ENDÜSTRİ 4.0’LA DÖNÜŞEN ÜRETİM

Yayınlama: 25.01.2024
2
A+
A-
Endüstri 4.0 Dernek Başkanı

Ekonomimize açılan Endüstri 4.0 sayfası, bilgi teknolojileriyle sanayide üretkenliği, verimliliği ve katma değeri arttıracak, sanayiyi yeniden modelleme biçimidir. Biz sanayicimizi doğru sektörlerle Endüstri 4.0’a geçirebilirsek, dünyada söz sahibi olabiliriz.

Bilgisayar, internet ve yazılım teknolojilerinin gelişmesiyle hayatımıza giren Almanya menşeli Endüstri 4.0 kavramı, sanayicimize bilgi teknolojilerini kullanarak nasıl daha katma değerli ve verimli üretim yapacağını gösterecektir. İnternetle birlikte tüketicinin davranış ve beklentilerini de değiştiren bu kavramda, ürünün beklentileri karşılaması, doğru zamanda teslim edilmesi ve kalitesi son derece önemlidir. Firmalar artık kendi intranetleri üzerinden tedarikini karşılıyor hatta üretimlerinin bir kısmını taşere ediyorlar. Siparişin, tedarikin, üretimin ve teslimatın farklı merkezlerde olduğu bir sistemden bahsediyoruz.

Endüstri 4.0 ekosistemini oluşturabilecek gerekli tüm bileşenlere sahibiz. Sanayimiz, makine sektörümüz, üniversitelerimiz, yazılım sektörümüz var. Bu anlamda Endüstri 4.0 Mükemmeliyet Merkezi kurarak bileşenleri buluşturmamız gerekiyor. Bu anlamda çatı bir derneğiz, Haziran 2016’da Endüstri 4.0 Dijital Dönüşüm Derneği’ni yaşamakta olduğumuz dijital dönüşümün farkındalığıyla kurduk.

Dijital fabrikalarla verimi yüzde 100’e yaklaştıracak 4.0’da, üretim bantları talebe göre kolayca adapte olabilecek ve üretim yapılacak. Sanayici, iş zekasıyla siparişini  ne zaman tamamlayabileceğini, maliyetini ve kazancını anında görebilecek. Şüphesiz, ihracata da büyük katkı sağlayacak. Bu konuyu, Bakanlıklarımız (Sanayi, Ekonomi, Kalkınma) ve STK’lar ile birlikte, 81 ilde tüm sanayicilerimize anlatmalıyız.

Endüstri 4.0’da nitelikli ve iyi eğitimli beyaz yakalıya daha çok ihtiyaç olacak. Bunun içinde eğitime önem vermeliyiz.  Çıraklık okullarından başlayarak doktoraya kadar her bölümde Endüstri 4.0’la ilgili dersler ve pratikler oluşturulmalı. Çünkü 4.0’da üniversite-sanayi-kamu ve özel sektör işbirliği yapmak zorundadır.

Endüstri 4.0’da, Nesnelerin İnterneti (IOT), Yazılım ve Bilgi Teknolojileri, İş Zekası, Otonomi ve Büyük Veri gibi konular anahtar kavramlardır. Artık insiyatif alabilen robotlar var. Eskiden otomasyon sisteminde, verilen komutlar uygulanıyordu ama artık otonom sistemde robotlar kendi aralarında iletişim kurabiliyor ve karar verebiliyor.

Tüm bu veriler, KOBİ’lerin bünyesinde IT (Bilgi Teknolojileri) uzmanı çalıştırmasını zorunlu kılmaktadır. Aksi takdirde 4.0’a geçiş mümkün olmayacaktır. Endüstri 4.0’da bir diğer önemli konu ise “Bilgi Güvenliği”dir. Ancak bilgi güvenliği standartları uygulanarak güvenlik riski elimine edilebilir. Örneğin; üretim bandında çalışan robotik kol sadece Üretim Programından gelen (MRP,ERP v.b.) bir komutu güvenliği sağlanmış bir iletişim hattı üzerinden almalı ve uygulamalıdır. Aksi halde dışarıdan yapılabilecek bir siber saldırı atağı ile hiç ummadığınız anda tüm sanayimiz durabilir.

Bizim Endüstri 4.0’a geçmemiz için tüm oyuncularla birlikte sektörler arası birlikte çalışabilirliği düzenleyen çatı bir uygulama kılavuzu oluşturmamız gerekmektedir. Dernek olarak bu amaçla Endüstri 4.0 standartlarını yerel ve uluslararası anlamda oluşturmaktayız. Şüphesiz Endüstri 4.0 devletimiz tarafından desteklenmeli ve içinde üniversite-sanayi ve özel sektör olan Endüstri 4.0 projelerine destek vermelidir.

Kaynak: EKONOMİ GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.