Satır satır

Yurtiçinde TCMB ve BDDK verilerini takip ettiğimiz bir gün geride kaldı. Son dönemlerde özellikle KKM hesaplarıyla ilgili düzenlemelerden sonra, KKM’de geri çekilme devam ediyor.

Satır satır
Yayınlama: 06.10.2023
5
A+
A-

BDDK verilerine göre KKM ve katılma hesaplarındaki para 3 trilyon 304 milyar liradan 3 trilyon 303 milyar liraya geriledi. Diğer taraftan
Yurt dışında yerleşik kişiler piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış verilerle 29 Eylül haftasında 98,3 milyon dolar hisse satışı yaptı. 18,2 milyon dolar Dibs alımı ve 0,3 milyon dolar ÖST alımı gerçekleşti. Böylelikle yılbaşından beri yurt dışı yerleşikler toplam 161,7 milyon dolarlık hisse senedi satışı, 512,1 milyon dolarlık DİBS alımı ve 2,3 milyon dolar ÖST satışı yapmış oldu. 2023 yılında ise toplam 348,1 milyon dolarlık menkul kıymet alımı gerçekleştirmiş oldu.

Dünya bankasının dilinde bütün dünyanın ortak sorunu olan “enflasyon” vardı. IMF başkanı Georgieva, biraz daha Powell vari sözler söyleyerek , küresel ekonominin olası bir durgunluk yaşama şansının azaldığını belirtti. Ayrıca İnatçı enflasyonun faiz oranlarının “daha uzun süre yüksek” kalması gerektiği anlamına geldiğini ve ekonomik parçalanmanın en çok yükselen ve gelişmekte olan ekonomileri vurma tehdidi taşıdığını da sözlerine ekledi.

ABD tarafında bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi öncesi haftalık işsizlik maaşı başvurularını takip ettik. İşsizlik maaşı başvuruları 30 Eylül'de sona eren haftada 2.000 artarak 207.000'e çıktı. Her ne kadar işsizlik başvuruları artıyor olsa da işten çıkarmalar tarihsel olarak düşük hala istenilen seviyesinin altında. İşten çıkarmalar düşük seyrediyor ve işgücü piyasası, FED’in uyguladığı
yüksek faiz oranları karşısında esneklik göstermeye devam ediyor. Fed her ne kadar, son toplantısında faizi sabit bırakmayı tercih etse de, enflasyonla mücadele serüveninde 2. yılına girmiş durumunda. Bu 2 yılda FED, iş gücünü soğutma ve ücretleri düşürme hedefinin bir parçası olarak Mart 2022'den bu yana gösterge faiz oranını 11 kez artırdı. Ancak işgücü piyasası beklenenden daha çetin çıktı.

Euro bölgesinde yetkililerden gelen açıklamalar, şahin tonda yükseliyor. ECB Yönetim Konseyi üyesi ve Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, Euro bölgesi enflasyonunun düştüğünü ancak mücadelenin henüz kazanılmadığını ve temel fiyat artışındaki yüksek oranın endişe verici olmaya devam ettiğini söyledi. Buna ek olarak ise ECB Yönetim Konseyi üyesi Francois Villeroy, uzun vadeli tahvil getirilerindeki son artışın finansman koşullarını sıkılaştırdığını ve bu nedenle ECB'nin ek bir faiz artırımına karşı durumu güçlendirdiğini söyledi.

Asya’da tahvil getirilerinin sakinleşmesi piyasalara da yansıdı, ancak faiz oranlarının bir süre daha yüksek tutulmasına katkıda bulunabilecek ABD istihdam verilerinin yarattığı belirsizlik, piyasalara zayıf risk iştahı olarak yansıdı.MSCI'nın Japonya dışındaki Asya Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi %0,8 yükseldi. Tokyo'nun Nikkei endeksi yatay seyrederken, Çin
piyasaları bugünde milli gün nedeniyle kapalı.

Petrol fiyatlarında yaşanan geri çekilmeyle birlikte bir miktarda olsa rahatladı. Brent petrol 95 seviyelerinin test edilmesinin ardından tekrar 84 seviyelerine geri geldi. Bugün ise açılışla birlikte %0.11 artış gösteren brent petrol 84.18 dolara
ulaştı. Haftanın son günü ABD'den gelecek iş gücü istatistiklerine odaklanacağız. Yurt içinde ise önemli verinin öne çıkmadığı günde, yurt içinde yaşanan güncel gelişmeleri takip edeceğiz.

Manşette öne çıkanlar

Dünya Bankası, Türkiye'nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,2'den 4,2'ye yükseltti.

TCMB verilerine göre brüt rezervler 29 Eylül haftasında 3,3 milyar dolar düşüşle 122,2 milyar dolar seviyesine geriledi. Bir önceki hafta brüt rezervler 125,5 milyar dolar ile 6 ayın en yüksek zirvesine yükselmişti.

Kur korumalı mevduatlar 29 Eylül haftasında 1,3 milyar TL düşüşle 3,3 trilyon TL oldu.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Francois Villeroy de Galhau, 10 ay üst üste yapılan faiz artışlarının ardından ‘faiz artırımlarının bitmesini umduğunu’ söyledi.

ECB Yönetim Konseyi üyesi ve Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, Euro bölgesi enflasyonunun düştüğünü ancak mücadelenin henüz kazanılmadığını ve temel fiyat artışındaki yüksek oranın endişe verici olmaya devam ettiğini söyledi.

ECB Yönetim Konseyi üyesi ve Fransa MB Başkanı Francois Villeroy de Galhau, uzun vadeli tahvil getirilerindeki son artışın finansman koşullarını sıkılaştırdığını ve bu nedenle ECB'nin ek bir faiz artırımına karşı durumu güçlendirdiğini söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, hizmetlere yönelik güçlü talebin ve enflasyonla mücadelede kaydedilen ilerlemenin, küresel ekonomide “yumuşak iniş” şansını artırdığını ancak mali açıdan önemli risklerle karşı karşıya olunduğunu belirtti.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, yüzde 2 enflasyona doğru çok fazla ilerleme kaydedilmesi halinde Fed'in faiz oranlarını daha fazla artırmasına gerek kalmayabileceğini söyledi.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, döviz kurlarında hareketlerin “aşırı” olup olmadığının belirlenmesinde dikkate alınması gereken birçok faktör olduğunu söyledi ve hükümetin bunlarla nasıl başa çıkacağı konusunda herhangi bir değişiklik olmadığını tekrarladı.

Columbia Üniversitesi'nden akademisyen Takatoshi Ito, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) bir sonraki politika hamlesi olarak, uzun vadeli faiz oranları için belirlediği %1'lik sınırı yükseltebileceğini söyledi.

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 30 Eylül ile biten haftada 207 bine yükseldi. Piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen işsizlik maaşı başvurularının bu dönemde 210 bin olması öngörülüyordu.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borlease Otomotiv AŞ'nin halka arz başvurusunu onayladı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Dofer Yapı Malzemeleri Sanayi ve Ticaret AŞ'nin halka arz başvurusunu
onayladı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), MHR Gayrimenkul Yatırım AŞ'nin halka arz başvurusunu onayladı.

Kaynak A1 Capital

 


SANAYİ HABER AJANSI

EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.