Yeşil İyileşme Prensipleri ile tasarlanan ‘Onarıcı Köy’ün temelleri atıldı

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta ve 20 Şubat 2023’te Hatay’da meydana gelen ve büyük bir yıkıma sebep olan depremlerin ardından WWF-Türkiye, doğa ile uyumlu ve afetlere dirençli bir Türkiye için yapmış olduğu “Yeşil İyileşme” çağrısı doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor.

Yeşil İyileşme Prensipleri ile tasarlanan ‘Onarıcı Köy’ün temelleri atıldı
Yayınlama: 24.10.2023
4
A+
A-

Yeşil İyileşme ilkelerinin ilk adımı olarak depremden etkilenen Malatya, Hatay ve Adıyaman illerinin belediye başkanları, uzmanlar, akademi, sivil toplum, uluslararası finans kuruluşları, bakanlıklar ve meslek örgütlerinin de dahil olduğu geniş bir katılımla Yeşil İyileşme Forumu’nu gerçekleştiren WWF-Türkiye; forumun ardından çözüm önerilerinden oluşan “Deprem ve Afetlere Dirençli Bir Gelecek İçin Yeşil İyileşme” raporunu yayımlamıştı.

Forum sonrasında ortaya çıkan enkazın etkili ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılması ve yeniden inşaat sürecinde doğanın korunmasına katkı sağlanması amacıyla yola çıkan WWF-Türkiye; Malatya Büyükşehir Belediyesi ve AFAD desteğiyle hazırlanan Onarıcı Köy Projesi kapsamında Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi Kırlangıç Mahallesinin Yeşil İyileşme ilkelerine göre yeniden inşa edileceği projenin uygulanmasına başladı.

Yapılacak 7 evden ilkinin temeli 24 Ekim tarihinde yerel yöneticiler ve basının katılımıyla atıldı.

Doğa temelli yaşam alanlarının kurulması için çalıştıklarını belirten WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Nafiz Karadere ise yaptığı konuşmada, “Bugün burada cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına örnek bir yaşam alanının temeli atılıyor. Buradaki modelin anlamlı bir diğer boyutu da Bakanlık, mülki idare, yerel yönetim, sivil toplum, akademi ve yurttaşlar olarak bir arada bulunmamız” diyerek çok paydaşlı, katılımcı bir şekilde, bilimin ışığında hayata geçen bu modelin geleceğin dayanıklı, doğa temelli yaşam alanlarının kurulması için de bir ilk adım olduğunu belirtti.

Başkan Gürkan: “WWF’in çalışmalarını yakından takip ediyoruz”

Büyükşehir Belediyesi olarak WWF’in çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirten Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Kırlangıç köyünün Cumhuriyet tarihimizde önemi olan bir köy olduğunu belirterek, şu anda mahalle statüsünde olan Kırlangıç köyünün seçilmiş olması vizyon meselesi olduğunu söyledi.

Başkan Gürkan, “Bu anlamda Nafiz Bey’in şahsında WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) yönetimine teşekkür ediyorum. WWF-Türkiye, bozulan ekolojik dengenin yeniden yerine getirilmesi noktasında neler yapabiliriz, nereden başlayabiliriz anlayışıyla tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yoğun bir çalışma içerisinde. İlk etapta burada 7 evin temelini atıp başlangıcını gerçekleştireceğiz. Bu 7 ev doğanın dengesini bozmayacak bir yapı yaklaşımıyla inşa edileceği için çok önemlidir. Biz de Büyükşehir Belediyesi ve yerel yönetimler olarak WWF’in çalışmalarını yakından takip ediyoruz, takdir ediyoruz ve her konuda desteğimizi burada tekrar ifade etmek istiyorum.

Kırlangıç Köyü’nde yapılan 7 evin maddi külfeti çok önemli değildir ama bu 7 evin yapılma şekline çok iyi bakmamız lazım. Bu evler ‘sıfır atık’ diye tabir ettiğimiz anlayış içerisinde yapılıyor. Yani tabiata ve doğaya zarar vermeyecek yapı malzemelerle yapılacak. Bu çalışmalar neticesinde yapılan evler ekolojik denge ve yeşil iyileştirme anlamında yapılacak” dedi.  


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.