Tayland Başbakanı Srettha Thavisin Wang Yi ile görüştü

Tayland Başbakanı Srettha Thavisin, bugün Bangkok’ta Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya geldi.

Tayland Başbakanı Srettha Thavisin Wang Yi ile görüştü
Yayınlama: 29.01.2024
0
A+
A-

Tayland Başbakanı Srettha Thavisin, bugün Bangkok’ta Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya geldi.

Wang Yi, Çin ve Tayland liderlerinin ortak kader topluluğunu tesis etmek için bir taslak hazırladığını ve Çin-Tayland dostane işbirliğinde yeni bir sayfa açıldığını hatırlatarak, Tayland’ın bölgesel istikrarın ve dünya barışının sağlamasında olumlu rol oynadığını görmekten memnun olduklarını ifade etti.

Wang Yi, Tayland’ım çevre diplomasisinde öncelikli konumda bulunduğunu kaydetti. Wang Yi, Çin’in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ilgilendiren Taiwan meselesinde Tayland’ın Tek Çin ilkesine bağlı kalmasını takdir ettiklerini belirtti.

Wang Yi, Tayland’la üst düzey temasları sürdürmeye, halklar arası ve kültürel alışverişleri yoğunlaştırmaya, karşılıklı vize muafiyetini uygulayarak iki yönlü turizmi teşvik etmeye ve ekonomi, ticaret ve yatırım alanlarında pratik işbirliğini derinleştirmeye hazır olduklarına dikkat çekti.

Wang Yi, iki tarafın Kuşak ve Yol İnisiyatifi’ni yüksek kalitede ortaklaşa inşa etmesi, Çin-Tayland demiryolunun inşaatını hızlandırması, Pan-Asya Demiryolu’nun orta hattını açması, bölgesel karşılıklı bağlanırlığı sağlaması ve Çin-Laos-Tayland bağlantısının kalkınma konseptini bir an önce yerine getirmesi gerektiğini yineledi.

Srettha Thavisin, Tek Çin ilkesine sık sıkıya bağlı kaldıklarını ve Kuşak ve Yol’un ortak inşasına aktif bir şekilde katıldıklarını belirtti. İki ülke makamlarının iletişimi güçlendirmesini, ilgili projeleri hızlandırmasını ve bölgesel karşılıklı bağlanırlığı geliştirmesini ümit ettiklerini dile getiren Srettha Thavisin, önümüzdeki yıl Tayland ile Çin arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıldönümünün kutlanacağını ve iki tarafın erken plan yapması, üst düzey temasları sürdürmesi ve çeşitli alanlardaki işbirliğini yoğunlaştırması gerektiğini ifade etti.

İki lider ayrıca Tayland’ın Çin’e tarım ürünleri ihracatına ilişkin protokolün imza törenine tanıklık etti.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.