Uluslararası piyasalar

Dün ABD’de Richmond imalat endeksi beklentilerin altında 11 puan azalış gösterdi.

Uluslararası piyasalar
Yayınlama: 28.12.2023
2
A+
A-

Dün ABD’de Richmond imalat endeksi beklentilerin altında 11 puan azalış gösterdi.  Fed faiz indirimi sonrası dolar endeksinde ve ABD 10 yılıklarında değer kaybı devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi kritik seviye olan %3.70’e yaklaşırken piyasada ki bu aşırı iyimserliği çok tehlikeli ve çok riskli bulduğumu tekrar tekrar hatırlatıyoruz. Şu anda piyasalar 2024 yılında Fed’in yıl genelinde yapacağı 8 toplantının 7’sinde faiz indirimi bekliyor.

Hatta 2024 yılında 9 faiz indirimi bekleme oranı %1 olarak gözükmekte. Bu piyasanın Fed’den olağanüstü toplantı beklediğini gösterirken böyle bir beklentinin şu an için gerçekleşmesinin imkansız olduğunu da vurguluyoruz. Bu nedenle yıl sonunu geçtikten sonra dolar endeksi tarafında yukarı yönlü hareketler sertleşebilir. Ancak bu noktada teknik seviyelere göre hareket edilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Dolar endeksinin değer kaybetmesinin ardından dolar hemen hemen tüm para birimlerine karşı değer kaybederken Eur/Usd ve Gbp/Usd yükseliş eğilimine devam etti.

ABD 10 yıllıklarının da düşmesi ile altın ve gümüşte yükseliş sürdü. Değerli metaller ABD 10 yıllık tahvil faizindeki seyire bağlı olarak hareketini sürdürecek. Husi militanlarının terör faaliyetlerine devam etmesi petrolde arz tedarikinde sıkıntının devam etmesine neden oluyor. Kızıldeniz'deki olaylar yavaşlamasına rağmen sürüyor.  Dünyanın en büyük 5. denizcilik şirketi ve nakliye devi Hapag-Lloyd AG, kilit ticaret rotasını korumak için ABD liderliğindeki bir görev gücünün başlatılmasına rağmen bölgeden uzak duracağını söylemesi petrol fiyatlarının yükselişini desteklemeye devam ediyor. Küresel borsalarda ise noel rallisi devam ediyor.

ABD ve Avrupa borsaları hem tahvil faizlerindeki düşüşün devam etmesi hem de noel rallisi iyimserliği ile yükselişini sürdürüyor. Dow Jones ve Nasdaq dün yine rekor tazeledi. Asya borsaları da küresel piyasalara ayak uydurarak günü alıcılı tamamladı. Japon Nikkei borsası ise ayrışarak günü satıcılı tamamladı. Japonya'da perakende satışlar yıllık bazda , Kasım ayında %5.1’lik tahmininin üzerinde % 5,3 olarak açıklandı. Sanayi üretimi de aylık bazda %1.7’lik azalış beklentisine karşı %0.9 azalış gösterdi.

Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvurularının 211 bin kişi gelmesi beklenirken, beklemedeki konut satışlarının aylık bazda %0.8 geleceği tahmin ediliyor. Toptan satış envanterlerinin aylık bazda %0.2 azalacağı beklenirken, mal ticaret dengesinin ise -88.6B geleceği öngörülmekte. ABD’de Enerji Bilgi İdaresi tarafından açıklanacak haftalık ham petrol stoklarının ise 2.7 milyon varil azalması beklenirken petrol fiyatlarında veri sonrası volatilite artabilir.

Kaynak: Gedik Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.