Uluslararası piyasalar

Hafta başından itibaren veri akışının oldukça sakin olduğu küresel piyasalarda yatay seyirler izleniyor.Merkez bankalarının para politikalarına dair belirsizlik ve üyelerinden gelen mesajlar piyasalar tarafından takip ediliyor.

Uluslararası piyasalar
Yayınlama: 09.05.2024
2
A+
A-

Hafta başından itibaren veri akışının oldukça sakin olduğu küresel piyasalarda yatay seyirler izleniyor.Merkez bankalarının para politikalarına dair belirsizlik ve üyelerinden gelen mesajlar piyasalar tarafından takip ediliyor. FED üyelerinden Kashkari'den sonra Boston Fed Başkanı Collins'de şahin mesajlar vererek, faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek seviyede kalması gerekebileceğinin sinyalini verdi. Geçen hafta tarım dışı istihdam verisinin düşük gelmesi ile eylül ayında ilk faiz indirimin geleceği beklentilerinin artması ile 104,50 seviyesine kadar geri  çekilen küresel dolar endeksi DXY  105 üstünde tutunduğu görülüyor.ABD bilançoları pay piyasaları üstünde etkisini göstermeye devam ediyor. Euro Bölgesinin lokomotif ekonomisi olan Almanya’da sanayi üretimi, art arda iki aylık artışın ardından mart ayında %0,4 düşüş kaydetti. ECB üyesi Holzmann, haziran ayında faiz indirimine sıcak baktığını fakat faiz indirimlerinin çok hızlı ve güçlü yapılmamasını savundu. ECB Yönetim Konseyi üyesi J. Nagel, jeopolitik risklerin önümüzdeki yıllarda tüketici fiyatlarındaki büyümeyi yüksek tutabileceğini söylerken, pandemi öncesinde görülen zayıf enflasyon oranlarına geri dönülmesini beklemediğini belirtti. Son dönemde gelen açıklamalar bankanın haziran ayında ilk faiz indirimine gideceği yönündeki beklentileri oldukça    güçlendiriyor. Bu haftanın en majör verisi bugün İngiltere Merkez Bankasının(BoE) faiz kararı olarak görülüyor. BoE için bu ayki toplantıda bir sürpriz beklenmiyor. Bankanın vereceği sinyaller, gelecek toplantılara yönelik beklentileri etkileyebilir. En son BoE Başkanı, Fed'den önce faiz indirimine başlayabiliriz dediği için bu ihtimaller haziran ayı için güçlenmeye başlamıştı. Bugünkü toplantıda, haziran ayı ihtimalleri şekillenebilir. 1,25'in hemen altında işlem gören GPBUSD paritesinde açıklamalar sonrası volatilite görülebilir.Ons altın zirveden başlayan kar satışları sonrası uzun süredir 2275-2335 bandındaki kararsız hareketine devam ediyor.Sıkışma alanının kırılması halinde kırılma yönünde sert hareketler görülebilir.Jeopolitik tansiyonun düşmesi ve geçen hafta hap petrol stoklarındaki beklenti üstünde yükselişle 83 bölgesine gerileyen brent petrol 82-83 bandında destek oluşturma çabasında olduğu izleniyor.

Günün ikinci yarısında 14:00 İngiltere Merkez bankası (BOE) faiz kararı ve 15:30 ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek.

Önemli şirket haberleri

Uber Tech.Inc (UBER): 1.çeyrek bilançosunu açıklayan şirket, yıllık gelirini %15 yükselterek piyasa beklentisine yakın 10.13 milyar dolar olarak açıkladı. Hisse başına zararı 32 cent ile piyasa beklentisi olan 22 centin oldukça altında geldi. Ayrıca 2.çeyrek beklentilerini de açıklayan şirket, 38,75-40,25 milyar dolar arasında brüt sipariş beklentisinin analist beklentisi olan 40,04 milyar doları karşılamaması nedeniyle  % 5,72 kayıpla günü kapattı.

Kaynak Gedik Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.