Zelenski: “Teröre fırsat vermemeliyiz”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sessiz kalmanın ya da tek kıtadaki terörün küresel meseleleri etkilemediğini iddia etmenin zamanı olmadığına dikkat çekti.

Zelenski: “Teröre fırsat vermemeliyiz”
Yayınlama: 09.10.2023
5
A+
A-

Uluslara barış ve huzuru garanti edebilecek tek şeyin kurallar ve uluslararası hukuk olduğunu söyleyen Zelenski, “Kötülüğün hepimizle ortak barış arzumuz arasında bir uçurum açmaya çalıştığı zamanlarda yaşıyoruz. Bu uçurum her geçen gün terörle derinleşerek büyüyor. Tüm uluslara barış ve huzuru garanti edebilecek tek şey kurallar ve uluslararası hukuktur. Dünyada kimlerin uluslararası hukukun gücünü kan ve felaket dehşetiyle değiştirmeye çalıştığını görüyoruz. Kimlerin kasıtlı terör yatırımlarının Belarus'tan Mali'ye dünyanın her yerindeki birçok insanın hayatını mahvettiğini görüyoruz. Görürüz. Ve birlikte hareket etmeliyiz!  Teröristlerin İsrail'de yaptıklarını kimse unutamaz. Barışçıl şehirlere binlerce füze. Sivil arabalara ateş açıldı. Erkekler, kadınlar ve çocuklar. Kimse bağışlanmadı. Sokaklar kan içinde. Rehineler. Teröristler yaptıkları vahşetin görüntülerini bizzat paylaştılar ve onlarla gurur duydular.” ifadelerine yer verdi.

“Burada, Ukrayna'da, Bucha'da bulunan İsrailli gazeteciler, şimdi Rusya'nın geldiği yerde de aynı kötülüğü gördüklerini söylüyorlar. Aynı kötülük. Ve tek fark İsrail'e saldıran bir terör örgütü var ve burada Ukrayna'ya saldıran bir terör devleti var.” açıklamasında bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, şunları kaydetti:

“Rus devleti destekli propagandacıların şok edici sevincidir. Gazze'de teröristlerin rehin tuttuğu çocukları 'ganimet' olarak adlandırıyorlar. Böyle bir kelime. Tıpkı Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı sırasında binlerce Ukraynalı çocuğu esir alması gibi. İkinci tehlikeli ise olan biteni desteklemek… İran, Rusya'ya “Şahedler” satıyorsa Ukrayna'da olup bitenlerle hiçbir ilgisinin olmadığını söyleyemez. İran, eğer yetkilileri desteğini iddia ediyorsa, İsrail'de olup bitenlerle hiçbir ilgisinin olmadığını söyleyemez. Böyle bir kötülük nereye kadar gidebilir? İzin verdiğimizden daha fazlası değil. Birliğimiz kötülüğü durdurmalı ve durdurabilir. Dünyanın nasıl yaşayacağını onların kan arzusu değil, bizim barış arzumuz belirlemeli. Bizim kurallara dayalı uluslararası düzenimiz, onların ölümü kural haline getirme çabaları değil.

Terörist liderler “Uluslararası düzenin dayandığı kurallar nelerdir?” diye soruyor. Sanki anlamıyorlarmış gibi. Bu kurallar basittir. Kadınlara tecavüz etmeyin. Öldürmeyin. Çocukları ödül olarak görmeyin. Şehirleri, köyleri kanla doldurmayın. Sivil araçlara ateş açmayın. Huzurlu şehirleri füzeler ve insansız hava araçlarıyla vurmayın. Ve bir kural daha: Her koşulda tüm teröristleri ve onlara yardım edenleri adalet önüne çıkarmalıyız. Dünyanın gücü kötülüğü durdurmaya yetmiyor mu? Eminim öyledir.”

Zelenski, artık uluslararası arenadan çekilmenin veya iç anlaşmazlıklar nedeniyle tecrit edilmenin, sessiz kalmanın ya da tek kıtadaki terörün küresel meseleleri etkilemediğini iddia etmenin  zamanı olmadığını ifade etti.

Teröre fırsat vermemeye dikkati çeken Volodimir Zelenski, “Avrupa aktif olmalı. ABD aktif olmalı. Çin. Hindistan. Arap devletleri, teröristlerin hedeflerine ulaşmasına izin verirlerse ne kadar çok şeyin çökebileceğini hissetmelidir. Türkiye. Brezilya ve tüm Latin Amerika. Japonya. Avustralya. Kanada. Afrika ülkeleri. Orta Asya ülkeleri. Kore. Pakistan. Endonezya. Karayip. Pasifik eyaletleri. Hayatın ve uluslararası hukukun savunulmasında herkes aktif olmalı! Teröre fırsat vermemeliyiz. Herhangi bir terör sponsorluğuna karşı gerçek küresel yaptırımlar varsa terör kaybedecektir. Eğer biri kadınları rehin alır, başka bir milletin çocuklarını kaçırırsa dünya birlik olursa terörün müttefiki kalmaz.” diye konuştu.

Tek ortak hedeflerinin dünyanın barış içinde yaşaması olduğuna değinen Zelenski şunları dile getirdi:

“Teröristlerin saldırısına uğrayan kişi, halkını korumak için ihtiyaç duyduğu tüm silahları alırsa, dünyanın nasıl yaşayacağını belirleyecek tek güç uluslararası hukuk olacaktır. Ve dünya barış içinde yaşayacak. Bu bizim ortak hedefimizdir. Devletleri ve parlamentoları küresel birlik adına daha da aktif olmaya çağırıyorum. Teröre sponsor olan herkes gazabımızın gücünü hissetsin. Ve teröre karşı kendini savunmak için yardıma ihtiyacı olan herkes dayanışmamızın gücünü hissetsin. Herkes dünya ile barış arasındaki uçurumun genişlemesini engellemeye yardımcı olabilir. Hepimiz çocuklarımıza, kötülüklerin döktüğü kanların değil, kanunların garanti ettiği özgürlüklerin hüküm sürdüğü bir dünya bırakacağımıza dair söz verebilmeliyiz.”


EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.