BM Kadının Statüsü Komisyonu Başkanlığı’na Suudi Arabistan getitildi

New York, 28 Mart (Hibya) – BM Kadının Statüsü Komisyonu Başkanlığı’na, kadın hakları konusunda kötü siciline karşın Suudi Arabistan getirildi.

BM Kadının Statüsü Komisyonu Başkanlığı’na Suudi Arabistan getitildi
Yayınlama: 28.03.2024
1
A+
A-

Suudi Arabistan, krallığın kadın hakları konusundaki kötü sicili nedeniyle insan hakları grupları tarafından kınanan, toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmesi ve dünya çapında kadınları güçlendirmesi beklenen BM komisyonunun başkanı olarak seçildi.

Suudi Arabistan'ın BM Büyükelçisi Abdulaziz Alwasil, CSW'nin New York'taki yıllık toplantısında rakip aday olmaması ve muhalefet olmaması nedeniyle Çarşamba günü “alkışlarla” Kadının Statüsü Komisyonu'nun (CSW) başkanlığına seçildi. .

Alwasil, komisyondaki Asya-Pasifik ülkeleri grubu tarafından onaylandı. Görevden ayrılan başkan, Filipinli BM elçisi Antonio Manuel Lagdameo, 45 üyeye herhangi bir itirazları olup olmadığını sorduğunda mecliste sessizlik oluştu.

Komisyon'da Bangladeş'in görevi devralması bekleniyordu ancak sürecin sonlarında Suudi Arabistan devreye girdi ve başkanlık için lobi yaptı. Bu, yaygın olarak krallığın imajını parlatma girişimi olarak görülüyor.

İnsan hakları grupları, CSW'nin erkek ve kadın hakları arasındaki farkın kağıt üstünde bile bu kadar geniş olduğu bir ülke tarafından yönetilmesinin ironikliğine dikkat çekti.

Uluslararası Af Örgütü'nün New York ofisi başkanı Sherine Tadros, kadın haklarının küresel düzeyde geliştirilmesi için dönüm noktası niteliğindeki bir plan olan Pekin Bildirgesi'nin 30. yıldönümünde gelecek yıl Suudi Arabistan'ın başkanlık koltuğuna oturacağına dikkat çekti.

Tadros, “Başkan kim olursa olsun ki, şu anda Suudi Arabistan, komisyon için kritik bir yılda planlamayı, kararları, değerlendirmeyi ve ileriye bakmayı etkileyebilecek kilit bir konumdadır” diyerek devam etti:

“Suudi Arabistan şu anda dümende ancak Suudi Arabistan'ın kadın hakları konusundaki sicili çok kötü ve komisyonun görev tanımından çok uzak.”

 

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.