Tablo neyi işaret ediyor

TCMB tarafından haftalık olarak yayınlanan verilere göre Kur korumalı mevduat hesapları 3.500 milyon dolar azalarak 114.152 milyon dolar (3.156 milyar TL) olarak gerçekleşti.

Tablo neyi işaret ediyor
Yayınlama: 20.10.2023
2
A+
A-

TCMB tarafından haftalık olarak yayınlanan verilere göre Kur korumalı mevduat hesapları 3.500 milyon dolar azalarak 114.152 milyon dolar (3.156 milyar TL) olarak gerçekleşti. KKM’den çıkış, yapılan düzenlemelerle eritilmeye çalışırken, bu hafta 72,9 milyar TL gerileme kaydedildi. Böylelikle iki haftada yaklaşık 150 milyar TL'lik rekor düşüş görüldü. Fakat çözülme oldukça yavaş ilerliyor ve TL varlıklara geçiş hızı istenilen düzeyde değil. KMM hesabı bulunan şirketlerin kur farkına vergi ödemiyor olması, kurumsal taraftaki çözülmeyi yavaşlatıyorken, diğer taraftan bankaların TL mevduata ödedikleri faizler yüksek olmasına rağmen henüz bireysel yatırımcıyı cezbedememiş gibi görünüyor. Yurtdışı yerleşiklerin menkul kıymet portföyünü bakıldığında satış tarafında olduğu görüldü. Yabancı yatırımcılar geçtiğimiz hafta hisse senetlerinde 12,6 milyon dolar net satım gerçekleştirirken 1,1 milyon dolar ise DİBS net satımında bulundular. Varlık fiyatlarını üzerinde ise verilerden bağımsız olarak jeopolitik riskler etkile olmaya devam ediyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının bir sonraki politika toplantısında faiz oranlarını sabit tutabileceğinin sinyalini verdi. Ancak aynı zamanda enflasyonun hala çok yüksek olduğu ve ekonominin soğumaya başlamaması halinde daha fazla faiz artışını beraberinde getirebileceğini de yineledi. Sürekli trendin üzerinde büyümenin veya istihdam piyasasındaki sıkılığın artık azalmadığına dair ek kanıtlar, enflasyondaki ilerlemeyi riske atabilir ve para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebilir. En önemlisi ise Powell, Fed'in sıkılaştırmayı azaltmak yerine, daha fazla piyasayı dengede tutmak istiyor gibi görünmesi. Çünkü %2 enflasyona dönüş isteği, trendin altında büyümeyi de beraberinde gerektirecek. Faiz artırımının çok yüksek olması büyük bir resesyon riskini doğuruyor. Faiz oranlarının yeterince yüksek olmaması ise başka bir enflasyonist dalganın patlama riskini taşıyor. Powell’ın tonunda hissedilen bir yumuşama, elbette Fed yetkililerinin de söylemekten geri durmadığı “tahvil getirilerindeki yükseliş. Bu durum, Fed'e bir sonraki para politikası hamlesini düşünmek için zaman sağlıyor ve sıkılaşma etkisi yaratıyor. Orta Doğudaki gerginliğin devam etmesiyle tahvil piyasasındaki satışlar derinleşirken, 10 yıllık tahvil getirileri %5’e yaklaştı. Borsalar ise bu durum üzerine geri çekildi. Asya’da Orta Doğu'daki çatışmaların yayılma korkusunun yoğunlaşması ve uzun vadeli ABD tahvil getirilerindeki aralıksız yükselişin değerlemeleri baskılaması ile Asya borsaları bugün açılışıyla 11 ayın en düşük seviyesini gördü. Çin ise ekonominin istikrar işaretleri göstermesi nedeniyle gösterge borç verme faiz oranlarını sabit tutma kararı aldı. Bir yıllık kredi faiz oranı (LPR) yüzde 3,45'te, 5 yıllık LPR yüzde 4,20'de sabit tutuldu. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi geçen yılın Kasım ayından bu yana %0,8 kayıpla en düşük seviyesi geriledi ve haftalık kaybı %3 gibi ciddi bir seviyeye yükseldi. Tokyo Nikkei ise %1 kayıp yaşadı. Çin'in blue chip'leri %0,4 düşerken, Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1 düştü.

Petrol fiyatları bugün de yükselişini sürdürdü ve İsrail-Gazze çatışmasının Orta Doğu'ya yayılabileceği ve dünyanın en büyük petrol üreten ülkelerinden birinin petrol arzını kesintiye uğratabileceği yönünde artan korkular üzerine ikinci hafta da artış yolunda ilerliyor. Aynı zamanda Venezuella’nın yaptırımlarının 6 aylık sürece boyunca gevşetilecek olmasını petrol fiyatlarının ve arzına pek bir etkisinin olmadığı tartışılıyor. Brent ham vadeli işlemleri %1 artışla varil başına 93,32 dolara yükseldi. ABD Batı Teksas ham petrolü 1,41 dolar veya %1,6 artışla varil başına 90,78 dolara yükseldi.

Haftanın son günü yurt içinde tarımsal girdi fiyatları, yurt dışı üretici fiyatları ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası “Piyasa Katılımcıları Anketi” sonuçları izlenecek. Yurt dışında Almanya'nın üretici enflasyonu ve İngiltere perakende satışlar verileri öne çıkıyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Türkiye'nin kur korumalı mevduattan çıkış süreci devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 13 Ekim haftasında kur korumalı mevduatlar 72,9 milyar TL düşüş gösterdi. Verilere göre kur korumalı mevduatlarda 3,1 trilyon TL'ye geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) brüt rezervleri 124,5 milyar dolar seviyesine yükseldi.

Fed Başkanı Jerome Powell New York Ekonomi Kulübü'nde ekonomik görünüme ilişkin açıklamalar yaptı. Powell güçlü ekonomiye ilişkin ek kanıtların faiz artışını gerektirebileceğini belirtti. Powell ayrıca Fed’in faiz politikasında ‘temkinli’ biçimde ilerlediğini söyledi.

ABD Merkez Bankasının (Fed) Philadelphia şubesi, Ekim ayına ilişkin imalat endeksi verilerini açıkladı.Banka tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, endeks Ekim'de geçen aya kıyasla 5 puan artarak eksi 9 oldu.

ABD’den iki yetkili, Orta Doğu'da görev yapan ABD Donanmasına ait bir savaş gemisinin Yemen kıyısı yakınlarında birden fazla füzeyi belirleyerek durdurduğunu açıkladı.

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 13 Ekim ile biten haftada 230,7 milyar lira artarak 14 trilyon 24 milyar liraya yükseldi.

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 14 Ekim ile biten haftada 198 bine düştü. Böylelikle işsizlik başvuruları Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Çin, bir dizi ekonomik verinin ekonominin istikrara kavuştuğunu göstermesi ve zayıf yuanın daha fazla parasal gevşemeyi sınırlaması nedeniyle, gösterge borç verme faiz oranlarını (LPR) değiştirmeyerek piyasa beklentilerini karşıladı. Bir yıllık kredi faiz oranı (LPR) yüzde3,45'te, 5 yıllık LPR yüzde 4,20'de sabit tutuldu.

Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, son verilerin ve tahvil piyasasındaki yüksek borçlanma maliyetlerinin Fed'e bir sonraki para politikası hamlesini düşünmek için alan sağladığını söyledi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, enflasyonu kontrol etmenin hala Fed'in ana görevi olduğunu söyledi.

Bostic, New York'taki bir etkinlikte yaptığı konuşmada. “Enflasyona gelince, bu şimdilik birinci iş” dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İsrail'in “A1” olan kredi notunu olası bir düşüş için incelemeye aldığını bildirdi.

EBEBK-ebebek 2023 yılı 9 aylık konsolide net dönem karı 193.034.399 TL (Önceki 86.127.974 TL )

VAKFN-Vakıf Finansal Kiralama 2023 yılı 9 aylık konsolide olmayan net dönem karı 1.104.866.000 TL (Önceki 281.337.000 TL )

GOZDE-Gözde Girişim 2023 yılı 9 aylık konsolide olmayan net dönem zararı 593.858.383 TL (Önceki 1.044.908.197 TL )

Kaynak A1 Capital


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.