Mutlu Şehir Endeksi’nde İstanbul 149. ve Ankara 161. sırada

STOCKHOLM – 05.02.2024 – HİBYA – Britanya Yaşam Kalitesi Enstitüsü’nün insanların mutlu olması için gereken koşulların sağlandığı şehirlerin değerlendirildiği Mutlu Şehir Endeksi Sıralamasında, İstanbul (1222,6 puan) 149. Ankara ise (1194,0 puan)161. sırada yer buldu.

Mutlu Şehir Endeksi’nde İstanbul 149. ve Ankara 161. sırada
Yayınlama: 05.02.2024
3
A+
A-

Mutlu şehirleri, Filozof Plato'nun “Bu şehir neyse odur, çünkü vatandaşlarımız neyse odur” sözüyle sunan Enstitü, puanlamayı hazırlarken, bireylerin mutluluğunu ölçmüyor, ancak belirli bir yerde mutlu bir hayat yaşamanın koşullarını ölçüyor.

Değerlendirmenin kriterleri arasında, iyi eğitim imkanının olup olmadığı, iyi iletişim, erişilebilir yeşil alanlar, topluma dahil olma fırsatının olup olmadığı gibi faktörler sayılıyor. Araştırmacılar yüzlerce faktörü birkaç farklı kategoride inceleyip her şehri buna göre puanlıyorlar.

Dünya çapında toplam 1.692 şehrin değerlendirildiği sıralamada 23 şehir o kadar çok kriteri karşılıyor ki “altın şehirler” olarak adlandırılıyor. Sonraki yüz şehir ise ''gümüş şehirler'' kategorisinde yer alıyor. İstanbul ve Ankara'nın da yer aldığı ''bronz şehirler'' kategorısın de ise iki yüz şehir sıralanıyor.

Puanları 1553'ün üzerinde olan altın şehirler, ABD, Kanada, Norveç, İsveç, Avustralya, Yeni Zelanda ve İsviçre'de bulunuyor.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.