Küresel piyasalar

Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam raporu öncesinde ABD hisse senedi endeksleri, tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşarak pozitif seyir izledi.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 08.03.2024
0
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu

Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam raporu öncesinde ABD hisse senedi endeksleri, tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşarak pozitif seyir izledi. Günün önemli gündem maddesi ise Fed Başkanı Jerome Powell’ın ABD Senatosu Bankacılık Komitesi'nde gerçekleştirdiği sunumdu. Fed Başkanı Jerome Powell yarıyıllık Para Politikası Raporu'na ilişkin sunumunun ikinci gününde faiz indirimine başlamak için enflasyonun hedefe düştüğünden emin olmak istediklerini belirterek, bu güveni kazandığımızda faiz indirimine başlamak uygun olacağını ifade etti. Diğer Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri de takip edilirken, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, gelen veriler enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğini göstermeyi sürdürürse, para politikasının aşırı kısıtlayıcı olmasını önlemek için politika faizini kademeli olarak düşürmenin uygun  olacağını belirtti. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise ABD merkez bankasının bu yıl içinde faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceğini, ancak öncelikle enflasyonun daha da düştüğüne dair daha fazla kanıt görmek istediğini söyledi. Mester, faiz oranlarını muhtemelen kademeli olarak aşağıya çekeceklerini kaydetti.

Avrupa Merkez Bankası faizleri sabit tutma kararı aldı. Banka mevduat faizini yüzde 4 seviyesinde tuttu. Gecelik borç verme oranı yüzde 4,75; politika faizi ise yüzde 4,5 seviyesinde tutuldu. Avrupa Merkez Bankası dördüncü toplantıda üst üste faiz oranlarında değişiklik yapmazken enflasyon ve ekonomik büyümeye ilişkin yapılan daha düşük tahminler bankanın Haziran’da faiz indirimlerine başlayacağı beklentisini güçlendirdi. Karar sonrası, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, ECB'nin enflasyonu yüzde 2 hedefine doğru düşürme konusunda kaydettiği ilerlemenin yeterli derecede  güvence sunmadığını belirtti. Finansman koşullarının kısıtlayıcı olmaya devam ettiğini ifade eden Lagarde, Avro Bölgesi'nde ekonominin hala zayıf kalmaya devam ettiğini ve bunun ECB'nin bugün açıklanan büyüme tahminlerine yansıdığını vurguladı. Karar metninde ise AMB para politikasında uygun sıkılaştırıcı seviyeyi ve süresini belirlemek için verilere bağlı bir yaklaşım izlemeye devam edeceği vurgusu yapıldı. Faiz seviyesinin enflasyonda yüzde 2 hedefine ulaşmasına önemli katkı vereceği belirtildi. Kararla birlikte ekonomik tahminler de yayımlandı. Buna göre AMB 2024 enflasyon tahminini yüzde 2,3'e indirdi. Önceki tahmin yüzde 2,7 olarak belirlenmişti. Banka ekonomistleri enflasyonda hedefe 2025'te ulaşılacağını  öngördü. Daha önce 2025 hedefi yüzde 2,1 olmuştu. 2026 enflasyon tahmini de yüzde 1,9 seviyesinde tutuldu. 2024 yılına ilişkin büyüme tahmini ise yüzde 0,6 seviyesine çekildi.

Makro veri tarafında; dış ticaret açığı Ocak'ta, bir önceki aya kıyasla yüzde 5,1 artışla 67,4 milyar dolara yükseldi. Piyasa beklentisi, dış ticaret açığının bu dönemde 63,4 milyar dolar olması yönündeydi. 9 ayın en yüksek seviyesine yükselen dış ticaret açığı, geçen yıl Aralık’ta 64,2 milyar dolar olarak kaydedilmişti. ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 2 Mart ile biten haftada beklentiler dahilinde 217 bin oldu.

Süregelen işsizlik maaşı başvuru sayısı ise 24 Şubat ile biten haftada 8 bin kişi artarak 1 milyon 906 bine çıkarken, kasımdan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

ABD tahvil faizlerinde aşağı yönlü seyir takip edildi. ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,50 seviyesinden, ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,08 seviyesinden düşüşle işlem görüyor. VIX endeksi de 14,44 seviyesine hafif geri çekildi.

ABD hisse senedi piyasaları günü pozitif tamamladı. S&P 500 endeksi %1,03 artışla 5.157,36 seviyesinden, Nasdaq endeksi %1,51 kazançla 16.273,38 seviyesinden, Dow Jones endeksi de %0,34 artışla 38.791,35 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa hisse senedi piyasaları günü yükselişle tamamladı. Euro Stoxx 50 endeksi %1,19 puan değer kazancı ile 4.974,05 seviyesine yükselirken, CAC 40 %0,77, DAX endeksi %0,14 alıcılı seyir izledi.

Bugün ne bekliyoruz

Asya-Pasifik piyasaları, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın, enflasyonun destek sinyali vermesi halinde faiz indirimlerinin çok uzak olmayabileceği yönündeki yorumunun ardından alıcılı seyir izliyor. Senato Bankacılık Komitesi'ne konuşan Powell, faiz indirimleri için kesin bir zaman çizelgesi sunmadı ancak faiz indirimlerinin yakında gerçekleşeceğini belirtti. Powell, Enflasyonun yüzde 2 seviyesinde sürdürülebilir bir şekilde hareket edeceğinden daha fazla emin olmayı beklediklerini belirtti.

Nikkei %0,40, Hang Seng %1,2, Shanghai %0,12, Endonezya %0,29, Kospı %0,93 ile alıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde de karışık seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de New York Fed Başkanı John Williams, London School of Economics tarafından düzenlenen, New York Fed Başkanı John C. Williams ile bir konuşma etkinliğinde  moderatörlü tartışmaya katılacak. Makro veri tarafında; Şubat ayına ilişkin tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı rakamları takip edilecek. Ocak’ta 353 bin olarak açıklanan tarım dışı istihdam verisinin, Şubat’ta 193 bin olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Ocak ayında %3,7 olarak açıklanan işsizlik oranı verisinin ise  Şubatta %3,7 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Aynı gün Euro Bölgesi’nde dördüncü çeyreğe yönelik büyüme verisinin final okuması takip edilecek. Yıllık bazda %0,1 olarakgerçekleşen verinin sabit kalması bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var

Önümüzdeki hafta Pazartesi günü Japonya’da GSYH verisi takip edilecek. Salı günü ABD tarafında Şubat ayı TÜFE ve Hazine Bütçe dengesi verileri takibimize olacak. TÜFE’nin aylık bazda %0,4 artş kaydetmesi bekleniyor. Hazine Bütçe dengesi verisi Ocak ayında 21,9 mlr dolar açık yönünde gerçekleşmişti.

Kaynak: Halk Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.