Ding Xuexiang, G77-Çin İklim Değişikliği Zirvesi’ne katıldı

Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in özel temsilcisi ve Başbakan Yardımcısı Ding Xuexiang, dün Dubai’de düzenlenen G77-Çin İklim Değişikliği Zirvesi’ne katıldı.

Ding Xuexiang, G77-Çin İklim Değişikliği Zirvesi’ne katıldı
Yayınlama: 03.12.2023
4
A+
A-

Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in özel temsilcisi ve Başbakan Yardımcısı Ding Xuexiang, dün Dubai’de düzenlenen G77-Çin İklim Değişikliği Zirvesi’ne katıldı.

Ding, Paris Anlaşması’nın ilk kez değerlendirildiği dönemde G77’nin dönem başkanı Küba’nın önerisiyle düzenlenen zirvenin büyük önem taşıdığını belirtti. Cumhurbaşkanı Xi’nin G77’i gelişmekte olan ülkeler için önemli bir işbirliği platformu olarak nitelendirdiğini hatırlatan Ding Xuexiang, Çin’in karbon zirvesi ve sıfır karbon hedeflerine ulaşma sürecini hızlandırmanın yanı sıra, bu alanda diğer gelişmekte olan ülkelere yardım sağladığını belirtti.

Ding Xuexiang, küresel iklim yönetişimini iyileştirmenin zor bir görev olduğunu ve G77 ile Çin’in ortak seslerini duyararak ortak çıkarlarını korumaları gerektiğini vurguladı. Ding, tarafların ortaklaşa çaba harcayarak sürdürülebilir kalkınmayı ilerletmeleri, yeşil dönüşüme odaklı kalkınma stratejilerini kenetlemeleri, çok taraflılığa sadık kalarak, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Paris Anlaşması’nda belirlenen hedef ve ilkeleri korumaları, adalet ilkesi doğrultusunda iklim finansmanı sağlayarak küresel hedeflerin hayata geçirilmesinde ilerleme kaydetmeleri çağrısında bulundu. Ding, Çin’in bu konuda diğer ülkelerle işbirliğini yoğunlaştırmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Zirvede Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz Kanel, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de birer konuşma yaptı.

Ding Xuexiang, Namibya Devlet Başkanı Hage Geingob, BM İklim Değişikliği Dubai Konferansı Başkanı ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin iklim değişikliği özel elçisi Sultan Ahmed Al Jaber, Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın eş başkanı Bill Gates ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Sultan Ahmed Al Jaber, Ding ile yaptığı görüşmede, Çin’e sürdürülebilir kalkınmaya sağladığı katkılar nedeniyle şükranlarını sunarken, Çin’in iklim değişikliğiyle mücadelede lider rolü oynamaya devam etmesini beklediklerini dile getirdi.

Ding, Bill Gates ile yaptığı görüşmede, Bill ve Melinda Gates Vakfı ile işbirliğini güçlendirerek dünyaya daha büyük katkılar sağlayacaklarını ifade etti.

Gates ise Çin’le iklim değişikliğiyle mücadele, tarım ve sağlık gibi alanlardaki işbirliğini artıracaklarını kaydetti.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.