Uluslararası piyasalar

Yurt dışı piyasalarda, faiz indirimine yönelik beklentiler varlık fiyatlarını etkilemeye devam ediyor.

Uluslararası piyasalar
Yayınlama: 18.04.2024
3
A+
A-

Yurt dışı piyasalarda, faiz indirimine yönelik beklentiler varlık fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Bu hafta, Fed Başkanı Powell'ın konuşmasının ardından dünde Cleveland Fed Başkanı Mester yapmış olduğu konuşmasında, faiz indirimi konusunda aceleci olunmaması gerektiğinin altını çizdi. Fed kanadından gelen bu uyarılar, faiz indirim beklentilerinin ötelenmesine yol açarken, eylül ayı Fed toplantısı için ihtimallerin biraz daha güçlenmesine de neden oluyor. Fed'in erken hareket etmeyeceği bir ortamda, Avrupa Merkez Bankası içinse haziran ayı toplantısında faiz indirim beklentileri güçlenmiş durumda.

Avrupa Merkez Bankası(ECB) üyeleri ve Başkan Lagarde'ın açıklamaları bunu şekillendirdi. ECB'nin böyle bir aksiyon alması, euro para birimi üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Buna dair, ECB Başkanı Lagarde ise euro için belirli bir seviye hedeflemeseler de, banka yetkililerinin oynaklıkları çok dikkatli izleyeceğini ifade etti. Majör merkez bankalarından gelen açıklamalar, gelecek toplantılara yönelik beklentileri etkilemeye devam ettiği gibi küresel piyasaların seyri üzerinde de etkisini göstermeye devam ediyor. Fed, dün bej kitap raporunu yayınladı. Raporda, genel ekonomik faaliyetin şubat sonundan bu yana hafif artış kaydettiği belirtildi. Ekonomik görünümün ihtiyatlı bir şekilde iyimser olduğu da vurgulandı.

Orta Doğu'daki gelişmeler önemini koruyor. Avrupa Birliği, bu konu nedeniyle acil toplanmıştı. Gelen habere göre, AB, İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım uygulama kararı aldığını bildirdi. IMF-Dünya Bankaları toplantısında konuşan ABD Hazine Bakanı J. Yellen'da, İran'a yaptırım konusunu düşündüklerini belirtmişti. ABD'nin de, İran petrolüne yönelik yeni yaptırım planı olduğu söyleniyor. İran için yaptırım kararları gelirken, yeni yaptırımlarda yolda. Jeopolitik risklerdeki artış, risk iştahını baskılamaya devam edebilir. Orta Doğu ile ilgili haber akışları yakından izlenecektir. ABD Hazine Bakanı Yellen, Japonya ve Güney Kore maliye bakanlarıyla yapmış olduğu toplantı sonrası ortak bir açıklamada bulundular.

Açıklamada, zayıf yen ve won'daki değer kayıplarına vurgu yapıldı. Bu değer kayıplarının önüne geçmek için piyasaya müdahale edilebilir şeklinde yorumlanırken, DXY bu açıklama sonrası biraz gevşedi, Asya piyasalarında olumlu tepkiler görüldü. Dün 106,00 seviyesinin üzerinde seyreden DXY, bu sabah 105,74-106,00 aralığında izleniyor. DXY'daki geri çekilme, ons altını besliyor. Ons altında hafif alıcılı ve 2379$ seviyesinde izleniyor. ABD 2 ve 10 yıllık tahvil faizlerinde yatay seyirler görülürken, EURUSD paritesinde dün 1,0606 seviyesine doğru düşüş yaşanmasına karşın bu seviyeden gelen tepkilerle sınırlı bir yükseliş kaydetti. Paritede bu sabah 1,0687 seviyesinde işlemler geçiyor. Petrol fiyatlarında, bu sabah yatay seyirler hakim. ABD vadelileri hafif alıcılı ve Avrupa borsaları ise güne yükselişle başladı.

Bugünün veri takviminde, Euro Bölgesi şubat ayı cari işlemler dengesi, ABD'de her hafta açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları, CB öncü göstergeler endeksi ve mevcut konut satışları açıklanacak. Fed üyelerinin konuşmaları da yakından izleniyor.

Kaynak Gedik Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.