Zorlu: “Çatışma durumu bir an önce sona erdirilmeli”

İYİ Parti Sözcüsü ve Medya İlişkileri Başkanı Kürşad Zorlu, Başkanlık Divanı toplantısı ardından genel merkez binasında bir konuşma gerçekleştirdi.

Zorlu: “Çatışma durumu bir an önce sona erdirilmeli”
Yayınlama: 09.10.2023
0
A+
A-

İYİ Parti’nin kuruluş yıldönümü programının 21 Ekim Cumartesi günü, Ankara (Ulus) Atatürk Spor Salonu’nda gerçekleşeceğini belirten Zorlu, Genel Başkan Meral Akşener’in “Demokratik Milli Yükseliş Beyannamesi”ni paylaşacağını söyledi. 

Filistin’de Hamas ve İsrail arasında devam eden çatışmaları kaygıyla izlediklerini kaydeden Zorlu, “Ortadoğu’yu uzun sürebilecek kanlı bir çatışmanın ve krizin içerisine sokacak gelişmelerle karşı uyanık olmak durumundayız. Zira tarafların itidal çağrılarına cevap vermemesi durumunda ortaya çıkacak kaos, sadece iki tarafı değil, bölgesel istikrasızlığı da tetikleyecektir” şeklinde konuştu.

Söz konusu gelişmenin Ortadoğu’da, başta Suriye olmak üzere başka ülkelerdeki yeni çatışma dalgalarını etkilemesinden endişe duyduklarını belirten Zorlu, “Irak, Suriye ve Lübnan'ı da içine alabilecek bir çatışma sahasının oluşması bölgede ağır sonuçlara neden olabilecektir. Biz İYİ Parti olarak dış politikayı milli bir mesele olarak görüyoruz. Milli meselelerde doğru bulduğumuz politikalardan da desteğimizi esirgemiyoruz. Fakat bölgemiz bir ateş çemberi haline gelmişken Suriye, Irak, İsrail, Filistin meseleleri Türkiye’yi direkt ilgilendiriyorken siyasi iktidarın muhalefet partilerini, bilhassa TBMM’yi bilgilendirmemesini de yadırgıyoruz. Türkiye'nin konuyu çok boyutlu değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz.” ifadesini kullandı.

“Çatışma durumu bir an önce sona erdirilmeli”

Filistin halkının varlık mücadelesi ne kadar haklı ise sivillerin çatışmalardan ve şiddetten korunmasının da bir o kadar vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Zorlu, “Siviller savaşın tarafı değildir ve herhangi bir pazarlığa konu edilmelidir. Çatışma durumunun devam etmesinin Filistin'de kalıcı bir barışın tesis edilmesine fayda sağlaması mümkün değildir. Çatışma durumu bir an önce sona erdirilmelidir” çağrısını yaptı.

Kudüs’ün statüsü ve Birleşmiş Milletler kararlarının uygulanması bakımından, tarafların mutlaka masada olması gerektiğinin altını çizen Zorlu, “Güçlünün hukukunun değil hukukun gücünün hakim olduğu bir çözümü hep birlikte yüksek sesle konuşma zamanıdır. Bu kapsamda çatışmaların ve sivillere yönelik saldırıların son bulması, Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olacağı iki devletli adil ve sürdürülebilir bir barış ortamının tesisi için bölgedeki ülkelerin ikili ve çok yönlü müzakereye odaklanması gereklidir. Türkiye’nin aranılan arabuluculuk mekanizmasını işletmesi beklenirdi. Bizim çağrımız, hassasiyetimiz, mevcut siyasi iktidara eleştirilerimiz biraz da bu noktada toplanmalıdır. Hep birlikte bunun arayışında olmalıyız.” diye ekledi.

“Sınırlarımıza yönelik göç hareketi başlayabilir”

Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta, PKK-YPG terör örgütüne karşı yürüttüğü operasyonların devam ettiğine işaret eden Zorlu, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve kahraman Mehmetçik’in elbette yanındayız. Ancak bir konuda kamuoyunu bilgilendirmek istiyoruz. Son bir haftadır Suriye’de İdlib sahasında Rusya’nın havadan ve rejim güçlerinin de karadan yoğun atışlarının olduğu ve sınırlarımıza yönelik bir göç hareketliliği tetikleyebileceği gözlenmektedir.” ifadesini kullandı.

“Mevcut iktidar üretim yerine rant ekonomisini önceliyor”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, geçtiğimiz yıl bin 400 TL olan şeker pancarı alım fiyatını bu yıl yüzde 28 zamla bin 855 TL şeklinde açıkladığını hatırlatan Zorlu, çiftçinin tohum maliyeti ve mazotuna ise yaklaşık yüzde 45 zam geldiğine dikkat çekti.

“Siz bu rakamlarla nasıl oluyor da üretimi destekliyorsunuz?” diye soran Zorlu, “Lafa gelince üreticiye ‘21 yılda şöyle yaptık böyle yaptık’ diye övünen siyasi iktidar, nedense bu vatandaşlarımıza gerekli nakliye desteğini ulaştıramıyor. Pancara verdiğiniz fiyatla mısır, fasulye gibi diğer ürünlerin fiyat dengesini de bozuyorsunuz. Üretimi bu denli zahmetli olan pancar üreticisinin emeklerini heba ediyor, güya enflasyonu yükseltmemek için de bunun acısını çiftçiden çıkarıyorsunuz.” ifadesini kullandı.

Fiyatlar açıklandıktan sonra özellikle Afyonkarahisar ve Çorum illerindeki çiftçilerden yoğun şikayetler aldıklarını aktaran Zorlu, “Maalesef mevcut iktidar üretim yerine rant ekonomisini öncelemektedir. Üstelik ülkemizin en değerli kuruluşlarını peyde peyder sanki büyük iş başarmışçasına satarak bununla da övünüyorlar” dedi.


EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.