Veri odaklı bir gün

Yeni günde özellikle makroekonomik göstergelerin piyasalara yön vermesini bekliyoruz. Bu kapsamda ABD’de açıklanacak olan 4Ç23 büyüme rakamı günün en önemli konu başlığını oluşturuyor.

Veri odaklı bir gün
Yayınlama: 28.02.2024
0
A+
A-

Yeni günde özellikle makroekonomik göstergelerin piyasalara yön vermesini bekliyoruz. Bu kapsamda ABD’de açıklanacak olan 4Ç23 büyüme rakamı günün en önemli konu başlığını oluşturuyor. Veri revizyon niteliğinde olduğu için etki derecesi göreceli olarak limitli kalabilir. Ancak %3,3 olarak açıklanan ilk veride bir güncelleme olması durumunda bunun varlık fiyatlarında hareketlilik yaratabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir. Diğer taraftan büyüme rakamı ile aynı saatte açıklanacak olan çeyreksel bazda çekirdek PCE endeksinin de aynı derecede önemli olduğunu söyleyebiliriz. İlk veri %2 olarak açıklanmıştı. Buradaki olası bir revizyon da volatilite yaratma potansiyeli taşıyor. Yarın ise Ocak ayı PCE endeksini takip edeceğiz. Fed’in faiz indirimlerine ne zaman başlayacağına yönelik belirsizliğin yüksek olduğunu düşünürsek piyasaların açıklanacak verilere hassasiyet gösterebileceğini tahmin ediyoruz. Öte yandan bugün Halkbank’ın temyiz duruşması New York’taki İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’nde yapılacak.

TL: USD/TL’nin görünümünde anlamlı bir değişim göze çarpmazken hafif yukarı yönlü eğilim devam ediyor. Bu noktada ayın son iki işlem gününe girilirken Şubat’taki yükseliş %2,6 seviyesinin üzerinde seyrediyor. En son Ağustos ayında kurun sınırlı şekilde geri çekildiğini görmüştük. Dolayısıyla söz konusu tarihten bu yana arka arkaya altı aydır yükseliş yaşandığını görüyoruz. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin Şubat ayındaki değer kaybı ise %1 seviyesinin altında seyrediyor. Bugün ABD’de açıklanacak makroekonomik veriler gelişmekte olan ülke para birimlerinde de hareketliliğin artmasına neden olabilir. İçeride ise ekonomik güven endeksi ve dış ticaret dengesi gibi rakamları takip edeceğiz. 

Borsa İstanbul: Geçtiğimiz hafta başından bu yana 9400 puan seviyesinin üzerini sıklıkla test eden BIST-100 endeksi bu denemelerine karşın söz konusu noktanın üzerinde kapanış yapmasını sağlayacak momentumu yakalayamamıştı. Kısa vadede kritik öneme sahip bu direnç aşılamayınca endeksin aşırı alım bölgesinde bulunmasının da etkisiyle düzeltmelere maruz kaldığını görüyoruz. Bu kapsamda dün özellikle günün sonuna doğru artan satış baskısıyla 9200 puanın altında kapanış yapıldı. Kısa vadeli görüşümüz şimdilik değişmiş değil. Daha iyimser bir tablo için 9400 puanın aşılması gerektiğini düşünmeye devam ediyoruz. Bu gerçekleşmediği müddetçe endeks üzerindeki düzeltme baskısının sürmesi sürpriz olmayacaktır. Öte yandan bugün Halkbank’ın temyiz duruşması New York’taki İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’nde yapılacak. Duruşmada taraflar iddia ve savunmalarını sözlü olarak mahkeme heyetine aktaracak.

Kaynak ÜnlüCo


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.