Trendyol ve UNDP Sakarya’da “Yarının Köyleri” için kolları sıvadı

Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde yürütülen “Yarının Köyleri” projesi kapsamında Sakarya-Taraklı’da dijital merkez kurulması için hazırlıklar başladı. Projenin Sakarya ayağı için Sakarya Vali Yardımcısı Ersin Emiroğlu, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ, Taraklı Kaymakamı Burak Serttaş, Taraklı Belediye Başkanı İbrahim Pilavcı ve ilgili kamu kurumları, üniversiteler ve üretici kooperatiflerinin katılımıyla bir çalıştay düzenlendi.

Trendyol ve UNDP Sakarya’da “Yarının Köyleri” için kolları sıvadı
Yayınlama: 16.05.2024
2
A+
A-

Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde yürütülen “Yarının Köyleri” projesi kapsamında Sakarya-Taraklı’da dijital merkez kurulması için hazırlıklar başladı. Köylerde üretim potansiyelini artırmak ve kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla hayata geçirilen projenin Sakarya ayağı için Sakarya Vali Yardımcısı Ersin Emiroğlu, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ, Taraklı Kaymakamı Burak Serttaş, Taraklı Belediye Başkanı İbrahim Pilavcı ve ilgili kamu kurumları, üniversiteler ve üretici kooperatiflerinin katılımıyla bir çalıştay düzenlendi.

Türkiye’nin lider, dünyanın önde gelen e-ticaret platformlarından Trendyol’un Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde yürüttüğü “Yarının Köyleri” projesi kapsamında, Sakarya’da dijital dönüşüm için ilk adımlar atıldı. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın yerel ortak olduğu proje ile Sakarya-Taraklı’da bir dijital merkez açılmasına ve Taraklı özelinde kırsal kalkınmaya katkıda bulunacak faaliyetlerin belirlenmesine yönelik bir çalıştay düzenlendi.  

Çalıştay, yerel paydaşların görüşlerini almak ve yol haritasını birlikte oluşturmak amacıyla kamu kurumlarının yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve fikir önderlerinin katılımıyla gerçekleşti.

Projenin adımları belirlendi

Geniş katılımlı çalıştayın çıktılarıyla, projenin gelecek adımları için bir yol haritası oluşturulacak. Bu yol haritası; Taraklı’da yapılacak faaliyetlerin tasarlanmasını ve odaklanılacak yöresel ürünlerin belirlenmesini sağlayacak. Sürdürülebilir ve teknolojiye dayalı üretim kültürünü geliştirerek Anadolu’nun yöresel ürünlerini markalaştırmayı hedefleyen Yarının Köyleri projesi kapsamında Taraklı, akıllı tarım uygulamalarıyla tanışacak. Köyde dijital tarım ekipmanları kurulacak. İklim/açık hava istasyonları, toprak nemi ölçüm istasyonları, pompa otomasyon cihazları gibi sistemler sayesinde veriye dayalı ilaçlama, sulama, ekim ve analiz için altyapı oluşturulacak. Akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması desteklenecek. Böylece tarımsal verimin artmasına, yerel ürün kalitesinin iyileştirilmesine, maliyetlerin düşürülmesine ve doğanın korunmasına katkı sağlanacak.

Yarının Köyleri projesi ile aynı zamanda köylülerin el emeğiyle ürettiği ürünlerin dijital dünyada tüketicilerle buluşmasına fırsat yaratılacak. 

Dijital Merkez’de eğitim ve danışmanlık hizmetleri

Kurulacak Merkezde; gençler, kadınlar, engelliler başta olmak üzere tüm üreticilere e-ticaret, e-ihracat, ürün geliştirme, markalaşma, paketleme, finans, kalite gibi konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulacak. Tüm bu hizmetlerden çevre köylerden gelen katılımcılar da faydalanabilecek. 

Çocuklar için kodlama ve robotik atölyeleri

Projenin en önemli uygulama alanlarından biri olan dijital merkez, aynı zamanda çocukları geleceğin dünyasına hazırlama görevini de üstlenecek. Yüksek nitelikli bilgisayarlar, ürün fotoğrafçılığı ekipmanları, robotik ve kodlama setleri ve 3D yazıcılar gibi teknolojik imkanlarla donatılacak merkez, köy sakinlerinin dijital dünyaya entegrasyonunu hızlandıracak. Ortaokul öğrencileri merkezde dijital becerilerini geliştirmek için robotik ve kodlama eğitimleri alabilecekler. 

5 yılda 10 köy geleceğe adım atacak

Trendyol ve UNDP iş birliğiyle hayata geçirilen Yarının Köyleri projesi, kırsal ekonomileri canlandırmayı, kültürel mirası korumayı ve kapsayıcı büyüme için yenilikçi yollar oluşturmayı amaçlıyor. Yarının Köyleri projesinin ilk dijital merkezi, Aralık 2023’te Adana’nın Sarıçam ilçesine bağlı Kürkçüler Köyü’nde açıldı. İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Ulamış Köyü’ndeki ikinci merkezin ise 21 Mayıs’ta açılması planlanıyor.

Sakarya’nın ardından Diyarbakır ve Hatay’da belirlenen köylerde dijital merkezler oluşturulması için çalışmalar sürüyor. Yarının Köyleri projesi ile 2028’e kadar 10 köye Dijital Merkezler kurulacak. Bu merkezlerde bölge halkına yönelik atölye çalışmaları, fiziksel ve çevrimiçi eğitimler düzenlenecek. Bu merkezler eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunan bir mekanın ötesinde bölge halkı için bir toplum merkezi olma özelliği de taşıyor Proje kapsamında toplamda 1 milyondan fazla kişiye ulaşılması planlanıyor. Belirlenen illerde yeni e-ticaret girişimcisi oranının ise proje tamamlandığında yüzde 60 artması öngörülüyor.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.