Kar realize edilir

Kar realize edilir
Yayınlama: 22.11.2023
0
A+
A-

Fed Kasım toplantısından sonra başlayan kısa gizli ralli sona eriyor gibi. Yurtdışında özellikle ABD’de keskin bir yükseliş yaşadık ve yatırımcılar şükran günü tatili öncesi realizasyonla kasadan para çekmek istediler.
Dün açıklanan ABD merkez bankasının Federal Açık Piyasa Komitesi içinde daha fazla faiz artırımına yönelik desteğin dağıldığını ve temel çizginin, Fed’in daha önce olduğu bir noktaya doğru kaydığını gösteren tutanaklara göre; yetkililerin son politika toplantısında “dikkatli” ilerleyecekleri ve faiz oranlarını yalnızca enflasyonun kontrol edilmesinde ilerlemenin durması halinde artıracakları konusunda anlaştıklarını gördük.
Tutanaklar, ABD merkez bankası politika yapıcılarının ekonomiye yönelik riskleri “daha iki taraflı” hale getiren çelişkili ekonomik sinyallerle boğuştuğunu, yeniden alevlenen enflasyonun hala endişe verici olduğunu, ancak aynı zamanda kredileri çok fazla kısma ve ekonominin beklentilerine zarar verme endişelerini de gösterdi.
Tutanaklarda, “Katılımcılar, gelen bilgilerin Komite’nin enflasyon hedefine doğru ilerlemenin yetersiz olduğuna işaret etmesi durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılmasının uygun olabileceğini ve daha fazla faiz artırımı için bir dereceye kadar beklenmeyen bir şokun gerekli olduğunu belirtmişler. Bu cümle, Fed’in Eylül ayındaki önceki toplantısının tutanaklarında yer almıyordu.
Aksine, son politika toplantısı notunda, “tüm katılımcıların mevcut faiz oranı ayarının sürdürülmesinin uygun olduğu kararına vardığı” belirtildi; bu durum Fed’in 12-13 Aralık’taki toplantısında politika yapıcıların faiz oranlarına yönelik yeni bir dizi ayrıntılı tahmin yayınladığında netleşecek.
Belge, mali piyasalarda çok az tepki gördü; büyük ölçüde Fed’in faiz artırımlarını bitirdiği ancak daha fazla yetkili enflasyonun toparlanmayacağına ikna olana kadar bunu açıkça söylemeyeceği görüşünü doğruladı. Sonuç olarak; Aralık toplantısından önce daha güçlü ekonomik ve enflasyon verileri görürsek, uzun vadeli faiz oranlarının toparlanması ve faiz artırımının yerini alması muhtemeldir. Bu nedenle daha fazla artış beklemiyoruz.
Faiz oranı vadeli işlem piyasaları, Fed’in yeniden faiz artırımı yapma şansının neredeyse hiç olmadığını düşünüyor ve 2024 yılına kadar yaklaşık 90 baz puanlık faiz indirimi fiyatlıyor. CME Group’un FedWatch’una göre, Fed’in 30 Nisan-1 Mayıs 2024 toplantısında faiz indirimi ihtimali, tutanakların açıklanmasından önceki yaklaşık %57 seviyesinden kabaca %60’a yükseldi.
S&P 500 ve Nasdaq beş günlük yükseliş serilerine tutanakların açıklanmasının ardından kayıplarını hafifçe artırmaları ile birlikte düşüşle kapatarak son verdiler. Dolar endeksi %0,16 yükselirken, euro %0,26 düşüşle 1,091 dolara ve de Gösterge Hazine getirileri, 10 yıllık enflasyon korumalı tahvillerin zayıf bir şekilde karşılanan ihalesi ve Fed tutanaklarının herhangi bir yeni politika kararını açıklayamaması sonrasında bir %4,422’den %4,4101’e geriledi.
Bu sabaha baktığımızda ise; kar realizasyonun Asya’da olduğunu görmekteyiz. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi %0,2 düştü. Çip üreticisi Nvidia, piyasa kapanışının ardından Wall St beklentilerinin oldukça üzerinde gelir bildirdi ancak şirketin Çin satışlarındaki kötümser görünümü nedeniyle hisseleri %1,7 düşerken, 07.48 itibariyle Nasdaq vadeli işlemleri %0,2, S&P 500 vadeli işlemleri ise %0,1 gerileme kaydetmiş durumda.
Emtia piyasalarında Brent ham vadeli kontratları varil başına 82,64 dolardaki 50 günlük hareketli ortalamanın biraz üzerinde kaldı. Binance’ dan Changpeng Zhao’nun istifa etmesi ve kripto borsasında yıllarca süren bir soruşturmayı çözüme kavuşturan 4,3 milyar dolarlık anlaşmanın parçası olarak ABD’nin kara para aklamayı önleme yasalarını ihlal etme suçunu kabul etmesiyle Bitcoin 36.163 dolara düştü.
Bugün açıklanacak verilere baktığımızda; yurtiçinde, tüketici güven endeksi ve iş gücü girdi endekslerini, yurt dışında ise ABD dayanıklı mal siparişleri, haftalık işsizlik ve Michigan tüketici güven endeksi verilerini takip edeceğiz.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, banka yetkililerinin para politikasının seyrinde ihtiyatlı bir yaklaşım benimsenmesi konusunda hemfikir olduğunu, gelen verilerin enflasyonun düşürülmesindeki ilerlemenin yetersiz olduğunu göstermesi durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılabileceğini ortaya koydu.
ABD’de ikinci el konut satışları, Ekim’de mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda yüzde 4,1 azalarak 3,79 milyona geriledi.
İsrail hükümeti, Gazze’deki Hamas hareketiyle esir takası anlaşmasını ve 4 günlük geçici ateşkesi kabul ettiğini açıkladı.
JPMorgan, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) ilk faiz indirimini 2024 yılının dördüncü çeyreğinde yapmasını ve 50 baz puanlık faiz indirime gitmesini beklediğini söyledi.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, enflasyondaki düşüşe rağmen yukarı yönlü risklerin devam ettiğini belirterek, “Piyasalar, ısrarcı enflasyon risklerini hafife alıyor” dedi.
İngiltere’de hükümet, “Ulusal Yaşam Ücreti” olarak tanımlanan asgari ücreti yaklaşık %10 arttırarak saat başına 10.42 GBP’den 11.44 GBP’ye çıkaracağını açıkladı.
Goldman Sachs, MSCI Çin ve CSI 300 endekslerin yaklaşık %10’luk tahmini kazanç büyümesi ve “ılımlı” değerleme kazançlarıyla desteklenerek sırasıyla %12 ve %15 yükseleceklerini tahmin etti.
Çin hükümetinin danışmanları, yıllık politika yapıcılar toplantısında gelecek yıl için %4,5 ila %5,5 arasında değişen ekonomik büyüme hedefleri önerecek.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Birliğin en büyük 3 ekonomisi olan Almanya, Fransa ve İtalya’nın 2024 bütçe taslaklarını eleştirirken maliye alanındaki tavsiyelere uymalarını istedi.
Japonya Başbakanı Kishida: BOJ’un para politikası kurları belirli bir yolda yönlendirmeyi amaçlamıyor, BOJ’un uygun para politikasını izlemesini ve hükümet ile görüşlerini paylaşmasını bekliyoruz dedi.
www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.