Öztrak: “Üretimdeki düşüş ciddi şekilde istihdamı etkilemeye başladı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verileri değerlendirdi.

Öztrak: “Üretimdeki düşüş ciddi şekilde istihdamı etkilemeye başladı”
Yayınlama: 10.01.2024
1
A+
A-

Öztrak, TÜİK’in açıkladığı 2023 kasım ayı işsizlik rakamlarına ilişkin, “Mevsim etkisinden arındırılmış verilerle resmi işsiz sayısı tek bir ayda 115 bin kişi arttı. Hazirandan sonra dört ay boyunca düşen işsizlik oranı da Kasım’da 0,4 puan artarak yüzde 9’a yükseldi.” dedi.

Kasım ayında gerçek işsizlik sayısının yıllık 832 bin kişilik artışla 8 milyon 633 bin kişiye yükseldiğine değinen Öztrak, “Bu, dünyadaki 95 ülkenin nüfusundan daha fazla. Gerçek işsizlik oranı ise aynı dönemde 2 puan artarak yüzde 22,4’e ulaştı. ifadesini kullandı.

Öztrak, Sanayi Üretim Endeksi’nin de beş yıldır kesintisiz bir şekilde düşmeye devam ettiğine dikkati çekerek, değerlendirmesine şöyle devam etti:

“Kasımda aylık düşüş yüzde 1,4. Üretimdeki düşüş ciddi şekilde istihdamı etkilemeye başladı. Kasım ayında çalışanların sayısı, bir önceki aya göre 236 bin kişi azaldı. Hükümet ‘irrasyonel’ politikalarının sebep olduğu enflasyon canavarını dizginlemek için sıkı para politikası uyguluyor. Kısır döngüden çıkmanın tek çaresi var. Önümüzdeki yerel yönetim seçimlerinde, milletimizin sandıkta ne yapsa güven vermeyen Saray yönetimini hezimete uğratması ve erken genel seçimin önünü açması.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.