TCMB-Reel Kesim Güven Endeksi Ocak’ta 0,5 puan azaldı

İSTANBUL-25.01.2024-HİBYA- Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi, Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 azalarak 102,9 düzeyine geriledi.

TCMB-Reel Kesim Güven Endeksi Ocak’ta 0,5 puan azaldı
Yayınlama: 25.01.2024
3
A+
A-

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, İktisadi Yönelim Anketi Ocak sonuçları, imalat sanayide faaliyet gösteren bin 740 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edildi.

Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi, Ocak'ta bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak 102,9 düzeyine geriledi.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde;
– mamul mal stoku, mevcut toplam sipariş miktarı, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken,
– gelecek üç aydaki; toplam istihdam, genel gidişat, gelecek üç aydaki; üretim hacmi, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) bir önceki aya göre 1,8 puan artarak 100,9 düzeyine yükseldi.

TCMB değirlendirmesine göre, “ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler ile son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin güçlendiği” görülüyor ve gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentilerin de güçlendiği
gözleniyor.

Bu kapsamda, gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 3,8 puan azalarak yüzde 55,0 düzeyine geriledi.

Bu dönemde ankete katılan işyerlerinin yüzde 54,8‘i üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını, yüzde 14,9‘u talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtirken, onu sırasıyla hammadde-ekipman yetersizliği, işgücü yetersizliği, mali imkansızlıklar ve diğer faktörler izledi.

TCMB değerlendirmesinde, “Son üç aydaki rekabet gücüne ilişkin gelişmeler değerlendirildiğinde, yurt içi piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin olarak bir önceki dönemde azalış bildirenler lehine olan seyrin zayıfladığı görülmektedir. Avrupa Birliği içindeki yurt dışı piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin azalış bildirenler lehine olan seyrin zayıfladığı, Avrupa Birliği dışındaki yurt dışı piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin azalış bildirenler lehine olan seyrin ise güçlendiği gözlenmektedir” denildi.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı, yüzde 6,7‘ye gerilerken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 16,3‘e ve aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 77’ye yükseldi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.