Zelenski: “Romanya’da F-16 uçaklarını işletmek için pilotlar eğitilecek”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Bükreş’te Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile bir görüşme gerçekeştirdi.

Zelenski: “Romanya’da F-16 uçaklarını işletmek için pilotlar eğitilecek”
Yayınlama: 10.10.2023
0
A+
A-

Bükreş'i ziyaret etmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Zelenski, zor dönemde Ukrayna ve Ukraynalılara yönelik destekleri için Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ve ekibi ile tüm Rumenlere teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Iohannis ile verimli görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Zelenski, “Ülkelerimiz arasındaki iş birliğinin gerçek ölçüsünü yansıtacak şekilde ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine yükseltme konusunda anlaştık ve ekiplerimize böyle bir adımı hazırlamaları talimatını verdik. Güvenlik iş birliğimize dair özellikle Karadeniz'de olmak üzere ikili bir deklarasyon imzaladık, Barış Formülü, ekonomik ve lojistik işbirliğini genişletme, ulaşımı iyileştirme, sınır geçişini kolaylaştırma, yeni geçiş noktaları açma ve ulusal topluluklarımıza yönelik yaklaşımlar içeriyor.” ifadelerini kullandı.

Romanya'da F-16 uçaklarını işletmek için pilotların eğitileceği bir pilot eğitim merkezi kurulacağını açıklayan Zelenski, eğitimi hızlandırma ve Ukraynalı pilotların ilk seferde ekleneceği konusunda anlaştıklarını belirtti.

Romanya'nın yardım paketleri ve bugün görüşülen konular için minnettar olduğunu söyleyen Zelenski, şunları kaydetti:

“Ortak çalışmamız sayesinde Ukrayna ve Romanya, özellikle gıda güvenliğini sağlayan önemli güvenlik donörleri haline geldiler. Gıda güvenliği ve birçok diğer ülkenin sosyal istikrarı, Dayanışma Hatları, Tuna limanları ve Odesa limanlarının normal işleyişine bağlıdır. Karadeniz ve Tuna bölgesinin herhangi bir bölümünü normal navigasyon için bir “ölü bölge” haline getirmesini önlemek için her çabayı sarf etmeliyiz. Hava savunması bu konuda anahtardır. Ukrayna'da ve özellikle Odesa bölgesinde hava savunmasını güçlendirmek için çeşitli ortaklarla çalışıyoruz. Bugün, sadece limanları değil, Ukrayna, Moldova, Romanya ve insanlarımızı korumak için olası ortak eylemleri görüştük.”


SANAYİ HABER AJANSI

EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.