Sitelerde günübirlik kiralama sorununa çözüm

Site yönetim hizmetleri veren Timtaş Yönetim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akay, “Airbnb Kanunu” olarak da anılan kanunun, sitelerde hayatı bazen çekilmez hale getiren ve site sakinlerini canından bezdiren günübirlik kiralamayı eziyet olmaktan çıkaracağını söyledi.

Sitelerde günübirlik kiralama sorununa çözüm
Yayınlama: 15.11.2023
3
A+
A-

Timtaş Yönetim AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akay, Resmi Gazete'de yayımlanan ve yaygın olarak “Airbnb Kanunu” olarak bilinen 7464 Sayılı Kanun'un, sitelerde yaşanan günübirlik kiralama sorunlarına çözüm getireceğini belirtti. Akay, yeni düzenlemelerin özellikle büyük sitelerde sıkça rastlanan günlük ve hatta saatlik kiralama uygulamalarını kontrol altına alacağını ve bu konudaki toplumsal sorunları önemli ölçüde azaltacağını ifade etti.

Kanunla günübirlik ya da kısa süreli kiralamalara ciddi düzenlemeler getirildiğini hatırlatan Akay, “Artık her önüne gelen kafasına göre dairesini ya da odasını kısa süreli kiraya veremeyecek. Özellikle büyük sitelerde daha yaygın olarak uygulanan kısa süreli kiralamalar neticesinde siteye girip çıkan belli olmuyordu.” diye konuştu.

Vergi kaybı ve amaç dışı kullanım önlenecek

Akay, genellikle kayıt dışı olan eski uygulamanın hem büyük bir vergi kaybına yol açtığını hem de bazen konaklama amacının dışında kullanılmaya başlandığını dile getirdi. Bazı kişilerin günübirlik kiralamayı ahlak dışı amaçlar için kullandığına dair şikâyetlerin de kamuoyuna yansıdığını anımsatan Akay, şunları kaydetti:

“Bu da ailelerin yaşadığı sitelerde ve küçük apartmanlarda sıkıntı ve problemlere yol açıyor, komşular arasında huzursuzluklara neden oluyordu. Bazı kiracılar da bu uygulamayı istismar ederek evlerini ya da odalarını ev sahiplerine sormadan yeniden kiralıyordu. Bütün bunlar bazen polis merkezlerinde ve hatta adliyelerde gereksiz bir iş yüküne de neden oluyordu. Bu Kanun’la hem vergi kaybı hem de günübirlik kiralama nedeniyle komşular arasında çıkan anlaşmazlıklar büyük ölçüde engellenecek.”

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.