Bitfinex 92. Alpha Raporu yayımlandı: Bitcoin’de boğalar hala güçlü

Dijital varlık alım satım platformu Bitfinex’in yayımladığı 92. Alpha Raporu’na göre, ABD’deki TÜFE ve ÜFE verileri yüksek gelmesine rağmen Bitcoin spot ETF’lerine para girişi devam etti ve Bitcoin, 2024 yılındaki zirvesini gördü. Büyük balina yatırımcılarının, fiyatların yükseleceği beklentisiyle kısa pozisyon almaması ve piyasadaki arzın sıkışık olması Bitcoin’in direncini artırmaya devam ediyor.

Bitfinex 92. Alpha Raporu yayımlandı: Bitcoin’de boğalar hala güçlü
Yayınlama: 26.02.2024
2
A+
A-

92. Bitfinex Alpha Raporu’na göre ABD’deki TÜFE ve ÜFE verileri beklenenden daha yüksek geldi ancak Bitcoin spot ETF’lerine para akışı devam etti. Bununla beraber yeni yılın zirvesine ulaşan Bitcoin’in fiyatı yılbaşından bu yana yüzde 25 artış göstererek 52 bin 700 dolara ulaştı ve Kasım 2022’deki dip seviyesinin yüzde 207 üzerine çıktı. BTC şu anda tarihi zirvesinin sadece yüzde 28,6 altında bulunuyor.

Bitcoin spot ETF’lerine devam eden para girişlerinin yanı sıra, bu yılın satış oranının önceki yıllara kıyasla daha düşük olduğu gözlemlendi. Bunda iki önemli etken rol oynuyor. Birincisi büyük balina yatırımcılarının fiyatların yükselmeye devam edeceği beklentisiyle önemli miktarda kısa pozisyon almamaları; ikincisi ise kaynaklarının daha büyük bir kısmını spot piyasaya aktararak türev yerine Bitcoin’e doğrudan yatırım yapmayı tercih etmeleri oldu.

Piyasa arzı dağılımı analizi, şu an için toplam arzın sadece yüzde 11’inin zararda olduğunu ve uzun vadeli Bitcoin yatırımcılarının kişi/kurum bazında değerlendirildiğinde, bundan çok daha küçük bir kısmının zararda olduğunu gösteriyor. Geçmiş dönemlere bakıldığında, böyle bir arz dağılımının erken boğa piyasası koşullarının habercisi olduğu görülüyor.

Kripto alanında, dünya genelinde düzenleyici kurumları ve finans kuruluşlarını gerek tüketicileri korumak gerekse de dijital para birimlerinin yenilikçi potansiyelinden yararlanmak adına önemli adımlar atıyor. Bu durumun en önemli örneklerinden biriyse Birleşik Krallık Finansal Davranış Otoritesi’nin, lisansı olmayan sağlayıcıların verdiği kripto para promosyonlarıyla mücadele etmek için geçtiğimiz yıl 2 bin 285’in üzerinde uyarı yayınlaması oldu.

Öte yandan, Güney Kore’de son zamanlarda yasadışı kripto faaliyetlerine karşı artan bir teyakkuz dikkat çekti ve şüpheli kripto para birimi işlemlerine ilişkin raporlar 2023’te yüzde 48,8 oranında arttı. Mali İstihbarat Birimi, dünya genelinde kripto piyasasının daha sıkı denetlenmesi eğilimine uyum sağlayarak soruşturmalar tamamlanana kadar şüpheli işlemleri durdurmayı amaçlayan bir sistem geliştirdiğini açıkladı.

ABD’de ise Fed Üyesi Christopher Waller, merkeziyetsiz finansın büyümesiyle genişleyen ve kripto trading’i için önemini koruyan stablecoin’lerin ABD dolarının üstünlüğünü desteklediğini vurguladı. Tasarımları gereği sentetik olsalar da dolar tarafından desteklenen stablecoin’lerin kullanımının yalnızca dolara olan talebi artırmaya yaradığı gözlemlendi.

Citibank ise kripto paralar ve blokchain sektörünün inovasyonu destekleyebileceği yönündeki görüşü kanıtlamak amacıyla özel sermaye fonlarının tokenizasyonunu araştırmak için başarılı bir kavram kanıtı denemesi yapacağını duyurdu. Bu hamle, geleneksel kripto para birimlerinin ötesine geçen blok zinciri teknolojisinin pratik uygulamalarını göstermenin yanı sıra, büyük finans kuruluşlarının varlık yönetiminin dijital dönüşüme yönelik ilgisinin arttığını da ortaya koyuyor.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.