TİCARET BAKANI PROF. DR. ÖMER BALOT, ASO EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI’NA KATILDI

Ankara Sanayi Odası Ekim ayı Meclis Toplantısı, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla yapıldı. ASO Başkanı Seyit Ardıç’ın ekonomi gündeminde öne çıkan başlıkları değerlendirdiği ve sanayicilerin yaşadığı sorunları dile getirdiği toplantıda Bakan Bolat da Ankaralı sanayicilere hitap etti. 60 yıl önce kurulan Ankara Sanayi Odası’nın ülke sanayisinin gelişmesine ciddi katkılar yaptığını vurgulayan Bakan Bolat, Başkentli sanayicilerin talep ve önerilerini de dinledi.

TİCARET BAKANI PROF. DR. ÖMER BALOT, ASO EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI’NA KATILDI
Yayınlama: 26.10.2023
5
A+
A-

Ankara Sanayi Odası Ekim Ayı Meclis Toplantısı, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Bakan Yardımcıları Sezai Uçarmak, Volkan Ağar, Mahmut Gürcan ve Bakanlık üst düzey bürokratlarının katılımıyla yapıldı. ASO Başkanı Seyit Ardıç’ın gündemdeki ekonomi başlıklarını değerlendirdiği toplantıda, Ticaret Bakanı Bolat da Ankaralı sanayicilere hitap etti.

ASO Başkanı Ardıç, konuşmasında sanayi üretiminde gözlemlenen durgunluğa dikkat çekti. Sanayi üretim endeksinin Ağustos’ta bir önceki aya göre yüzde 0,8 gerilerken imalat sanayisinin de yüzde 1,3 gerilediğine işaret eden Ardıç, “Yılın ikinci çeyrek büyüme verileri, sanayinin bir önceki yıla göre %2,6 küçüldüğünü göstermişti. Üçüncü çeyrekte de benzer bir gidişat var” dedi. Yüksek enflasyon rakamlarına da değinen Ardıç, “Oluşan belirsizlik, maliyet artışları ve fiyat oluşturmadaki zorluk üretimi olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı.

TİCARET BAKANI PROF. DR. ÖMER BALOT, ASO EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI’NA KATILDI

“BÜYÜYEREK ENFLASYONU DÜŞÜRMEK MÜMKÜN”

Başkan Ardıç, geçen haftalarda ekonomi gündeminde tartışılan büyüyerek enflasyonu düşürmenin mümkün olup olmadığı konusuna da değindi. Sanayiciler olarak büyüyerek enflasyonu düşürmenin mümkün olabileceğini bildiklerini ifade eden Ardıç, şöyle devam etti:

“Fakat bazı koşulların oluşması lazım. Enflasyonla mücadele edilirken, verimsiz kamu harcamalarından tasarruf edilip, verimlilik odaklı bir kaynak tahsisiyle üretim artışı desteklenmelidir. Eğer üretimde ve ihracatta nitelik ve nicelik artışı birlikte sağlanır ise, büyüme ve dezenflasyon hedeflerine eşzamanlı olarak ulaşabiliriz. Kredi maliyetlerinin yüksek olduğu bu dönemde katma değerli, yüksek teknolojili ve düşük emisyonlu üretimin arttırılması ise güçlü destekler gerektirmektedir.”

Merkez Bankası’nın reeskont kredilerinde finansman maliyetini düşürmesi ve firma limitlerini artırmasının doğru bir uygulama olduğunu söyleyen Ardıç, “Buna karşın, reeskont kredisine başvurup limiti onaylanan firmaların kredi için bir aydan fazla bekletildiğine şahit oluyoruz. Firmaların bekletilmesi ve likiditeye vaktinde erişememesi ihracat faaliyetini olumsuz etkiliyor” dedi.

“DEVİR KDV ALACAĞININ İADESİ CAN SUYU OLACAK”

Başkan Ardıç’ın gündeminde devir firmaların yaşadığı devir KDV sorunu da vardı. KDV kanununda bir düzenleme yaparak firmaların devreden KDV alacaklarının iade edilmesi ya da mahsup yönüyle değerlendirilmesi gerektiğini belirten Ardıç, “Bu konu bir türlü çözülemiyor. OECD ülkelerinde devir KDV alacaklarının iade edilmediği ülke yok. Toplam tutarı yaklaşık 200 miyar TL’yi bulan bu kalemin bir an önce kullanılabilir bir likit varlığa dönüştürülmesi, finansman sorunu yaşayan reel sektöre can suyu olacaktır” ifadelerini kullandı.

“İKİZ DÖNÜŞÜM ARTIK EYLEME GEÇİRİLMELİ”

Teşvik, vergi, istihdam, gümrük düzenlemelerinin sadeleştirilmesinin sanayicinin iş yapma kabiliyetini artıracağını vurgulayan Başkan Ardıç, “Mevcut dönemde tesis edilmekte olan politika çerçevesine baktığımızda olumlu bir gidişat var. Orta Vadeli Program’daki üretim odaklı ve rasyonel yaklaşım, 12. Kalkınma Planı’nda daha ayrıntılı bir yol haritası olarak karşımıza çıkıyor. Her ikisinde de yatırım ortamının iyileştirileceği, iş kurmanın ve iş geliştirmenin teşvik edileceği belirtiliyor. Bu metinlerde özellikle dijital ve yeşil dönüşüm vurgularını çok önemsiyoruz. İkiz dönüşümün artık söylemden çıkıp eyleme geçirilmesi gerekiyor” dedi.  Yapılan çalışmalara göre gelecek 10 yılda Avrupa Birliği Sınırda Karbon Düzenlemesi’nden doğacak maliyetin yıllık 2,5 milyar Avro’ya ulaşabileceğini gösterdiğini söyleyen Ardıç, “Avrupa Birliği’nin emisyon ticaret sistemiyle uyumlu bir ETS sistemini ivedilikle hayata geçirilmeliyiz. Enerji geçişini ve sanayinin yeşil dönüşümünü sağlamak adına etkili tedbirler almalıyız” diye konuştu.

Başkan Ardıç’ın gündeminde Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi de vardı. Tarım, kamu alımı ve hizmet sektörünü kapsayacak şekilde güncellenmesinin ticaret ve yatırım hacmini artıracağını vurgulayan Ardıç, Avrupa Birliği’nin diğer ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarında, Türkiye’nin de Gümrük Birliği üyesi olarak müzakere masalarında yer alabilmesi gerektiğini söyledi.

“MİLANO’DA FUARA KATILACAK 28 ÜYEMİZ VİZE ALAMADI”

Sanayicilerin Avrupa Birliği ile vize ve taşıma kotalarında yaşadığını sorunlara da vurgu yapan Başkan Ardıç, şunları söyledi:

“Malların serbest dolaşımı için anlaşmamız var ama diğer taraftan taşıma kotaları mallarımızı Avrupa pazarlarına ulaştırmamızı kısıtlıyor. Ürünlerimizi serbest dolaşıma soktuğumuz ülkeler, bunları üreten sanayicilerimizi sınırda bekletiyor, vize vermiyor, iş insanlarımız zaman zaman ürünlerini fuarlarda bile sergileyemiyor. Bunun üzücü bir örneğini yakın zamanda üyelerimizle yaşadık. 12-16 Ekim tarihlerinde Milano’da Food Expo fuarına katılacak olan 28 üyemiz, ‘Planlanan seyahatin amacı ve şartlarına ilişkin sunulan gerekçeler inandırıcı değildir’ denilerek reddedildi.”

“CUMHURİYETİN İKİNCİ YÜZYILINA BÜYÜK HEDEFLERLE GİRİYORUZ”

İş dünyasında, son yılların ekonomik sorunlarına karşın, üretme azmi ve kararlılığının hiç değişmediğini belirten Başkan Ardıç, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına büyük hedeflerle giriyoruz. Bu hedefler küresel bir üretim ve ihracat üssü olmak ve dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında yer almaktır. Çağdaş bilimsel gelişmelerin ışığında ilerleyerek, her alanda bilgiden ve teknolojiden istifade ettiğimiz, nitelikli üreten, her ferdinin özgür, mutlu ve müreffeh olduğu bir ülke olmak için hep beraber gayret ediyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2022 Araştırmasında, Ankara Sanayi Odası üyesi 39 sanayi kuruluşunun yer aldığını vurgulayan Başkan Ardıç, Ankara’nın listede İstanbul ve Kocaeli’nden sonra üçüncü sırada olduğunu belirterek, “Listede yer alan tüm firmalarımızı can-ı gönülden kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum” dedi.

“YENİ BİR BÜYÜME HİKAYESİ YAZMALIYIZ”

Başkan Ardıç, Cumhuriyetimizin 100. yılına giderken yeni bir büyüme hikâyesi yazılması gerektiğini belirterek, “Bu hikâyede, ithal ettiğimiz ürünlerin rekabetçi olanlarının yerli üretimini desteklemeli, yüksek teknoloji ve katma değerli ürünler üretmeli ve verimliliği arttırmalıyız. Kaliteli ve sürdürebilir bir büyümenin imalat sanayisi ile sağlanacağı gerçeğini de unutmamalıyız” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’a ASO Ekim Ayı Meclis Toplantısı’na teşriflerinden ötürü teşekkür eden ASO Başkanı Ardıç, “Cumhuriyetimizin 100. Yıl dönümünü kutluyor, başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi, gazilerimizi ve kahramanlarımızı saygı, minnet ve şükranla anıyorum” dedi.

Başkan Ardıç, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, 115 ülkenin sanayi ve ticaret odalarını bir çatı altında birleştiren Dünya Odalar Federasyonu’nun başkanlığına seçilmesinden de büyük gurur ve mutluluk duyduklarını belirterek, “Sayın Başkanımızı en içten dileklerimle tebrik ediyorum. Ülkemizi başkan olarak en iyi şekilde temsil edeceğine inancımız tamdır” dedi.

TİCARET BAKANI PROF. DR. ÖMER BALOT, ASO EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI’NA KATILDI

BAKAN BOLAT: ASO ÜLKE SANAYİSİNE CİDDİ KATKILAR YAPIYOR

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da konuşmasında, 9 bine yakın üyesi ve 40 meslek komitesi ile ülke ekonomisine büyük katkılar yapan Ankara Sanayi Odası Meclis Toplantısı’nda bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Türkiye’nin milli gelirinin üçte birini sanayiden elde ettiğini belirtene Bakan Bolat, “Bu aşamaya gelmek kolay olmadı. Siz sanayicilerimizin, müteşebbislik gücünüzle çabanızla devletimizin de sanayide kalkınmayı önceleyen politikaları ile bu başarılı olumlu sonuç birlikte meydana getirilmiştir. Bu kapsamda 60 yıl önce kurulan Ankara Sanayi Odası, ülke sanayisinin gelişmesinde ciddi katkılar yapmaktadır. Üretimde büyümeyi ne kadar artırabilirsek refah düzeyi ve satın alma gücünü de o kadar artırabileceğiz” diye konuştu.

BAKAN BOLAT: TEK YOL İHRACAT

Pandemi, iklim değişikliği ve kuraklık, deprem felaketi gibi tüm olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisi olarak üretimin büyümesi ve ihracatta yakalanan güçlü seyrin, ekonominin krizlere ve zorluklara son derece dayanıklı olduğunu gösterdiğini belirten Bakan Bolat, “’Tek Yol İhracat’ mottosuyla çıktığımız yolda, başkentimiz 2022 yılında ülkemizin toplam ihracatında 5. sırada yer alırken, 2023 Ocak-Eylül döneminde de 9,3 milyar dolar ihracat ile halihazırda 4. sırada yer almaktadır. Kalkınmanın ancak üretim ile mümkün olacağı teziyle, ülke olarak milli gelirimizin yaklaşık üçte birini sanayiden elde ederken; hükümetimizin 2023 Türkiye Yüzyılı hedeflerine, siz kıymetli sanayicilerimiz ve girişimcilerimizle birlikte el ele vererek ilerleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

TİCARET BAKANI PROF. DR. ÖMER BALOT, ASO EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI’NA KATILDI

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.