Yeni haftanın gündemi ve beklentiler

Merkez bankalarının para politikası toplantıları ve ABD istihdam raporunun takip edildiği haftanın ardından küresel piyasaları daha sakin bir veri akışı bekliyor. Haftanın ilk işlem günü Euro Bölgesi’nde Sentix kasım ayı yatırımcı güven endeksi takip edilebilir. Endeks Mart 2022’den beri ekonomik görünüme yönelik kötümserliğin hâkim olduğunu işaret etmektedir.

Yeni haftanın gündemi ve beklentiler
Yayınlama: 06.11.2023
2
A+
A-

06 Kasım 2023 Pazartesi Türkiye; TCMB Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu (Ekim), Reel Efektif Döviz Kuru (Ekim) Euro
Bölgesi; Sentix Yatırımcı Güven Endeksi (Kasım)
07 Kasım 2023 Salı Türkiye; Hazine Nakit Dengesi (Ekim) Almanya; Sanayi Üretimi (Eylül) Euro Bölgesi; ÜFE (Eylül)
08 Kasım 2023 Çarşamba Türkiye; İSO İhracat İklimi Endeksi (Ekim) Almanya; TÜFE (Ekim)
09 Kasım 2023 Perşembe Çin; Enflasyon Verileri (Ekim)
10 Kasım 2023 Cuma Türkiye; Sanayi Üretimi (Eylül), İş Gücü İstatistikleri (Eylül) İngiltere; GSYİH (3Ç23-Öncü),
İmalat Sanayi Üretimi (Eylül) ABD; Michigan Tüketici Güven Endeksi (Kasım-Öncü)
– Merkez bankalarının para politikası toplantıları ve ABD istihdam raporunun takip edildiği haftanın ardından küresel piyasaları daha sakin bir veri akışı bekliyor. Haftanın ilk işlem günü Euro Bölgesi’nde Sentix kasım ayı yatırımcı güven endeksi takip edilebilir. Endeks Mart 2022’den beri ekonomik görünüme yönelik kötümserliğin hâkim olduğunu işaret etmektedir.

Euro Bölgesi’nde salı günü eylül ayı ÜFE rakamları yayımlanacak. ÜFE bu yıl ocaktan beri ağustos hariç her ay bir önceki aya göre geriledi. Yıllık bazda da mayıs ayından beri her ay geriliyor. Ağustosta yıllık bazda gerileme %11,5 ile rekor seviyede gerçekleşmişti. Almanya’da çarşamba günü ekim TÜFE rakamları açıklanacak. Almanya’da hazirandan beri her ay aylık bazda %0,3 yükselen TÜFE yıllık bazda yılbaşından beri istikrarlı bir düşüş eğiliminde. Yıllık TÜFE artışı ağustosta %6,1 iken eylülde %4,5’e gerilemişti. Ekim ayına ilişkin ay sonunda yayımlanan öncü veri %3,8’lik bir artışı işaret etmektedir.

Haftanın son işlem günü ABD’de Michigan Üniversitesi’nin kasım ayı (Öncü) tüketici güven endeksi takip edilecek. Ağustos ayından beri gerileyen endeksin kasımda sınırlı bir yükseliş kaydetmesi beklenmektedir. Ekimde beş ayın en düşük seviyesine gerileyen endeks, ABD’de kırk yılın zirvesine yükselen enflasyonun etkisiyle Haziran 2022’de rekor düşük seviyeyi görmüştü.

S&P500 şirketlerinin önemli kısmının 3Ç23 finansallarının geride kalırken bilanço sezonu devam etmektedir. Hafta boyunca Ryanair, BionTech, Walt Disney, Warner Bros, Uber, UBS, Honda Motor, Sony, AstraZeneca finansalları açıklanacak.

– Yurt içinde de hafta boyunca sakin bir veri akışı izlenecek. Geçen hafta açıklanan ekim enflasyon rakamlarının ardından haftanın ilk işlem günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri raporu takip edilecek. TÜFE eylülde aylık %3,43, yıllık %61,36 artarken ÜFE aylık bazda %1,94, yıllı %39,39 arttı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) salı günü ekim ayı Hazine Nakit Gerçekleşmelerini yayımlayacak. Hazine, ayrıca, pazartesi ve salı günleri tahvil ihalelerini gerçekleştirecek. Eylülde, faiz dışı denge 22,48mlr TL, nakit dengesi 69,05mlr TL açık vermişti. Ocak-eylül döneminde faiz dışı denge 53,37mlr TL, nakit dengesi 441,56mlr TL açık verdi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) çarşamba günü ekim ayı ihracat iklimi endeksini açıklayacak. Endeks, Avrupa’daki zayıflık nedeniyle eylülde 49,0 değerini alarak art arda ikinci kez gerilemişti. Endeks ağustosta 49,1 değerini alırken, ihracat pazarlarındaki talep koşullarındaki bozulma eylülde ağustosa yakın seyretti. Ayrıca, HMB, iç borç çevirme oranları, ortalama vadesi ve maliyeti verilerini yayımlayacak.

Perşembe günü, Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 3Ç23 konsolide, bankaların 3Ç23 solo bilançolarını yayımlamaları için son tarih olacak.

Haftanın son işlem günü TÜİK eylül ayı sanayi üretimi ve iş gücü istatistiklerini yayımlayacak. Sanayi üretimi ağustosta aylık bazda %0,8 azalarak art arda ikinci kez daralırken yıllık bazda %3,1 artmıştı. Ağustosta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %9,2 seviyesinde gerçekleşirken genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %17,2 olmuştu. Mevsim etkisinden arındırılmış atıl iş gücü oranı %23,0 oldu.

Geçtiğimiz Hafta Ne Oldu?

– Avrupa hisse endeksleri geçen hafta %1,73-6,47 aralığında artarak pozitif bir görünüm sergiledi. Almanya’da DAX Endeksi %3,42, İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %1,73 ve Fransa’da CAC 40 Endeksi %3,71 artış kaydetti. EUR/USD paritesi %1,58 artarak 1,073 seviyesine yükseldi. Buna karşın Dolar Endeksi (DXY) 106,6 puandan 105 puana geriledi. Euro Bölgesi ekonomisinin (GSYH) 3Ç23 döneminde çeyreklik bazda fazla değişmemesi beklenirken %0,1  daraldı. Avrupa’nın lokomotifi Almanya’da ekonomi (GSYİH) 3Ç23 döneminde bir önceki çeyreğe göre %0,1 ve yıllık %0,3 daraldı. Böylece ülke ekonomisinde beklenenden daha az daralma gerçekleşti. Ayrıca Euro Bölgesi ve Almanya’nın ekim ayı TÜFE rakamları açıklandı. Euro Bölgesi’nde aylık TÜFE %0,1 ve yıllık TÜFE %2,9 arttı. Almanya’da ise TÜFE aylık bazda değişmezken yıllık bazda %3,8 arttı. Böylece Euro Bölgesi ve Almanya’da hem aylık hem de yıllık TÜFE beklenenin biraz altında yer aldı. Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda son 15 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25’te sabit tuttu. Karar metninde kısıtlayıcı para politikasının muhtemelen uzun bir süre devam edeceği öngörüldü. BoE Başkanı Andrew Bailey, faiz indirimlerini konuşmak için çok erken olduğunu vurgularken, daha fazla faiz artışı gerekip gerekmediğini izlediklerini belirtti.

– ABD tarafında hisse endekslerinde pozitif fiyatlamalar hâkim oldu. Dow Jones Endeksi %5,07, S&P 500 Endeksi %5,85 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %6,61 arttı. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizleri düştü; 10 yıllıkların faizi 26,7bp düşerek %4,57’ye ve 2 yıllıkların faizi 17,1bp düşerek %4,84’e indi. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bu ayki toplantısında beklentilere paralel olarak politika faizini oybirliğiyle sabit bıraktığını açıkladı. Böylece Fed, iki toplantı üst üste politika faizini %5,25-5,50 aralığında tuttu. Fed Başkanı Jerome Powell faiz kararı sonrası düzenlenen basın toplantısında parasal sıkılaştırmanın tüm etkilerinin henüz hissedilmediğini belirtti. Enflasyonun hâlâ hedefin üzerinde olduğunu kaydeden Powell, faiz indiriminin gündemlerinde olmadığını söyledi. Ayrıca Powell, ‘Para politikasında ne kadar ilerlediğimizi dikkate alarak temkinli ilerliyoruz. Para Politikası Kurulu ekonomik verilere ve görünüme göre karar verecek.’ dedi. ABD’li politika yapıcıların ekonomiye ve faiz beklentilerine ilişkin değerlendirmelerinin piyasa tarafından “güvercin” algılanması piyasaları destekledi. ABD’de iş gücü piyasasına ilişkin ekim ayına ait önemli veriler açıklandı. ADP özel sektör istihdamının 150 bin artması beklenirken 113 bin arttı. Aynı dönemde tarım dışı istihdamın 180 bin artması tahmin edilirken 150 bin arttı. Ayrıca işsizlik oranının %3,8’de sabit kalacağı beklenirken %3,9’a yükseldi. Bu durum istihdam piyasasında zayıflık sinyali vererek yaz aylarındaki temponun düştüğüne işaret etti. Ülkenin CB tüketici güven endeksi ekimde beklenen kadar olmasa da düşerek 102,6 puana indi. Böylece tüketici güveni mayıs ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü.

– Ons altın üç hafta art arda yükseldikten sonra geçen hafta %0,63 değer kaybederek 1.993USD’ye indi. Emtia grubundan Brent petrol %4’ü aşan düşüşle varil başına 85USD’den işlem gördü.

– BİST100 Endeksi geçen hafta 7.297-7.786 puan aralığında işlem gördü. Endeks geçen haftayı %0,01 düşüşle 7.705 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi 467,77 milyar TL ile görece düşük bir düzeyde gerçekleşti. USD/TRY kuru %0,83 artışla 28,40 TL’ye ve EUR/TRY kuru %2,08 artışla 30,45 TL’ye yükseldi. Gram altınsa 1.818 TL civarında yatay seyretti. TCMB, politika faizini 5 puan artışla %35 seviyesine çıkardığı son Para Politikası Kurulu toplantısının özetlerini yayımladı. Özetlerde enflasyon görünümünde petrol kaynaklı risklere vurgu yapılırken, gerektiği ölçüde sıkılaştırmanın kademeli olarak güçlendirileceği ifade edildi. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, yıl sonu enflasyon tahmininin %58’den orta vadeli program ile uyumlu şekilde %65’e, 2024 yıl sonu enflasyon tahmininin ise %33’ten %36’ya yükseltildiğini açıkladı. TÜİK, ekim ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Aylık TÜFE %3,43 ve yıllık TÜFE %61,36 artış kaydetti. Böylece hem aylık TÜFE hem de yıllık TÜFE beklentilerin altında yer aldı. Aylık ÜFE %1,94 ve yıllık ÜFE %39,39 arttı. Yılın son enflasyon raporunu sunan TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, ‘Ekim ayı öncü göstergeleri aylık enflasyondaki gerilemenin devamına işaret etmektedir.’ açıklamasını yaptı. Erkan; kasım, ocak ve mayıs aylarında ise geçici etkiler nedeniyle aylık enflasyonda ivmelenme görülebileceğini öngördü. TÜİK’in ekim ayına ilişkin açıkladığı verilere göre ekonomik güven endeksi %1,2 oranında artarak 96,5 değerini aldı. Ekonomik güven endeksinin 100’den küçük olması genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.

Kaynak Piramit Menkul


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.