Libya’da neler oluyor? Yeni seçim kanununda tartışmalı maddeler

İç savaş buhranından Türkiye’nin 2020 yılındaki askeri ve lojistik desteğiyle kurtulan Libya’da kritik gelişmeler yaşanıyor. Ülkedeki yeni kanuni düzenlemenin darbeci Hafter’in Libya siyasetinde rol alabilmesinin önünü açtığı belirtiliyor.

Libya’da neler oluyor? Yeni seçim kanununda tartışmalı maddeler
Yayınlama: 03.10.2023
2
A+
A-

HABER7

Türkiye’nin Hafter darbesini önleme hususunda büyük destek verdiği ve Doğu Akdeniz’deki kirli planları birlikte bozduğu Libya, kritik bir dönemden geçiyor. Libya Devlet Yüksek Konseyi’nin onayladığı Devlet Başkanı Seçimi Kanunu tartışmaları da beraberinde getirdi.

Libya’da başkent Trablus’taki Ulusal Birlik Hükümeti ile doğu bölgelerinde bazı bölgeleri işgal altında tutan General Halife Hafter yönetimlerinin birleşmesini öngören çalışmada Hafter’e ciddi tavizler verildiği belirtiliyor.

SANKİ ‘HAFTER KANUNU’

Başkanlık ve parlamento seçimlerini içeren yeni kanunu değerlendiren Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, Hafter’in önünün açıldığını ifade ediyor.

Kanunun öne çıkan 4 maddesini sıralayan Prof. Ahmet Uysal, seçim kanunun adeta “Hafter kazansın diye hazırlandığını” belirtti.

Libya’da neler oluyor? Yeni seçim kanununda tartışmalı maddeler

Ahmet Uysal, şunları kaydetti:

Bugün Libya’nın doğusunda Hafter’e bağlı Tobruk parlamentosu tek taraflı olarak seçim kanunu açıkladı. Kanun sadece darbeci Hafter’in önünü açıyor.

♦ Asker kökenliler cumhurbaşkanlığına aday olabilecek (Hafter)

♦ Çifte vatandaşlığı olanlar da aday olabilecek (Hafter)

♦ Hakkında uluslararası yargılama olanlar CB adayı olabilecek (Hafter ve Seyf Kaddafi)

♦ Hafter seçimi kaybederse eski görevine dönebilecek.

Anlamı: Seçim kanunu Hafter kazansın diye tasarlanmış. O kazanırsa tüm Libya’yı yönetecek, kaybederse de bugünkü gibi ülkenin doğusunu yönetmeye devam edecek.

Libya’da neler oluyor? Yeni seçim kanununda tartışmalı maddeler

HAFTER’E TAVİZ

Kanunun Yüksek Meclis ile koordineli çıkması gerektiğini vurgulayan ORSAM Başkanı Uysal, mevcut durumun Türkiye’nin aleyhine olduğunu kaydetti. Uysal, “Normalde kanunun başkent Trablus’taki Yüksek Meclis ile koordineli çıkması gerekiyordu ama Hafter tarafı tek taraflı empoze etmeye çalışıyor. Başbakan Dibeybe de zayıfladıkça Hafter’e taviz vermeye başladı. Sonuç, Mısır’ın yönlendirmesiyle çıkan kanun, hem Libya’nın hem de Türkiye’nin başına çorap örecek nitelikte.” dedi.

Bugün #Libya’nın doğusunda Hafter’e bağlı Tobruk parlamentosu tek taraflı olarak seçim kanunu açıkladı. Kanun sadece darbeci #Hafter’in önünü açıyor.
Asker kökenlililer cumhurbaşkanlığına aday olabilecek (Hafter)
Çifte vatandaşlığı olanlar CB adayı olabilecek (Hafter)…

— Prof. Ahmet Uysal أ.د. أحمد أويصال (@ProfAhmet_Uysal) October 2, 2023

ahmet uysal, DÜNYA Haberleri, libya seçim
EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.