Piyasanın durumu

Borsa günü düşüşle tamamladı. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,51 değer kaybederek 7.855,06 puandan tamamladı.

Piyasanın durumu
Yayınlama: 07.12.2023
0
A+
A-

XU100

GENEL GÖRÜNÜM: Borsa günü düşüşle tamamladı. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,51 değer kaybederek 7.855,06 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,45 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 2,62 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında tek kazandıran bankacılık, en çok kaybettiren yüzde 5,81 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı oldu. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 202,36 puan azalırken, toplam işlem hacmi 95,6 milyar lira oldu. Endeksin dolar bazında değeri ise 271.51$ seviyesinde bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından millete seslendi. Türkiye’nin aydınlık yarınları, bölgenin huzur ve esenliği için hükümet olarak çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Erdoğan, son Kabine Toplantısı’ndan bu yana özellikle dış politikada gerçekten yoğun bir gündemi geride bıraktıklarını söyledi. Türkiye’nin Kuzey Afrika’daki en önemli ticari ortaklarından Cezayir’e yaptıkları ziyaretin enerji ve müteahhitlik sektörleri başta olmak üzere ekonomik ilişkiler açısından oldukça başarılı geçtiğini dile getiren Erdoğan, ziyareti Cezayir ile Türkiye arasındaki konsey mekanizmasına stratejik boyut eklemek suretiyle adeta taçlandırdıklarını ifade etti. Cezayir’in, Filistin davasının önde gelen savunucuları arasında yer aldığını belirten Erdoğan, “Cumhurbaşkanı, kardeşim Tebbun ile görüşmemizde iki kardeş ülke olarak Gazze’ye ve Filistin davasına güçlü desteğimizi teyit ettik.” diye konuştu. ANKARA (AA)

New York borsası günü düşüşle tamamladı. ABD Merkez Bankasının (Fed) şahin para politikasının sonuna geldiğine ilişkin beklentileri desteklemesiyle güne pozitif bir başlangıç yapan pay piyasalarında kapanışta negatif bir seyir izlendi. ABD’de özel sektör istihdamı, kasımda 103 bin kişiyle piyasa beklentilerinin altında artış kaydetti. Aynı dönemde ücret artışının hızındaki yavaşlama da devam ederken, kasımda yıllık ücret yüzde 5,6 arttı. Öte yandan petrol fiyatlarındaki yaklaşık yüzde 4’lük düşüş enerji hisseleri üzerinde baskı oluştururken, Exxon Mobil’in hisseleri yüzde 1’in ve Marathon Petroleum’un hisseleri yüzde 3’ün üzerinde değer kaybetti. Çip üretici Nvidia’nin hisseleri ise şirketin Üst Yöneticisi (CEO) Jensen Huang’ın Çin pazarına yönelik yeni çiplerin ihracat kısıtlamalarına uygun olmasını sağlamak için ABD hükümetiyle yakın iş birliği içinde çalıştığını açıklaması sonrası yüzde 2’nin üzerinde düştü. NEW YORK (AA)

Veri gündeminde yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, hazine nakit dengesi, yurt dışında ise Çin’de dış ticaret dengesi, Almanya’da sanayi üretimi, Euro Bölgesi’nde büyüme, ABD’de haftalık işsizlik başvuruları ve toptan stokların öne çıkacağını dile getirelim. BİST100 endeksinde yatay periyotta bir başlangıç görülebilir.

X30YV

VİOP30 Endeks Aralık Kontratı, önceki işlem gününü 8.696,00 uzlaşma fiyatından tamamladı. 9,000 direncini aşamayan yakın vade kontratta, geri çekilmelerin devam etmesi halinde 8,300-8,000 destek bölgesi takibe alınabilir. Yukarı yönlü bir hamlede 8,802 direnci ilk direnç olarak karşımıza çıkabilecekken, 8,954 seviyesi bir sonraki aşamada görülebilecek direnç seviyesi olabilir. Yakın vade kontratta yeni günde yatay bir başlangıç görülebilir.

USDTRY

USDTRY tarafında gün içerisinde en yüksek 28,9314 seviyesi görülmekle birlikte en düşük 28,8702 seviyesi test edildi. Dolar TL tarafında son 1 aylık periyotta kademeli bir yükseliş görülmekle birlikte %1,70’lik bir artıştan söz edebiliriz. Yukarı bölgede 29,00-29,30 bölgesi önemini korumaya devam ediyor. Aşağı bölgede ise 28,75 desteği takip edilebilir.

EURUSD

EURUSD paritesinde bu sabah $1,0759 seviyeleri görülmekte. Paritede 29 Kasım tarihinde görülen 1,1019 denemesinin ardından hızlı bir gerileme görülüyor. Düşüş eğilimi devam ederse aşağı bölgede 1,0757-1,0657 bölgesine bir iniş söz konusu olabilir. Bu hafta başından itibaren % -1,11 düşüş gösteren Euro Dolar paritesinde 1,0828-1,0880 bölgesi ise direnç bölgesi olarak karşımıza çıkabilir.

XAUUSD

Ons Altın tarafında yeni günde $2026,19 seviyeleri görülüyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak değerlendirdiğimizde $2035 – 2065 seviyeleri direnç noktaları olarak önemli sayılabilecekken, geri çekilme hareketlerinin bir süre daha devam etmesi halinde ise, aşağıda $2010 – 1985 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir. ABD tarafından gelen ve gelecek olan veriler ile birlikte Altın cephesindeki fiyatlamalar yön arayışı içerisinde olacaktır

Kaynak Acar Menkul


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.