Sakin bekleyiş

ABD’de bugün açıklanacak olan Ocak-Mart çeyreği için gayri safi yurt içi hasılaya ilişkin ön tahmininden ( 2023 son çeyreğinde %3,4 büyüme gösteren GSYİH’nın 2024 ilk çeyrekte yıllık bazda %2,4 oranında arttığını tahmin diliyor) önce açıklanan ABD yapımı önemli sermaye mallarına yönelik yeni siparişler Mart ayında ılımlı bir artış gösterdi ve önceki aya ilişkin veriler daha düşük revize edildi.

Sakin bekleyiş
Yayınlama: 25.04.2024
0
A+
A-

ABD’de bugün açıklanacak olan Ocak-Mart çeyreği için gayri safi yurt içi hasılaya ilişkin ön tahmininden ( 2023 son çeyreğinde %3,4 büyüme gösteren GSYİH'nın 2024 ilk çeyrekte yıllık bazda %2,4 oranında arttığını tahmin diliyor) önce açıklanan ABD yapımı önemli sermaye mallarına yönelik yeni siparişler Mart ayında ılımlı bir artış gösterdi ve önceki aya ilişkin veriler daha düşük revize edildi; bu da iş dünyasının ekipman harcamalarının ilk çeyrekte muhtemelen zayıf kaldığını gösteriyor.

İşletmelerin ekipman harcamaları, Federal Reserve'ün Mart 2022'den bu yana enflasyonu kontrol altına almak için yaptığı 525 baz puanlık faiz artırımının ardından zorlandı.

ABD merkez bankasının bu yıl faizleri düşürmeye başlaması beklenmesine rağmen, ekonominin dayanıklılığı nedeniyle enflasyonun yüksek kalması nedeniyle ilk faiz indiriminin zamanlaması belirsiz.

Fed, Temmuz ayından bu yana politika faizini %5,25-%5,50 aralığında tutuyor. Diğer taraftan ise Tüketici harcamalarını yönlendiren dirençli işgücü piyasası sayesinde ekonominin bir çeyrek daha güçlü performans sergilemesi bekleniyor.

ABD'de dayanıklı mal siparişleri de Mart ayında %2,6 arttı ancak artışın büyük kısmı yeni otomobiller ve yolcu uçaklarından kaynaklandı. Ulaştırma sektörünün dışında siparişler neredeyse hiç artmadı; bu da devam eden imalat zayıflığının bir işareti.

Yurtiçinde gündem ise TCMB’nin faiz toplantısı olacak. Başkan Karahan’ın ABD’deki açıklamalarında koridorun efektif şekilde kullanılacağını bildirmesi ile %50 seviyesinde olan politika faizinin değişmesini beklemiyoruz. Dün Türkiye'de para politikasında sıkı bir duruş korunurken, maliye politikasıyla ilgili Fitch'ten bir eleştiri geldi. Türkiye'nin mali duruşunun açıkça genişleyici pozisyonda olduğunu belirtti.

TCMB ve Enflasyona yönelikse; Martta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizinde beklenmedik bir artış yaptığını ve seçim sonrası siyasi otoritenin ekonomi programı onayladığını da gördük. Bundan sonra, enflasyonu sürdürülebilir şekilde düşürmek için politikaların ne ölçüde daha da sıkılaştırılacağını görmemiz gerekiyor. Dolayısıyla, dezenflasyon sürecini ve TCMB'nin çalışmasını desteklemek için sadece para politikası tarafında değil, diğer politika seviyelerinde de atılması gereken adımlar var diyerek devam etti.

Mesala; 2024’te GSYH’ye oranla yüzde 6’nın üzerinde gerçekleşmesi beklenen bütçe açığını azaltmaya yönelik herhangi bir tedbirin henüz açıklanmadı, mali sıkılaşmanın 2023’teki gibi ÖTV ve KDV ağırlıklı olması enflasyonunun TCMB tahmininin üzerinde kalması riskini güçlendirecektir.

Bu sabaha baktığımızda Facebook'un ana şirketi Meta Platforms'un hayal kırıklığı yaratan kazanç tahminlerinin teknoloji hisselerini olumsuz etkilemesiyle Asya borsaları düştü. Yenin 1990'dan bu yana ilk kez dolar başına 155'i aşması Tokyo'dan müdahale ihtimalini artırdı. Asya teknoloji hisselerinin öngörülebilir darbesi MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksini aldı %0,7 düştü.

Emtialarda, ABD ekonomisindeki olası yavaşlamaya ilişkin endişelerin Orta Doğu'da çatışmaların artması riskine ilişkin endişelere ağır basması nedeniyle petrol fiyatları bir miktar geriledi. ABD ham petrolü %0,08 düşüşle varil başına 82,74 dolara ve Brent ise %0,03 düşüşle 87,99 dolardan işlem gördü. Spot altın yüzde 0,2 artışla ons başına 2.320,32 dolara yükseldi.

Manşet haberleri

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings; Türkiye'nin mali duruşunun açıkça genişleyici pozisyonda olduğunu belirtti. Kurumun, Türkiye konulu çevrimiçi panelinde para politikasının sıkılaştırılmasını desteklemek için maliye politikası ayarlamasının gerekli olduğunu söyledi.

Morgan Stanley, Türkiye'de para politikası değerlendirmesinde temel senaryolarının politika faizinin Kasım ayına kadar %50'de tutulacağı yönünde olduğunu belirterek, TCMB'nin enflasyon görünümüne yönelik riskler nedeniyle sıkılaştırma eğiliminin sürdürmesini beklediklerini ifade etti.

S&P Global Ratings, Çin'in devlet güdümlü ekonomisinin, gelecek yıl kadar kısa bir sürede ortaya çıkabilecek yeni bir tahvil temerrüt dalgası için gerekli koşulları yaratıyor olabileceğini savundu. Derecelendirme kuruluşu, bunun yaklaşık on yıl içinde üçüncü kurumsal temerrüt turu olacağına dikkat çekti.

Goldman Sachs tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yüksek petrol fiyatlarının küresel enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riski oldukça sınırlı olduğu açıklandı. Mevcut fiyatların 5-10 dolarlık bir jeopolitik risk primi içerdiğini ve küresel yedek üretim kapasitesinin oldukça yüksek kaldığını söyledi. Arz üzerinde daha fazla jeopolitik risk olmaması halinde Brent'in varil başına 90 dolar tavan yapacağını ve petrol fiyatlarının daha fazla yükselmesine karşı bir miktar “sigorta” sağlayacağını tahmin ediyor.

Kaynak A1 Capital


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.