VİOP analizi

Dün yurt dışı borsalarda ağırlıklı satıcılı seyirler etkili oldu.

VİOP analizi
Yayınlama: 19.10.2023
6
A+
A-

BIST – 30 Yakın Vade

Dün yurt dışı borsalarda ağırlıklı satıcılı seyirler etkili oldu. Yurt içerisinde de satışların derinleştiği izlendi. Jeopolitik risklerin arttığı bu dönemde piyasalarda volatilitenin arttığı izlenmekte. Bu görünüm altında ekim vadeli endeks sözleşmesi dün 8.97,75 ile 8.498,50 seviyeleri arasında dalgalanarak günü yüzde 3,55’lik düşüşle 8.315,50 uzlaşma fiyatından tamamladı. Akşam seansı kapanışı ise uzlaşma fiyatının üzerinde 8.328,75 seviyesinden gerçekleşti. Bu sabah ABD vadelileri hafif satıcılı görünüm sergilerken, Avrupa endeksleri de sınırlı satıcılı açılışlara işaret ediyor. Asya piyasalarında ise satıcılı seyirler hakim. Bu görünüm ile birlikte sözleşmenin güne zayıf bir başlangıç yapabileceğin değerlendiriyoruz.

Sözleşmede son dönemde artan satış baskısı sonrası 8.290 seviyesini destek bölgesi olarak takip edeceğiz. Olası düşüş eğilimlerinin 8.290 seviyesi altında kalıcılık sağlaması durumunda ise 8.215 – 8.165 ve 8.100 seviyeleri sıralı destek noktaları olarak takip edilebilir. Tepki yükselişleri görülmesi durumunda 8.400 seviyesi direnç noktası olup, devamında 8.500 seviyesi direnç olarak izlenebilir. Sözleşmede artan volatilitenin bugün de devam edebileceği, bu bağlamda yatırımcıların aktif bir stop loss stratejisine bağlı kalmalarının yararlı olacağı görüşündeyiz.

Dolar/TL Yakın Vade

Ekim vadeli Dolar/TL sözleşmesi dün 28,3900 ile 28,9964 seviyeleri arasında dalgalanarak günü yüzde 0,24’lük artışla 28,4124 uzlaşma fiyatından tamamladı. Piyasalarda artan jeopolitik riskler ön planda. Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler piyasalarda yakından izleniyor. Dün yurt içerisinde veri akışı sakindi. ABD tarafında inşaat izinleri eylülde yüzde 4,4 daralma kaydederken, konut başlangıçları ise yüzde 7 oranında artış kaydetti. Fed Bej Kitap raporunda büyüme görünümünün istikrarlı ve biraz daha zayıf olduğu bildirilirken, fiyatların ise ılımlı bir hızla artmaya devam ettiği belirtildi. Fed üyelerinden Walller, para politikasında daha fazla sıkılaştırma ihtiyacı için ekonomik verilerin takip edilmesi gerektiğini bildirirken, New York Fed Başkanı Williams ise enflasyonun hedefe dönmesi için faizlerin bir süre daha kısıtlı düzeyde kalması gerektiğini bildirdi. Bugün Fed Başkanının konuşması izlenecek. Dolar/TL spot kuru, bu sabah saat 08:20 itibariyle 28,02’li seviyelerde bulunuyor. Dolar endeksi 106,60 civarında hareket ederken, ABD 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 4,97 civarında hareket ediyor.

Kaynak: Gedik Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.