Sudan El-Fasher’de son iki haftada çatışmalarda 700’den fazla kişi öldü

Stockholm, 27 Mayıs (Hibya) – Sınır Tanımayan Doktorlar, Sudan’ın Kuzey Darfur Eyaleti başkenti El-Fasher’de son iki haftada yaşanan çatışmalarda 700’den fazla kişinin öldüğünü, hastanelerin kentteki can kayıplarının boyutuyla baş edemediğini açıkladı.

Sudan El-Fasher’de son iki haftada çatışmalarda 700’den fazla kişi öldü
Yayınlama: 27.05.2024
0
A+
A-

Kent ve çevresinde halen sadece iki hastanenin faaliyette olduğunu belirten örgüt, bu hastanelerden birinin malzemelerinin önümüzdeki haftaya kadar yetmeyeceğinden endişe ettiklerini belirtti.

Sınır Tanımayan Doktorlar yardım örgütü, Sudan'ın Darfur bölgesindeki El-Fasher kentinde son iki hafta içinde savaşan gruplar arasında çıkan çatışmalarda yedi yüzden fazla kişinin öldüğünü açıkladı. X sosyal ağındaki bir gönderide, örgüt çalışanlarının bu hafta sonu evinin bombalanması sonucu öldüğünü açıkladı.

El-Fasher, Darfur bölgesinde hala Sudan ordusunun kontrolü altında olan tek başkent, diğerleri ise Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) isyancılarının ve ona bağlı milislerin eline geçti. RSF Mayıs ayında, bölgedeki çatışmalardan kaçan pek çok Darfurlunun yaşadığı şehre yönelik saldırılarını büyük ölçüde arttırdı.

Sınır Tanımayan Doktorlar açıklamasında El-Faşer'de gıda ve içme suyu sıkıntısı yaşandığı, şehre yardım ulaştırmanın zor olduğu belirtildi.

Açıklamada ''RSF güçleri şehre birçok yönden saldırmış ve ana ulaşım yollarını kapatmıştır. El-Faşer'de ve şehrin çevresindeki bölgede sadece iki hastane hala faaliyettedir. Bunlardan birinin stoklarının bir hafta içinde tükenmesini bekleniyor. Savaşan gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle son iki haftada hastanede 134 kişi hayatını kaybetti.'' denildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Darfur'daki çatışmaların gidişatından derin endişe duyduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler bölgede soykırım yapıldığına dair endişelerini dile getirdi.

Sudan ordusu ile RSF arasındaki çatışma geçen yıl Nisan ayında patlak verdi. Birleşmiş Milletler verilerine göre o tarihten bu yana on beş binden fazla kişi öldü ve 8.8 milyon kişi yerinden edildi.
 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.