Bakan Fidan: “Ramazan’dan önce bir ateşkese ulaşılması konusunda çok ciddi bir çaba var”

FATMA ELİF BEYHAN – 03.03.2024 – HİBYA – Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Antalya Diplomasi Forumu’nun kaanış konuşmasını yaptı.

Bakan Fidan: “Ramazan’dan önce bir ateşkese ulaşılması konusunda çok ciddi bir çaba var”
Yayınlama: 03.03.2024
4
A+
A-

Bakan Fidan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

“Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz forumumuza 19 hükümet ve devlet başkanı 2 özerk yönetim başkanı 52’si dışişleri bakanı olmak üzere toplamda 64 bakan 1 meclis başkanı 20 parlamenter 20 yabancı bakan yardımcısı katılmıştır. Ayrıca 57 üst düzey uluslararası ve bölgesel kuruluş temsilcisi de forumumuzda yer aldılar.

Yoğun bir ikili görüşme trafiği yaşandı hem bizim taraftan hem de cumhurbaşkanımız tarafından. Sayın cumhurbaşkanımız seçim kampanyası ile ilgili çok yoğun bir mesaisi olmasına rağmen teşrif ettiler ve 11 devlet ve hükümet başkanı ile bir araya geldi. Bu görüşmelerde de çok kritik konular ve değerlendirmeler ele alındı.

Ben de 32 mevkidaşımla ikili görüşme yaptım. Üç gün boyunca kanaat önderlerine ve gençlerimize iş insanlarından akademisyenlere çok farklı düzeyde katılımcı yoğun bir etkileşim içerisinde bulundular. Forum kapsamında düzenlenen 47 oturumda güvenlik enerji bölgesel konular yabancı düşmanlığı uluslararası ticaret bağlantısallık arabuluculuk yapay zeka diplomasi uluslararası gündemin ilk sıralarında yer alan diğer çeşitli konular masaya yatırıldı.

ADF’ye bu üst düzey katılım 261 misyonumuzla bayrağımızı dalgalandıran Türk diplomasisinin etkisini de ayrıca göstermektedir.

Forum kapsamında ayrıca geleceğim liderlerinin görüşlerine de yer verdik kendimize notlar çıkardık. Foruma katılan liderler barışın teminatı bağlamında diplomasinin rolünü içinden geçtiğimiz bu çalkantılı dönemde çok taraflılığın nasıl teşvik edileceğini tartıştılar.

Üç gündür gerçekleştirdiğimiz tüm konuşmalar küresel düzene dair tespitlerimizin ne kadar doğru olduğunu da ortaya koydu. Antalya diplomasi forumunda yapılan fikir alışverişlerinde küresel sistemin adaletsizliğine ve dengesizliğine karşı oluşmakta olan uzlaşı ile müşade ettik. Bazı uluslararası aktörlerin farklı meselelerdeki çifte standartlığı ve uluslararası hukuku hiç sayan yaklaşımları forum esnasında panelistlerce adeta ifşa edildi.

Bu husus özellikle Filistin halkına yönelik şiddete ivedilikle son verilmesine ilişkin ivedilikle ele aldığımız Gazze Temas Grubu panelimizde çok güçlü bir şekilde vurgulandı. Filistin Dışişleri Bakanı Maliki ve Mısır Dışişleri Bakanı Shoukry ile katılımı ile düzenlediğimiz etkinlikte Gazze’de devam eden zulmün sona erdirilmesi için atmamız gereken adımları konuştuk.

Karşı karşıya olduğumuz tablonun aynı zamanda küresel adaletsizliklerin ve eşitsizliklerin bir yansıması olduğunu ifade ettik.

Gazze’deki süren zulmün durdurulması Antalya Diplomasi Forumunun merkezine oturdu. Gerek Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı görüşmelerde gerek bizim yaptığımız çok taraflı görüşmelerde ve panellerde bu konunun altı çizilerek vurgulandı. Şu anda yaptığımız görüşmelerde özellikle Gazze konusunda taraflar arasında devam eden ateşkese yönelik görüşmelerin arabulucular vasıtasıyla devam ettiğini ifade edebilirim.

Ama genel olarak Ramazan’dan önce bir ateşkese ulaşılması konusunda çok ciddi bir arzu ve çaba var. Uluslararası toplum daha farklı adımların atılması gerektiğine inanıyor.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.