Sabah stratejisi

Dün BİST-100 endeksi 10.145-10.376 seviyeleri arasında işlem gördü ve kapanış 10.337’den (%+0,7) gerçekleşti. 

Sabah stratejisi
Yayınlama: 08.05.2024
2
A+
A-

Sabah stratejisi

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Dün BİST-100 endeksi 10.145-10.376 seviyeleri arasında işlem gördü ve kapanış 10.337'den (%+0,7) gerçekleşti.  İşlem hacmi 127,6 milyar TL'yi gösterirken yükselen hisse sayısı 45 oldu. Bankacılık ve sigorta sektörleri endeksteki yükselişi desteklerken, yatırım ortaklıkları ve elektrik sektörleri baskı altındaydı. Hisse bazlı bakıldığında, BİST-100'e en fazla katkı veren hisseler AKBNK, TCELL ve YKBNK olurken, TUPRS, EGEEN ve VESTL negatif ayrıştı. ABD tarafında dün ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,42'ye kadar geri çekildi. Dolar endeksi (DXY) ise Minneapolis Fed Başkanı Kashkari'nin (oy yetkisi bulunmuyor) faizlerin uzun bir süre bulunduğu tutulabileceğinin muhtemel olduğunu söylemesinden de destek olarak, değer kazanmaya devam etti. Bu ortamda, ABD borsaları günü yatay bir görüntüyle tamamladı. Avrupa tarafı ise pozitif taraftaydı. Euro Stoxx 50 endeksi %1,2 prim yaptı. Bu sabaha baktığımızda Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,3'e yakın ekside. Diğer taraftan, ABD vadelileri hafif satıcılı, Avrupa vadelileri ise Almanya hariç hafif alıcılı. Yurtiçinde bu sabah BİST-100'ün güne yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Veri takvimi tarafında bugün yurtiçinde hazine nakit dengesi TSİ 17:30'da açıklanacak. Almanya'da sanayi üretimi, ABD'de ise toptan stokları takip edeceğiz. Ek olarak, Fed üyelerinden Jefferson, Collins ve Cook'un konuşmaları izlenecek.

Sabah stratejisi

Avrupa tarafında, Almanya'da mart ayı dış ticaret verileri izlendi. Almanya'da aylık bazda ihracat şubat %1,6 oranında düşüşün ardından martta %0,9 oranında artış göstererek beklentilerin (%0,3 artış) üzerinde artış kaydetti ve dış talebin kısmı toparlandığına işaret etti. Aylık bazda ithalat ise şubatta %3 oranında artışın ardından martta %0,3 oranında artış kaydederek yükselişini yavaşlayarak sürdürdü ve iç talebin toparlandığına yönelik sinyal verdi, beklentiler ise %1 düşüş yönündeydi. Bu kapsamda, aylık bazda dış ticaret fazlası ise ihracatın ithalattan daha fazla artmasından dolayı şubattaki 21,4 milyar Euro seviyesinden martta 22,3 milyar Euro seviyesine yükseldi.

Ayrıca Almanya'da üretimin seyrine ilişkin olarak mart ayı fabrika siparişleri verisi takip edildi. Almanya'da fabrika siparişleri aylık bazda şubatta %0,8 oranında düşüşün ardından martta %0,4 oranında düşüş kaydetti ve düşüş serisini üçüncü aya taşımış oldu, beklentiler ise %0,4 artış yönündeydi. Fabrika siparişlerinin yıllık bazda ise düşüş hızı %8,8'den %1,9 seviyesine yavaşladı. 

Bunun yanında, Euro Bölgesi'nde perakende satışlar, aylık bazda şubatta %0,3 düşüşün ardından martta %0,8 oranında artışla toparlanmaya işaret etti ve böylece Eylül 2022'den bu yana en sert artışı kaydetti, yıllık bazda ise şubatta %0,5 düşüşün ardından martta %0,7 yükseliş gösterdi ve Eylül 2022'den bu yana ilk defa yükseliş göstermiş oldu.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
 
Almanya'da üretimin seyrine ilişkin olarak mart ayı sanayi üretimi verisi TSİ 09'da izlenecek. Almanya'da sanayi üretimi aylık bazda ocakta %1,3 oranında artışın ardından şubatta %2,1 oranında artışla beklentilerin üzerinde artış kaydetmişti ve böylece yükselişini ikinci ayda sürdürmüştü, yıllık bazda ise daralma hızı %5,3'ten %4,9 seviyesine yavaşlamıştı. 

Ayrıca İsveç Merkez Bankası'nın toplantısı TSİ 10.30'da izlenecek. Banka, mart ayı toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak %4 seviyesinde sabit tutmuştu ve böylece 2008'den bu yana en yüksek seviyelerde sürdürmüştü. Bu kapsamda Banka, son üç toplantıda faizleri sabit tutmuştu. Ayrıca Banka, enflasyon hedefine yakınsama konusunda istikrarı teyit etmek için daha fazla gelişmeye ihtiyaç olduğunu belirtmekle birlikte, enflasyon beklentilerinin uygun olması durumunda faiz indirimi için mayıs veya haziran ayına işaret etmişti. Banka'nın bugünkü toplantısında ise politika faizini 25 baz puanlık indirimle %3,75 seviyesine çekmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 17.30'da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından nisan ayı Hazine nakit dengesi verisi yayınlanacak. Hazine nakit dengesi, mart ayında 166,8 milyar TL açık vermişti, nakit dengesi şubat ayında 202 milyar TL açık vermişti, ocak ayında ise 201,5 milyar TL açık vermişti, böylece ilk üç ayda verilen açık 570,3 milyar seviyesine ulaşmıştı. 12 aylık kümülatif bazda nakit açığı ise şubat ayındaki 803,5 milyar TL'den martta 938,1 milyar TL'ye, GSYH'a oranı ise %3,06'dan %3,57'ye yükselmişti (GSYH verisi olarak 4. çeyrek kümülatif verisi kullanıldı). 

Şirket haberleri

Agesa Hayat ve Emeklilik (AGESA, Nötr): Şirket'in 1Ç2024'teki konsolide olmayan net dönem karı geçen yılın aynı çeyreğine göre %192 oranında artarak 595mn TL'ye yükselmiştir. Ortalama piyasa beklentisi yılın ilk çeyreğinde 577mn TL kar edilmesi yönündeydi. Şirket yılın ilk çeyreğinde 41mn TL teknik gider (1Ç2023: 31mn TL teknik gelir) kaydederken, net yatırım gelirleri 843mn TL gerçekleşmiştir. Geçen yılın ilk çeyreğinde bu kalemden 216mn TL net gelir yazılmıştı.

Ziraat GYO (ZRGYO, Nötr): Ziraat GYO'nun 2023 yılındaki net dönem karı 2022 yılına göre %54,5 oranında azalarak 4.148mn TL'ye gerilemiştir. Yatırım amaçlı gayrimenkullerin gerçeğe uygun değer artış gelirinin %56 gerileyerek 4.604mn TL'ye düşmesi karın gerilemesinde önemli bir etken olmuştur. Öte yandan, Şirket'in satış gelirleri 2023 yılında 3.512mn TL gerçekleşerek yıllık %162 oranında yükselmiştir. Gayrimenkul satış gelirleri %174, toplam kira gelirleri ise %170 oranında yükselerek sırasıyla 2.731mn TL ve 666mn TL'ye çıkmıştır. Ziraat GYO'nun brüt karı ise %46 oranında artarak 2023 yılında 784mn TL gerçekleşirken, brüt kar marjı %22,3 (2022: %40,2) olmuştur. 2023 yılında 248mn TL net finansman gideri yazan (2022: 119mn TL net gelir) Şirket'in net parasal kaybı 890mn TL (2.062mn TL) olarak gerçekleşmiştir

Alarko Holding (ALARK, Sınırlı Pozitif): Şirket'in bağlı ortaklığı Alarko Tarım San.ve Tic. A.Ş; ana faaliyet konusu jeotermal enerjiye dayalı seracılık olan Nata Tarım Üretim ve Tic. A.S'nin 15mn TL nominal değerli 15mn adet hissesinin tamamını (%100) 20,3mn USD karşılığı TL bedelle devralmıştır. Hisseleri devralınan Nata Tarım Üretim ve Tic. A.Ş; Eskişehir'de bulunan 10.000 hektar alana ilişkin jeotermal kaynak işletme ruhsatına, söz konusu işletme ruhsatına bağlı olarak 5 adet kuyunun işletme hakkına ve Eskişehir'de yaklaşık 120.600m2 yüzölçümlü kısmında sera kurulu olan toplamda 193.792m2  yüzölçümlü taşınmaza sahiptir.

Astor Enerji (ASTOR, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu tarafından, pay başına brüt 1,32 TL (net 1,19 TL) temettü dağıtma kararı aldığı belirtildi. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %1,2 olarak hesaplanmaktadır.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Sınırlı Pozitif): FAS Ulusal Elektrik ve İçme Suyu Kurumu tarafından düzenlenmiş olan; LAAWAMER 400/225kV trafo merkezinin dönüşümün gerçekleştirilmesi ve CHEMIA'dan 400kV uzantısının gerçekleştirilmesi işi ihalesi kapsamında; Laawamer Lot 1 işi 11mn EUR ve Chemaia Lot 2 işi 7,4 EUR tutarında olmak üzere toplamda 18,2mn EUR tutarında sözleşme şirket ile kurum arasında imzalanmıştır.

Ek olarak, Şirket'in iştiraki POMEGA Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş. ile VARTA AG iştiraki olan VARTA Storage GmbH, iş birliği kurmak üzere Mutabakat Anlaşması imzalamıştır. İki şirket arasında kurulacak olan bu iş birliğiyle, POMEGA ürünleri kullanılarak geliştirilecek enerji depolama çözümlerinin Avrupa finansmanı ile Balkanlar'a ve Türkiye'ye aktarılması ve yatırımcılara Avrupa kaynaklı ihracat kredi fonlarının kullanım olanağının sağlanması hedeflenmektedir.

Mia Teknoloji (MIATK, Nötr): Ampul, flakon, hazır şırınga formunda ilaçların otomatik olarak etiketlenmesi işlevini yerine getirecek etiketleme cihazının prototipinin geliştirilmesi amacıyla şirket Ar-Ge Birimi tarafından geliştirilen “Tam Otomatik İlaç Etiketleme Cihazı' Ar-Ge projesi Gazi Üniversitesi Teknopark Yönetimi Hakem Heyeti tarafından onaylanmıştır. Proje bütçesi 7,6mn TL'dir. İlgili projenin 6 ay içerisinde tamamlanarak ülkedeki ve dünya genelindeki dijital hastane seviyesi HIMSS Seviye 6 ve 7 olan sağlık kuruluşlarına satışının yapılması planlamaktadır.

Torunlar GYO (TRGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket Yönetim Kurulu tarafından, pay başına brüt 2,35 TL (net 2,35 TL) temettü dağıtma kararı aldığı belirtildi. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %5,1 olarak hesaplanmaktadır.

Sektör haberleri

Halka Arz: Türkiye'nin birçok büyük milli savunma projesinin kritik teknoloji ve sistem sağlayıcısı olan, hareket kontrol sistemleri, insansız sistemler, deniz sistemleri, silah sistemleri, mühimmat imha ve kritik üretim sistemleri alanlarında kamu, özel sektör ve yurt dışındaki çeşitli paydaşlarına ürün ve çözümler sunan NATO'nun onaylı tedarikçisi Altınay Savunma Teknolojileri A.Ş.'nin halka arzı 8-9-10 Mayıs 2024 tarihlerinde birim pay fiyatı 32,00 TL'den gerçekleştirilecek. Ziraat Yatırım'ın konsorsiyum eş lideri olarak yer aldığı halka arzın büyüklüğü yaklaşık 1,9 milyar TL ve halka açıklık oranı ise %25 olarak öngörülmektedir. Satışa konu olan yaklaşık 59 milyon TL nominal değerdeki payların %69'u yurt içi bireysel yatırımcılara, %30'u yurt içi kurumsal yatırımcılara ve %1'i Altınay Grubu çalışanlarına tahsis edilmiştir. Halka arzda Ziraat Yatırım tarafından 15 gün süre ile fiyat istikrarı planlanmaktadır. Şirket ve halka arz eden pay sahipleri, payların Borsa'da işlem görmeye başlamasını takiben 1 yıl boyunca fiyattan bağımsız olarak satışa veya halka arza konu edilmeyeceğine dair taahhütte bulunmuşlardır.  Altınay Savunma Teknolojileri halka arzdan elde edilecek 1 milyar TL'lik geliri, yeni tesis, üretim, ar-ge, doğrulama ve global satış pazarlama ağı yatırımlarında, işletme sermayesinin güçlendirilmesi ile şirket satın alımı veya iş ortaklıklarının kurulmasında kullanmayı planlamaktadır. Katılım endeksine uygun olarak halka arz edilen paylar, Borsa İstanbul Yıldız Pazar'da ALTNY kodu ile işlem görmeye başlayacaktır.

Diğer şirket haberleri

Kuyaş Yatırım (KUYAS): Şirket'in Mersin'de bulunan sahalarında yapılan yüzeysel etütler esnasında el ile alınan numunelerden yaptırılan analizler neticesinde kıymetli metal grubunun (Ag, Au, Pb, vb.) varlığı görülmüştü. Ekipler kesin sonuçlara ulaşılması için yaklaşık 400mn m2'lik alanda 20 adet arama ruhsatıyla devam eden maden arama faaliyetleriyle alakalı olarak imzalanan sözleşme neticesinde sahada karot çalışmalarına başlamıştır.

Pasifik Eurasia Lojistik (PASEU): Şirket demiryolu faaliyetlerini doğrudan ilgilendiren BTK Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının Gürcistan sınırları içerisinde yer alan 61 kilometrelik demiryolu hattı üzerinde geçtiğimiz yıl ortalarından bu yana devam eden bakım onarım ve genişletme çalışmalarının tamamlanmış olduğu ve BTK hattının 20 Mayıs 2024 tarihinde demiryolu yük taşımacılığına tamamı ile açılacağını açıklamıştır. Modernizasyon çalışmaları neticesinde, yıllık yük elleçleme ve taşıma kapasitesinin 1mn tondan 5mn tona çıkacağı da bildirilmiştir.

Kaynak Ziraat Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.