Uluslararası piyasalar

Küresel piyasalarda, haziran ayının ilk haftası takvim yoğun olacak. Avrupa’da merkez bankasının faiz kararı, ABD’de istihdam haftası olarak görülüyor.

Uluslararası piyasalar
Yayınlama: 03.06.2024
2
A+
A-

Küresel piyasalarda, haziran ayının ilk haftası takvim yoğun olacak. Avrupa'da merkez bankasının faiz kararı, ABD'de istihdam haftası olarak görülüyor. Cuma günü, Fed'in yakından izlediği çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi açıklandı. Ancak verinin etkisi fiyatlamalar üzerinde sınırlı kalırken, Fed'in sonbahar dönemi öncesinde faiz indirim beklentilerini de değiştirmediği takip edildi. Bu hafta için ECB'den faiz indirimi beklenirken, ABD'de açıklanacak istihdam verileri içinse Fed'in faiz kararına yönelik beklentilerde bir değişiklik yapması beklenmeyeceği belirtiliyor. Minneapolis Fed Başkanı Kashkari yapmış olduğu açıklamasında, faiz oranlarının uzun bir süre daha sabit kalması gerektiğini belirtti. ABD'de ekonominin oldukça güçlü olduğunu ekledi. Şu an da en iyi tahmininin, enflasyonun gerçekten düşüş yolunda olduğunu söyledi. İkna edecek daha fazla veri elde edene kadar faiz oranlarını uzun bir süre burada tutmak gerektiğini belirtti. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's açıklamasında, Fed'in 2024 yılının ikinci yarısında faiz indirimlerine başlayacaklarını öngördü. Bu sabah Çin'de Caixin PMI verisi açıklandı. Mayıs ayında bir önceki aya göre 51,4'den 51,7'ye yükseldiği görüldü. 2022 yılı haziran ayından bu yana en hızlı temposunu yakaladığı görülüyor. Açıklanan veri, sabah Asya saatlerinde piyasalara olumlu yansıdı. 02 Haziran Pazar günü, OPEC ve OPEC dışı bazı üreticilerden oluşan OPEC + grubunun toplantısı takip edildi. Üyeler, bir süredir arz kesintilerine devam ediyordu ve haziran ayı sonrasında ne karar verecekleri belirsizdi. Ancak, petrol fiyatlarındaki görünüm, grubun bu kesintiyi biraz daha uzatacağı yönünde bulunuyordu. Alınan kararda, üretim kesintilerini 2025 yılı sonuna kadar uzattıklarını belirttiler. Petrol fiyatları üzerinde dalgalanmalar görülse bile yine fiyatlarda yatay seyrin korunduğu takip ediliyor. 
ABD borsaları cuma gününü karışık seyirle kapatırken, ABD vadelilerinde de bugün karışık seyirler izleniyor. Ons altın ve petrol fiyatlarında yatay seyirler hakim. Avrupa borsaları ise hafif alıcılı yeni haftaya başladılar. ABD 2 yıllık tahvil faizi yüzde 4,87 ve 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 4,47 seviyesinde bulunuyor. Dolar endeksi(DXY) 104,50-104,75 puan aralığında yatay seyrediyor. 

Bugünün veri takviminde; Avrupa ve ABD'de mayıs ayı imalat PMI verileri ve ABD'de ISM imalat PMI verisi takip edilecek.

Kaynak Gedik Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.