Uluslararası piyasalar

ABD haftalık işsizlik maaşı başvurularının 231 bin ile beklentilerden yüksek gelmesi yurtdışı tarafta risk iştahını artırdı.

Uluslararası piyasalar
Yayınlama: 10.05.2024
1
A+
A-

ABD haftalık işsizlik maaşı başvurularının 231 bin ile beklentilerden yüksek gelmesi yurtdışı tarafta risk iştahını artırdı. İlk defa işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların artış göstermesi, Fe'in önemli takip ettiği iş gücü piyasasındaki zayıflamaya işaret ettiği ve ilk faiz indiriminin eylül ayında başlanabileceği beklentisi ile pay piyasalarında yükseliş ,küresel dolar ve ABD tahvillerinde geri çekilmeye neden oldu.Bu görünümde ABD’de gelecek hafta açıklanacak enflasyon verileri önem arz edecek. .Geçen hafta cuma günü TDI verisi ardından pay piyasalarında başlayan güçlü yükseliş dün de devam etti ve endeskler tarihi zirve bölgelerinin altına kadar yükseliş sergiledi.Veri akışının sakin olduğu haftada Fed üyelerinden gelen kısmen şahin tonda mesajlar  etkili oldu.Dün, FED/Daly, enflasyon görünümüne ilişkin belirsizliklerin arttığını, para politikasının kısıtlayıcı olduğunu ancak enflasyonun düşürmenin daha fazla zaman alabileceğini açıkladı. Haftanın majör konusu ise İngiltere Merkez Bankası (BoE) kararı idi.BoE beklentiler dahilinde faizleri sabit bıraktı. Karar sonrası Başkan Bailey, faiz indirimi için her şeyin doğru yönde hareket ettiği konusunda iyimser olduğunu, faizin indirilmesinin gelecek verilerin nasıl evrileceğine bağlı olacağını ve muhtemelen gelecek çeyrek dönemlerde faiz oranlarının düşürüleceğini açıkladı. Küresel dolar endeksi dünkü verinin ardından yeniden 105 bölgesine gerilerken ABD 10 yıllık tahvil faizleri 4,45 bölgesinde tutunmaya çalışıyor. Ons altın 2300 bölgesinden gelen alımlar ile tarihi zirvenin hemen altında 2368 dolardan fiyatlanıyor.

Bu sabah açıklanan verilerde,İngiltere'de GSYIH çeyreklik bazda %0,60, sanayi üretimi aylık %0,2 artarak beklentilerin üstünde açıklandı. Büyüme verisinin pozitif gelmesi ile İngiltere teknşk resesyondan çıktı.Günün ikinci yarısında ABD Michagen Tüketici Güven Endeksi açıklanacak.Özellikle tüketicilerin 1 yıllık enflasyon beklentisi takip edilecek.

Kaynak Gedik Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.