Çin filmleri Bahar Bayramı tatilinde küresel gişe gelirinde atılım yaptı

Çin filmleri,2024 geleneksel Bahar Bayramı tatilinde performansıyla en son açıklanan küresel gişe geliri sıralamasında yükselme kaydetti.

Çin filmleri Bahar Bayramı tatilinde küresel gişe gelirinde atılım yaptı
Yayınlama: 20.02.2024
0
A+
A-

Çin filmleri,2024 geleneksel Bahar Bayramı tatilinde mükemmel performansıyla en son açıklanan küresel gişe geliri sıralamasında yükselme kaydetti.

“You Only Live Once” (Re La Gun Tang), “Pegasus 2” (Fei  Chi Ren Sheng 2), “Boonie Bears: Time Twist” (Xiong Chu Mo-Ni Zhuan Shi Kong) ve “Article 20” (Di Er Shi Tiao) dâhil dört Çin yapımı filmi, ABD merkezli küresel medya analitiği platformu Comscore'da 15 Şubat’ta yer verilen gişe sıralamasında ilk dörtte bulunarak Universal Şirketi tarafından çekilen aksiyon komedisi Argylle’i geride bıraktı. 

Gişe listesinde ilk sırada yer alan  “You Only Live Once”de ebeveynleriyle birlikte yaşayan, boks eğitiminde güç ve umut bulup hayatını değiştiren otuzlu yaşlarında bir kadının ilham dolu hikayesi anlatıldı. 

“You Only Live Once” Çin’de en fazla gişe hasılatını toplamış olan kadın yönetmen Jia Ling tarafından yönetildi. Jia, aynı zamanda filmin başrol oyuncusudur.  2021 Çin Bahar Bayramı sırasında Jia Ling'in yönettiği ve başrol oynadığı “Merhaba, Anne” (Ni  Hao, Li Huanying) nin toplam gişe hasılatı 5 milyar 980 milyon yuanı bularak Çin sinema tarihinde kadın yönetmenlerin gişe geliri rekorunu yenilemişti.

Çin filmleri Bahar Bayramı tatilinde küresel gişe gelirinde atılım yaptı

Oyuncu-yönetmen Jia Ling, 12 Şubat’ta Beijing’deki bir sinemada filmi tanıtıyor /CFP

Jia’nın 6 ayda 50 kilo vermesi, sosyal medyada çok konuşuluyor ve bu da son filmin tanıtımına yarar sağlayan bir odak haline geldi.

Sony Pictures kısa süre önce bu filmin uluslararası yayın hakkını aldı. Filmin Kuzey Amerika ve dünyanın diğer ülkelerindeki gösterim stratejisinin yakında açıklanması bekleniyor.

Gişe listesinde ikinci sırada Han Han'ın 2019 yapımı ralli sürüş komedisi “Pegasus”un devamı yer alıyor. Orijinal filmde de yer bulan oyuncu Shen Teng, “Pegasus 2″de başrol oyuncuları arasında yer alır. Film, Shen’in canlandırdığı eski bir ralli şampiyonunun artık şansı yaver gitmeyip sürücü kursu eğitmeni olarak yeni umutlarla ve beklenmedik yeni ortaklarla ralliye geri dönüş yolunu bulmasını anlatıyor.

Üçüncü sırada, ilk kez 2012'de yayınlanan ve hâlâ büyük bir hayran kitlesine sahip olan popüler çocuk dizilerinden doğan “Boonie Bears: Time Twist” , dördüncü sırada ise Zhang Yimou'nun hukuk draması “Article 20” yer alıyor.

Çin filmleri Bahar Bayramı tatilinde küresel gişe gelirinde atılım yaptı

Kırımızı elbise giyen Andy Lau (solda) 13 Şubat’ta son filmi “The Movie Emperor”u tanıtmak için Hangzhou’da bulunuyor./CFP

Başka bir Çin filmi “The Movie Emperor” (Hong Tan Xian Shen), Comscore'de yer alan gişe listesinde dokuzuncu sıraya yerleşerek ilk 10’a giren beşinci Çin filmi özelliğini taşıyor.

Ning Hao'nun geçen Eylül ayında Toronto Uluslararası Film Festivali'nde prömiyerini yapan hiciv komedisi “The Movie Emperor”da Andy Lau, beyazperdeye geri dönüş yapmak isteyen eski bir Hong Kong film yıldızını canlandırıyor. Andy Lau’nun canlandırdığı Liu Weichi adlı film yıldızı, 6. nesil Çinli yönetmen Ning Hao’nun canlandırdığı bir yönetmen ile işbirliği yaparak kırsal kesimleri konu alan film çekip film festivallerinde ünvanını yeniden kazanma kararı alır. Bu hedefle Liu Weichi, kırsal yaşamı bizzat deneyimlemeye başlar.

Andy Lau’nun rol aldığı filmlere daha önceki Bahar Bayramı sırasında da sık sık rastlanmıştı. Andy Lau  geçen seneki Bahar Bayramı sırasında vizyona giren ve rağbet gören Frant Gwo'nun yönettiği “The Wandering Earth 2” (Liu Lang Di Qiu 2) de ünlü oyuncu Wu Jing’la başrolleri paylaşmıştı.

Çin Ulusal Film İdaresi tarafından açıklanan verilere göre, Çin’de Bahar Bayramı tatili sırasında sinema salonlarında elde edilen gişe hasılatının 8 milyar yuanı (yaklaşık 1 milyar 112 milyon dolar) aştığı öğrenildi.

10-17 Şubat günlerini kapsayan Bahar Bayramı tatili sırasında sinema salonlarında elde edilen toplam gişe gelirleri geçen yıla kıyasla yüzde 18,47 artarak 8,16 milyar yuanı buldu. Sinema salonları da geçen yıla kıyasla yüzde 26,36 artışla 163 milyon seyirci ağırladı.

2024 yılında sinema salonlarında elde edilen toplam gişe hasılatı ise 18 Şubat günü saat 09.30 itibarıyla, 11 milyar 81 milyon yuana (yaklaşık 1 milyar 540 milyon dolar) ulaştı. Çin yapımı filmler, toplam gişe gelirlerinin yüzde 96,75’ini oluşturdu.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.