Kakar: “Kuşak ve Yol dünyayı güç kullanarak değil, ekonomik yollarla değiştiriyor”

Pakistan geçici hükümet Başbakanı Anvarul Hak Kakar, kısa süre önce Çin Medya Grubu (CMG) muhabirine özel bir röportaj verdi.

Kakar: “Kuşak ve Yol dünyayı güç kullanarak değil, ekonomik yollarla değiştiriyor”
Yayınlama: 11.11.2023
1
A+
A-

Pakistan geçici hükümet Başbakanı Anvarul Hak Kakar, kısa süre önce Çin Medya Grubu (CMG) muhabirine özel bir röportaj verdi.

3. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu’na katılan Kakar, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in forumun açılış töreninde yaptığı konuşmayı değerlendirdi.

Konuşmada Xi’nin özgüveninin görülebildiğini belirten Kakar, Xi’nin ortak inşaya dayalı inisiyatifi yeterli bir özgüvenle ortaya koyduğunu söyledi.

Xi Jinping’in dünya ülkelerini el ele vererek işbirliği ve eşgüdümü amaçlayan Kuşak ve Yol’un inşasını birlikte sürdürmeye çağırdığına dikkat çeken Kakar, Pakistan’ın Kuşak ve Yol’un ortaklaşa inşası sürecinde Çin’in önemli ortaklarından biri haline gelmeyi beklediğini kaydetti.

Kuşak ve Yol kapsamında 10 yıl önce inşasına başlanan Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru, 2022 sonu itibarıyla Pakistan’a 25,4 milyar dolarlık doğrudan yatırım getirirken, 155 bin kişiye iş imkanı sağladı.

Proje çerçevesinde Pakistan’daki otoyol uzunluğu 510 kilometre artarken, elektrik nakil şebekesi de 886 kilometre uzadı.

Kuşak ve Yol’u diğer çok taraflı mekanizmalarla kıyaslayan Kakar, Kuşak ve Yol’un silah ve güce başvurmak yerine, ekonomik yöntemlerle dünyayı değiştirmeye çalıştığını vurguladı.

Çin’in kendi inisiyatifiyle tek bir kültür yaratmayı hedeflemediğine işaret eden Kakar, inisiyatifin medeniyetler arasındaki farklara saygı gösterdiğini ve kapsayıcı bir tavırla yaklaştığını dile getirdi.

Çin gezisi sırasında Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ni de ziyaret eden Pakistan geçici hükümet Başbakanı Kakar, “Xinjiang ile Pakistan’ın kuzeyindeki Gilgit-Baltistan bölgesi komşu. Urumçi, Çin’i Pakistan’a bağlayan önemli bir kara yolu merkezi ve İpek Yolu üzerinde mutlaka geçilmesi gereken bir yer. Dolayısıyla kadim İpek Yolu’nun yeniden canlandırılmasında Xinjiang kritik bir konuma sahip. Bu kapsamda, Çin’le turizm alanında işbirliği yürütebiliriz. Buradan Pakistan’ın başka bölgelerine de ulaşılabilir.” ifadelerini kullandı.

Kakar, mevcut dünya düzeniyle ilgili yaptığı değerlendirmede, Bretton Woods sistemi ve çok taraflı finansal kuruluşlar temelinde oluşturulan düzen üzerinde kurulan siyasi sistemin, mutlak gerçek olarak benimsenip bir dogmaya dönüşmesinin sorun oluşturduğunu kaydetti.

Kakar, “Dünyanın farklı yerlerindeki farklı ekonomik ve siyasi sistemlere karşı açık bir tavır sergilemeliyiz. Bu sistemler, az ya da çok söz konusu bölgelere özgü özellikler taşıyor. Siyasi sistem, herkese uyması beklenen standart bir ‘kıyafet’ yerine, farklı ölçülere göre dikilen özel bir kıyafet olmalı. Bu kural uygulanabilirse birçok bölgesel hatta uluslararası çatışma daha pragmatik şekilde çözülebilir.” dedi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.