Uluslararası piyasalar

Küresel piyasalarda bu hafta çip üreticisi Nvidia bilançosu merakla bekleniyordu. Nvidia bilançosu dün ABD borsaları kapanışı sonrası açıklandı.

Uluslararası piyasalar
Yayınlama: 23.05.2024
1
A+
A-

Küresel piyasalarda bu hafta çip üreticisi Nvidia bilançosu merakla bekleniyordu. Nvidia bilançosu dün ABD borsaları kapanışı sonrası açıklandı. Güçlü gelen bilanço sonrası vadeli piyasalarda pozitif yansıması takip edildi. Veri takviminde ise en majör başlık, Fed toplantısının tutanaklarıydı. 30 Nisan – 01 Mayıs tarihlerinde yapılan toplantının tutanakları yayınlandı. Tutanaklarda, faizlerin bir süre daha yüksek seviyelerde kalacağı öngörülürken, enflasyonda hala istenen hedefte bir seyir görülmediği de belirtildi. Bu nedenle piyasalar Fed'in eylül ayı toplantısı öncesinde faiz indirimi için aksiyon almayacağına kesin gözle bakıyor. Eylül ayı ve sonrası içinse açıklanacak ekonomik veriler bu durumu belirlemeye devam edecektir. Tutanaklar sonrası ABD borsalarında negatif seyirler izlendi. Faizlerin bir süre daha yüksek kalabilme ihtimali, piyasaları tedirgin etmeye devam ediyor. Avrupa tarafında ise Fed'in aksine faiz indirimi için şahin açıklamalar geldi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı C. Lagarde yapmış olduğu konuşmasında, haziran ayında faiz indirimine gidebileceklerinin sinyalini verdi. Lagarde, tüketici fiyatlarındaki hızlı artışın artık büyük ölçüde kontrol altına alınmasıyla birlikte haziran ayında bir faiz indirimine gidilebileceğini söyledi. Elde ettikleri verilerin güven ortamını pekiştirmesi durumunda haziran ayında bir hamle yapma olasılıklarının güçlü olduğunu söyledi. Enflasyonu kontrol altına aldıklarına gerçekten emin olduklarını ekledi. Lagarde açıklamaları sonrasında piyasalar ECB'den ilk faiz indirimini haziran ayında beklerken, bir sonrakileri eylül ve aralık aylarında yapabileceklerini öngörüyorlar. ABD ve Avrupa sonrasında İngiltere içinde beklentiler sürekli değişiyor. İngiltere'de enflasyon nisan ayında aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 2,3 olarak açıklandı. Beklentilerin üzerinde gelirken, bir önceki verilere göre düşüş kaydettiği görülmektedir. Yıllık bazda açıklanan yüzde 2,3'lük enflasyon sonrası İngiltere Merkez Bankasının enflasyon hedefine ulaştığına yönelik yorumlar başladı. Buna rağmen, BoE için haziran ayında faiz indirimine gidebilme ihtimali zayıflarken, yeterli veri olmaması sebebiyle erken adım atmayacakları şeklinde değerlendirmeler yapılıyor. Böylelikle BoE için faiz indirimi beklentileri ağustos ayı ve sonrasına ertelenmiş durumda. Goldman Sachs, 2024 yılında İngiltere Merkez Bankasından iki faiz indirimi beklediğini belirtti. Kurum, önceki tahmininde bunu üç faiz indirimi şeklinde öngörmekteydi. Ayrıca, faiz indirim için haziran ayı beklentilerini de ağustos ayına ötelediklerini belirttiler. İngiltere Başbakanı Sunak, ülkede genel seçimlerin 4 Temmuz tarihinde yapılacağını duyurdu.

Piyasalara baktığımızda; ABD borsaları dünkü Fed toplantısının tutanakları sonrasında satıcılı bir seyirle günü kapatırken, bu sabah ABD vadelileri Nvidia bilanço etkisiyle alıcılı seyrini sürdürüyor. Avrupa borsalarında da alımlar görülüyor. Ons altın, Fed'in bir süre daha faizlere dokunmayacağını ve yüksek faiz ortamının devam edeceğine yönelik beklentilerin etkisiyle ivme kaybetti. Bu sabah yüzde 1'e yakın değer kaybediyor. Saat 11:30 itibariyle 2357$ bölgesinde izleniyor. Petrol fiyatları bu sabah yatay seyrederken, yüksek faiz ortamının devamı enerji fiyatları içinde baskı yaratıyor. Petrol fiyatları, haziran ayında yapılacak OPEC+ grubunun toplantısını bekliyor. Bu süreçte petrol fiyatlarında dalgalı seyirler devam edebilir.

Bu sabah, Almanya'da mayıs ayı öncü imalat PMI 45,4 ve hizmetler PMI 53,9 ile beklentilerin üzerinde açıklanırken, Euro Bölgesi aynı dönemde imalat PMI beklentinin üzerinde 47,4 ve hizmetler PMI beklentinin altında 53,3 olarak gerçekleşti.

Bugünün veri takviminde; ABD'de mayıs ayı öncü imalat ve hizmetler PMI verileri, her hafta açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve nisan ayı yeni konut satışları açıklanacak. Fed üyelerinin konuşmaları da takip edilebilir.

Kaynak Gedik Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.