Uluslararası piyasalar

Dün ABD’de veri akışı sakindi. ABD 10yıllık tahvil faizleri haftaya yükselerek başlarken bu sabah tahvil faizlerinin %4.65’ten işlem gördüğünü izliyoruz.

Uluslararası piyasalar
Yayınlama: 07.11.2023
3
A+
A-

Dün ABD’de veri akışı sakindi. ABD 10yıllık tahvil faizleri haftaya yükselerek başlarken bu sabah tahvil faizlerinin %4.65’ten işlem gördüğünü izliyoruz. Dolar endeksinde de Cuma günü sert satış sonrası tepki alımları devam ediyor. Dolar endeksindeki tepki alımlarının devamı bugünde izlenebilir. Ancak dolar endeksinde 106.92 altında satıcılı yapının devam ettiği unutulmamalı. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari enflasyonun son 3 aydır aşağıya geldiğini ancak bunun yeterli olmadığını söylerken, enflasyonun %2 seviyesine çekilene kadar gerekirse daha fazla faiz artırılabileceğini söylerken, faizlerin henüz tepede olmayabileceğinin altını çizdi.

Euro Bölgesi’nde ise büyümenin öncü göstergelerinden hizmetler PMI verisi beklentiler dahilinde 47.8 puan açıklanırken, hizmetler sektöründe daralma 3. ayına taşındı. Sentix tüketici güven endeksi beklentilerin üzerinde -18.6 puan gelirken son 5 ayın en yüksek değerine çıktı. Almanya’da ise fabrika siparişleri aylık bazda beklentilerin üzerinde %0.2 olarak gerçekleşti. Avusturya Merkez Bankası Başkanı ve ECB üyesi enflasyon konusunda dikkatli olunması gerektiğini söylerken, gerekirse faizlerin daha da artırabileceğini belirterek, kısa zamanda faiz indirimlerinin gündemde olmadığını vurguladı.

 Dolar endeksinde tepki alımları görüldüğü günde Eur/Usd’de ve Gbp/Usd’de kar satışları yaşandı. ABD 10 yıllık tahvil faizi ve dolar endeksinin haftaya alıcılı başlamasıyla altın ve gümüş fiyatlarında düşüşler izlendi. Tahvil faizlerindeki hareketler değerli metallere yön verecektir. Petrol fiyatlarındaki belirsizlik kısa vadede devam ediyor. Petrol fiyatları küresel büyüme endişelerinin artması ve talebin azalabileceğine dair endişelerle düşerken diğer yandan arz açığının artmasındaki beklenti ile ani yükselişler gösteriyor. Bir süre petrol fiyatlarında temkinli olmakta fayda var ancak düşüşlerin kalıcı olmasını bekliyoruz.

Küresel borsalar haftanın ilk gününde sınırlı ve karışık bir seyir izledi. Avrupa borsalarında düşüş görülürken ABD borsalarında alımlar devam etti. Çin’den gelen veriler küresel büyümeyi tehdit etmeye devam ederken Çin ekonomisinde büyümede sürpriz bir azalışın gelip gelmeyeceğini izleyeceğiz. Çin’den gelen verilerde, Ekim ayında ihracatta beklenenden daha kötü bir düşüş bildirirken, ithalatın ise beklentilerin üzerinde arttığı görüldü.

Asya borsaları açığa satış getirilen Güney Kore borsası Kospi öncülüğünde dün artarken bugünde yine Kospi öncülüğünde satıcılı kapandı. Avustralya Merkez Bankası’da beklenildiği gibi faizleri 25 baz puan artırarak %4.10’dan %4.35’e çıkartırken, 4 aydır ara verdiği faiz artışına devam etti ve faizler böylelikle son 12 yılın en yüksek seviyesine çıkmış oldu. Avustralya Merkez Bankası (RBA), enflasyonda düşüşü sağlamak için daha fazla faiz artırımlarına açık olduğunun mesajını verdi.

Bugün ABD’de Fed üyeleri sahnede olacak. Fed üyelerinden Kashkari, Goolsbee, Barr, Waller ve Logan’ın konuşmaları takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise ÜFE’nin aylık bazda %0.5 açıklanması beklenirken, yıllık bazda ÜFE’nin %-11.5’tan %-12.5’a düşeceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Gedik Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.