Verimli bir tedarik sürecinin sırrı maliyet tasarrufundan geçiyor

Etkili bir otomotiv tedarik zinciri yönetimi, otomobil üreticileri ve tedarikçileri için büyük önem taşıyor.

Verimli bir tedarik sürecinin sırrı maliyet tasarrufundan geçiyor
Yayınlama: 11.10.2023
2
A+
A-

Otomotiv endüstrisinde verimli bir tedarik zinciri için dikkat edilmesi gereken noktalara işaret eden CHEP Türkiye Otomotiv Ülke Temsilcisi Derya Çınar, “Gelişen teknolojiyle birlikte otomotiv endüstrisi de köklü bir dönüşüm geçiriyor. Tedarik zincirinde ortaya çıkan aksaklıkların temel sebeplerini saptayarak doğru çözümler bulmak, bu süreçte oluşan maliyetlerden tasarruf etmek için en hızlı uygulanabilecek yöntemlerin başında geliyor.” dedi.

Otomotiv endüstrisinde tedarik zincirinin verimli ve sorunsuz çalışması, maliyetleri düşürmek, ürün kalitesini artırmak ve müşteri memnuniyetini sağlamak için kritik bir rol oynuyor. Özellikle sektördeki yüksek rekabet ortamı göz önünde bulundurulduğunda, tedarik zincirinin kusursuz yönetilmesi büyük bir gereksinim olarak öne çıkıyor. Müşterilerine, iade edilebilir ambalaj çözümlerinden ürün yönetimine, depolamadan envanter yönetimine kadar bütüncül bir sistem sunan CHEP, temiz, kullanıma hazır ve darbeye dayanıklı ekipmanlarla otomotiv tedarik zincirindeki verimliliği arttırıyor. CHEP Türkiye Otomotiv Ülke Temsilcisi Derya Çınar, etkili bir otomotiv tedarik zinciri için dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.

 “Tedarik zinciri maliyet artışını engellemek için sebepleri saptamak gerekiyor”

Otomotiv sektörünün büyüklüğü ve etki alanı açısından dünyanın en önemli sanayi dalları arasında yer aldığına dikkat çeken Derya Çınar, “Otomotiv sanayi, yüksek katma değeri, yarattığı istihdamı ve küresel ticaretten aldığı pay ile ekonomide büyük bir önem taşıyor. Son 20 yıldaki otomotiv üretimine baktığımızda, küresel eğilimlerden etkilendiğini görüyoruz. Tedarik zincirinin her aşamasında otomotiv üreticileri ve tedarikçileri bu koşullara karşı esnekliklerini artırarak karşılık vermeye çalışıyor, üstün performansa ulaşmak için verimliliğe odaklanıyor. Ek olarak da tedarik zinciri sürecine dâhil olan ithalat ve ihracat sırasında bir noktadan diğer bir noktaya taşınan ürünler, yasa ve kuralların yanı sıra çeşitli nakliye biçimleri ve ulaşım ağlarının oluşturduğu karmaşık işlemlerle karşı karşıya kalabiliyor. Gelişen teknolojiyle birlikte otomotiv endüstrisinde yaşanan köklü dönüşüm, özellikle tedarik zincirinde maliyet artışlarına bağlı olarak farklı aksaklıklar ortaya çıkartabiliyor. Bu aksaklıkların temel sebeplerini saptayarak doğru çözümler bulmak, oluşan maliyetlerden tasarruf etmek için en hızlı uygulanabilecek yöntemlerin başında geliyor” ifadelerine yer verdi.

 

“Gereksiz mesafeleri ve tek yönlü sevkiyatları asgariye indiriyoruz”

CHEP olarak tedarik zincirinin her aşamasında lojistik maliyetlerin iyileştirilmesine katkı sağladıklarını söyleyen Derya Çınar,  şunalrı kaydetti:

“Paylaşıma ve yeniden kullanıma dayalı iş modelimiz ve küresel servis ağımız sayesinde kullanıma hazır istiflenebilir ve katlanabilir konteynerlerimizi müşterilerimize en yakın servis merkezlerinden dağıtarak ekstra maliyetlerin ve karbon emisyonlarının önüne geçiyoruz. Konteynerlerin iç kısmında kullanılan profil çözümlerimizle de paket yoğunluğunu artırarak, bir ambalajla daha fazla ürün taşınmasını sağlıyoruz. Konteynerlerimiz tırları tam olarak doldurabilecek şekilde dizayn edildikleri için tırların düşük kapasitede taşımacılık yapmasını engelleniyor. Plastik konteynerlerimiz dayanıklı oldukları için taşımadaki hasarları önlüyor ve bu da hasarlı ürün yerine yenisini almak için boşa kat edilen mesafeleri ortadan kaldırıyor. Nakliye işbirliği programımız kapsamında,  tüm tedarik zincirini analiz ederek gereksiz mesafeleri ve tek yönlü sevkiyatları asgariye indiriyoruz.”

“Endüstri standartlarında konteynerler temin ediyoruz”

CHEP’te farklı türlerde parçalara yönelik ambalaj ihtiyaçlarını karşılayacak çok çeşitli ve yeniden kullanılabilir ambalaj ekipmanlara sahip olduklarına değinen Derya Çınar, “Dünya genelindeki müşterilerimize, her biri tedarik zincirini optimize etmek ve ürünlerini daha iyi yönetmelerini sağlamak amacıyla endüstri standartlarına uygun olarak tasarlanmış büyük ve küçük ebatlarda plastik konteynerler temin ediyoruz. Bu şekilde işlerini daha etkin hale getirmelerini ve yeniden ambalajlama veya üretim hattı yanı atıklarını temizleme gibi katma değeri olmayan faaliyetleri ortadan kaldırmalarını sağlıyoruz” ifadelerini kullandı. 


EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.