Wang Yi’den BMGK’de şiddete son verilmesi için somut önlem çağrısı

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün Brezilya Cumhurbaşkanı’nın özel danışmanı Celso Amorim’le telefonda  görüştü.

Wang Yi’den BMGK’de şiddete son verilmesi için somut önlem çağrısı
Yayınlama: 13.10.2023
0
A+
A-

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün Brezilya Cumhurbaşkanı’nın özel danışmanı Celso Amorim’le telefonda görüştü.

Wang Yi, Brezilya’yla birlikte iki ülkenin liderlerinin vardıkları konsensüsleri yerine getirerek yeni dönemde Çin-Brezilya kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerini yeni aşamaya taşıyacaklarını söyledi.

İki taraf, özellikle Filistin-İsrail çatışması üzerinde fikir alışverişinde bulundu.

Celso Amorim, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) dönem başkanlığını yürüten Brezilya’nın bugün Güvenlik Konseyi’nde Filistin-İsrail çatışma hakkında düzenlenecek acil toplantıya başkanlık edeceğini söyledi.

Barış müzakerelerinin yeniden başlatılmasının çatışmanın çözümü için büyük önem taşıdığına değinen Amorim, Çin’le birlikte koordinasyonu güçlendirerek durumun hafifletilmesine hız vereceklerini kaydetti.

Wang Yi, çatışmaların tırmanması sonucu çok sayıda masum insanın hayatını kaybetmesinden dolayı yürekten üzüldüğünü, sivillere zarar veren ve uluslararası hukuka aykırı olan davranışları kınadığını söyledi.

İlgili tarafları bölgedeki durumun hafifletilmesi için temkinli davranmaya çağırdığını belirten Wang, Gazze Şeridi’nde ciddi insani krizin önlenmesi için en acil önceliğin, sivillerin güvenliğinin korunması ve insani yardım koridorunun açılması olduğunu dile getirdi. 

Filistin meselesinin Filistin halkına adaletin sağlanamamasından kaynaklandığına işaret eden Wang Yi, uluslararası toplumda “iki devletli çözüm” doğrultusunda daha geniş kapsamlı konsensüse varılması ve ilgili yol haritasının oluşturulması için, daha otoriter ve etkili bir uluslararası arabuluculuk toplantısının düzenlenmesi çağrısı yaptı.

BM'nin Filistin sorununda gerekli rolü üstlenmesi gerektiğini belirten Wang, Güvenlik Konseyi'ndeki acil toplantıda ateşkesin sağlanması, şiddetin sonlandırılması, sivillerin korunması ve uluslararası düzeyde bağlayıcı bir mutabakata ulaşılması için somut adımların atılmasını beklediklerini ifade etti.

Wang, ayrıca Çin'in Brezilya başta olmak üzere ilgili taraflarla iletişim ve işbirliğini sürdüreceğini aktardı.


EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.