Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum

 Fed’in bu yılki son para politikası toplantısı öncesinde Asya hisse senedi piyasalarında alış ağırlıklı karışık seyretmektedir.

Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum
Yayınlama: 12.12.2023
0
A+
A-

Bugün ne bekliyoruz? Fed’in bu yılki son para politikası toplantısı öncesinde Asya hisse senedi piyasalarında alış ağırlıklı karışık seyretmektedir. Japonya’da beklenenden güçlü gelen enflasyon verisinin ardından Nikkei225 Endeksi hafifçe alıcılı, erken işlemlerdeki kazancını geri veren Topix Endeksi yatay bir seyir izlemekte. Japonya’da ÜFE kasımda aylık %0,2, yıllık %0,3 arttı. Güney Kore Kospi Endeksi %0,51, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,61 yükseldi. Çin ana kara endeksleri yatay seyrediyor. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,86 arttı. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,57 yükseldi. ABD endekslerinde pozitif kapanışın ardından vadeli kontratlar yatay bir açılışı işaret etmektedir. Yılın son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı bugün başlıyor; yarın toplantı kararları takip edilecek. Avrupa piyasaları da Fed toplantısı öncesinde güne yükselişle başlamaya hazırlanıyorlar. ABD’de bugün ve yarın sırasıyla kasım ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE verileri takip edilecek. TÜFE ekimde aylık bazda fazla değişmezken bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,2 artmıştı. TÜFE’nin kasımda da aylık bazda değişmemesi, yıllık bazda %3,1 artması beklenmektedir. Manşet enflasyon geçen yılın temmuz ayında %9,1’i görmesinin ardından aşağı yönlü seyrini koruyor. Aşağı yönlü eğilim, daha sınırlı olsa da çekirdek göstergelerde de mevcut. Gıda ve enerji fiyatları hariç çekirdek TÜFE ekimde aylık %0,2, yıllık %4,0 artmıştı. Kasımda aylık %0,3, yıllık %4,0 artış beklenmektedir. Fed’in çekirdek PCE için yıllık enflasyon hedefi %2 seviyesinde bulunuyor. Kasım enflasyon verileri de Fed’in faiz patikasına ilişkin piyasa beklentileri açısından oldukça önemli olacaktır.

Piyasalarda dün ne Oodu? Haftanın ilk işlem gününde Avrupa hisse endekslerinde karışık bir görünüm hâkim oldu. Almanya’da DAX Endeksi %0,21 ve Fransa’da CAC 40 Endeksi %0,33 arttı. İngiltere’de ise FTSE 100 Endeksi %0,13 düştü. ABD tarafında pozitif fiyatlamalar görüldü. Dow Jones ve S&P 500 Endeksi %0,30 civarında artarken Nasdaq Bileşik Endeksi yatay alıcılı hareket etti. Dolar Endeksi (DXY) 104,1 puanda ve EUR/USD paritesi 1,08 seviyesinde stabil kaldı. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 1,5bp’lik sınırlı artışla %4,25’e çıktı. Kıymetli madenlerden ons altın %1’den fazla değer kaybederek yeniden 2.000USD’nin altına indi. Temmuz ayından bu yana en düşük seviyelerde fiyatlanan Brent petrol %0,5 artışla varil başına 76,4USD’den alıcı buldu. (TSİ 21:30) Yurt dışında küresel piyasalar için öne çıkan önemli bir veri gerçekleşmedi. BIST 100 Endeksi dün 7.723-7.924 puan aralığında dalgalandı. Gün boyunca aşağı yönlü hareketini koruyan Endeks %2,34 düşüşle kapanışı 7.728 puandan yaptı. Endeks’in işlem hacmi ise 78,45 milyar TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında yatay alıcılı fiyatlamalar hâkim oldu. Gram altınsa 18 TL değer kaybederek 1.849 TL’ye geriledi. TCMB verilerine göre cari işlemler dengesi ekimde 186mn USD fazla verdi. Böylece yılın ilk on ayında verilen cari açık 40,68mlr USD’ye geriledi. Ayrıca son on iki ayda verilen toplam açık ekimde 50,74mlr USD ile GSYİH’nin %4,9’una gerileyerek cari işlemler dengesindeki iyileşme eğilimin sürdüğünü işaret etti. Foreks haber anketine göre 2023 yılı cari açık beklentisi 46mlr USD civarında bulunmaktadır. TÜİK ekim ayı sanayi üretimi ve işsizlik oranı verilerini yayımladı. Sanayi üretiminin aylık bazda %0,2 düşmesi beklenirken %0,4 geriledi. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %8,5’e düştü. Böylelikle işsizlik oranı 2012 Kasım ayından bu yana en düşük seviyesini gördü.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.