Çinli araştırmacılar, Ay’ın toprağından cam üretmeye hazırlanıyor

Çin Bilimler Akademisi Fizik Enstitüsü uzmanları, Chang’e-5 misyonu tarafından getirilen ay toprağında çeşitli cam malzemeleri keşfetti ve bunlar üzerinde sistematik araştırmalar yürüttü.

Çinli araştırmacılar, Ay’ın toprağından cam üretmeye hazırlanıyor
Yayınlama: 10.01.2024
1
A+
A-

Çin Bilimler Akademisi Fizik Enstitüsü uzmanları, Chang’e-5 misyonu tarafından getirilen ay toprağında çeşitli cam malzemeleri keşfetti ve bunlar üzerinde sistematik araştırmalar yürüttü. Araştırmacılar, taramalı ve transmisyon elektron mikroskoplarını kullanarak ay regolitinden elde edilen toz numunelerde bulunan cam maddelerinin morfolojisini, bileşimini ve mikro yapısını kapsamlı bir şekilde analiz etti.

National Science Review dergisinde yayımlanan makalede, farklı fiziksel kökenlere (sıvı söndürme, buhar biriktirme ve ışınlama hasarı) sahip çeşitli cam malzemeleri bulunduğu ve bu içeriklerin analiz edilerek bir katalog haline getirildiği belirtiliyor. Araştırmacılar, ayrıca ilk kez ay yüzeyinde doğal olarak oluşan cam elyafları da buldu; bu da ay toprağının cam yapı malzemelerinin işlenmesi ve üretilmesi için kullanılabileceği ihtimalinin bulunduğunu gösteriyor.

Chang’e-5, 17 Aralık 2020’de incelemesini tamamlayarak dünyaya dönmüş ve beraberinde ay yüzeyinden kaya ve toprak olmak üzere toplam 1.731 gram örnek getirmişti. 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.