Rusya’nın bir çok kentinde Navalnyj protestoları

Stockholm, 17 Şubat (HİBYA) – Rus aktivist ve rejim muhalifi Alexei Navalnyj’in hapishanede ölümünün ardından bir çok Rus kenti protestolara ve tutuklamalara sahne oldu.

Rusya’nın bir çok kentinde Navalnyj protestoları
Yayınlama: 17.02.2024
1
A+
A-

Bir çok Rus Cuma gecesi St. Petersburg, Moskova ve diğer birçok kentte bir araya gelerek hapishanede ölen Rus muhalefet lideri Alexei Navalny'nin fotoğraflarının yanına çiçekler bıraktı ve mum yaktı.

Aynı zamanda Alexei Navalnyj'i anan birçok kişinin de tutuklandığı yönünde haberler var.

Navalnyj'nin hapsedildiği Sibirya cezaevinde öldüğü haberlerinin ardından Rusya'nın birçok kentinde halk sokaklara döküldü. Bunların arasında Rusya'nın ikinci büyük şehri olan Saint Petersburg da var. Cuma akşamı burada vatandaşların yas tuttuğu, mum yaktığı ve ülkenin önde gelen muhalif siyasetçisinin anısına çiçek bıraktığı görüldü.

Rusya'da gösteri yapma özgürlüğü hakkında rapor veren insan hakları örgütü OVD-Info'ya göre gösterilerde 100'den fazla kişi tutuklandı.

Haber ajanslarının bildirdiğine göre, sosyal medyada protesto çağrılarının yayınlanmasının ardından Moskova Savcılığı, protestoların yasa ihlali olduğuna dair bir uyarı yayınladı.

Başkent Moskova'da da yüzlerce kişinin, Acılar Duvarı ve Gulag kurbanlarının anısına dikilen Solovetsk Taşı anıtına çiçek bırakmak için toplandığı da söyleniyor. Doxa'nın haberine göre en az dört kişi çiçek bırakırken tutuklandı.

Norveç gazetesi VG'nin Telegram'daki Radio Svoboda'ya dayandırdığı haberine göre, Rusya'nın üçüncü büyük şehri Novosibirsk'te polis, siyasi baskı mağdurları içindikilen bir anıtı kordon altına aldı. Rusya'nın birçok şehrinden, çiçek bırakmak üzereyken tutuklanan veya polis tarafından çeşitli şekillerde izlenen kişilere ilişkin benzer haberler geliyor.

Öte yandan dün akşam saatlerinde de Stockholm, Londra, Berlin ve Washington'daki Rus büyükelçiliği önünde de protesto gösterileri yapıldı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.