilde gelişmenin kazan-kazan kavramının en iyi örneği olduğunu söyledi. Asya-Pasifik ekonomilerinin çıkarlarının birbirine bağlı olduğunu belirten Xi, “Bağlantılı şekilde gelişme, hem ortaklarınıza kalkınma ivmesi sağlayabilir hem de kendi kalkınmanız için daha fazla potansiyel doğurabilir.” dedi.

Karşılıklı yarar temelinde ‘‘Büyük Asya-Pasifik Ailesi’’ni oluşturmak

2013 yılında APEC CEO Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Xi, “Asya-Pasifik büyük bir ailedir, Çin bu ailenin bir üyesidir. Çin’in kalkınması, Asya-Pasifik’ten ayrı düşünülemez, Asya-Pasifik’in refahı da Çin’den ayrı düşünülemez. Çin ekonomisinin sürekli ve sağlıklı şekilde kalkınması, Asya-Pasifik bölgesinin gelişmesine büyük fırsatlar getirecek.” diye konuştu.

19 Kasım 2016’da Cumhurbaşkanı Xi, APEC CEO Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Çin’in barışçıl kalkınma yolunda kararlılıkla ilerleyeceğini belirtti. Xi, karşılıklı yarar ve kazan-kazan işbirliğine dayalı açık bir strateji izleyen Çin’in kendisi gelişirken Asya-Pasifik ülkelerinin ortak kalkınmasını da hızlandırdığını ve bölge halklarına yeni fırsatlar sunduğunu belirtti.

18 Kasım 2022’de Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 23. APEC Ekonomi Liderleri Toplantısı’nda ‘‘Büyük Aile’’ ruhuyla karşılıklı yardım sağlayarak, Asya-Pasifik kader birliğini oluşturma çağrısında bulundu.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.