Sabah stratejisi

Geçen hafta yükseliş eğiliminde olan BIST100 endeksi, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in kararının açıklanmasının beklendiği cuma günü 8.082 seviyesine kadar yükseliş kaydetti.

Sabah stratejisi
Yayınlama: 15.01.2024
0
A+
A-

Geçen hafta yükseliş eğiliminde olan BIST100 endeksi, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in kararının açıklanmasının beklendiği cuma günü 8.082 seviyesine kadar yükseliş kaydetti. Kapanış ise 7.986 seviyesinden gerçekleşirken, haftalık prim %4,7 oldu. Bankacılık endeksi (XBANK) %14,2 oranında değer kazanarak bu yükselişe öncülük etti. Bu arada BIST00'de işlem hacminin ekim sonundan itibaren görülen en yüksek miktarda gerçekleşmesi önemliydi. Cuma gecesi kararını açıklayan Moody's, Türkiye'nin kredi notunu değiştirmezken, daha önce “durağan” olan not görünümünün “pozitif”e yükseltildiği bildirildi. Borsadaki yükselişte görünümün yanı sıra not ile ilgili yukarı yönlü bir revizyon beklentisinin de olduğu söylenebilir. Bu çerçevede, yaşanan yükseliş de dikkate alındığında, bu sabah açılışta bankacılıkta kar satışları görülebilir. Diğer yandan, kısa vadede, bankacılıktan sanayi hisselerine doğru bir rotasyon görülebilir ve geçen hafta artan işlem hacminin de verdiği motivasyonla BIST100'de dirençli görüntü korunabilir. Yurtdışında ise ABD'de geçen hafta açıklanan enflasyon verilerine borsalar net bir tepki vermedi. Cuma günkü kapanışlar da yataydı. Bu sabah da vadelilerde yatay hareketler gözleniyor. Asya tarafında ise Japonya'da Nikkei endeksinde ralli havası devam ederken, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi hafif ekside seyrediyor. Bugünkü ajandada piyasalarda belirgin fiyatlamalara neden olabilecek önemli veri akışı gözlenmiyor. ABD piyasaları ise bugün kapalı.
 

Sabah stratejisi

 

Sabah stratejisi

MAKROEKONOMİ

Sabah stratejisi

ABD'de aralık ayı ÜFE verileri takip edildi. Manşet ÜFE aylık bazda kasımda %0,1 oranında düşüş sergilemesinin ardından aralıkta da %0,1 oranında düşüş kaydetti ve böylece aralıksız düşüşünü üçüncü aya taşıdı, beklentiler ise aylık bazda %0,1 oranında artış kaydetmesi yönündeydi, yıllık bazda ise %0,8'den %1 seviyesine yükseldi, beklentiler ise %1,3 seviyesine yükselmesi yönündeydi.

Bunun yanında, gıda ve enerji ürünlerini dışlayan çekirdek ÜFE ise aylık bazda aralıkta bir önceki aya benzer şekilde %0 seviyesinde gerçekleşerek yatay seyretti ve böylece son üç ayda yatay seyrini sürdürdü, beklentiler ise aylık bazda %0,2 artış yönündeydi, yıllık bazda ise %2'den %1,8 seviyesine geriledi ve böylece Aralık 2020'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi, beklentiler ise %2 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

Yurt içinde ise, TCMB tarafından kasım ayı cari işlemler dengesi verisi yayınlandı. Kasım ayında dış ticaret açığındaki kısmi daralmaya kaşın net hizmet gelirlerindeki (özellikle net seyahat gelirlerindeki) mevsimsel olarak belirgin düşüşün etkisiyle aylık cari denge 2,72 milyar USD ile beklentilerin üzerinde açık verdi, aylık cari denge eylül ayında 1,92 milyar USD ve ekim ayında ise 0,01 milyar USD ile önceki son iki ayda cari fazla vermişti. Bloomberg Anketi'ne göre ise beklentiler, kasımda aylık bazda cari işlemler dengesinin 1,7 milyar USD açık vermesi yönündeydi. 12 aylık kümülatif cari açık ise, ekim ayındaki 50,9 milyar USD'den kasım ayında 49,3 milyar USD'ye kısmi geriledi ve cari açık/GSYH oranı %4,7 seviyesinden %4,6 seviyesine geldi (GSYH olarak 2023 yılı 3. çeyrek gerçekleşme baz alındı).

Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında, 

ABD tarafında, çarşamba günü üretimin seyrine ilişkin olarak aralık ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Ayrıca yarın imalat sanayinin gidişatına ilişkin sinyal verecek olan New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi ocak ayı verisi izlenecek. Bunun yanında, iç talebin seyrine ilişkin sinyal verecek olan perakende satışlar aralık ayı verisi çarşamba günü açıklanacak. Diğer yandan, istihdam piyasası verilerinden, perşembe günü haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verileri izlenecek. Öte yandan, konut piyasası verilerinden, perşembe günü aralık ayı konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri verileri ve cuma günü ise aralık ayı ikinci el konut satışları verileri takip edilecek. Cuma günü, öte yandan ocak ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi takip edilecek. Bunun yanında, çarşamba günü Fed'in 12 adet bölge başkanlıklarından gelen ekonomik verilerle oluşturulan Bej Kitap raporu yayınlanacak. Raporda, ABD ekonomisine ilişkin güncel değerlendirmeler ve gelecek döneme ilişkin beklentiler takip edilecek.
Avrupa tarafında, piyasaların odak noktasında perşembe günü ECB'nin aralık ayı toplantısına ilişkin tutanakların yayınlanması olacak. Bu hafta ECB'nin yayınlanacak toplantı tutanakları, para politikasının gelecek dönemdeki seyri konusunda verebileceği olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek. Diğer yandan çarşamba günü, perşembe günü ve cuma günü ECB Başkanı Lagarde'ın gerçekleştireceği konuşmalar, Banka'nın para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından izlenecek. Bunun yanında, bugün Euro Bölgesi'nde kasım ayına ilişkin sanayi üretimi verisi takip edilecek. Bunun yanında, bugün Euro Bölgesi'nde kasım ayına ilişkin sanayi üretimi verisi takip edilecek. Ayrıca yarın Almanya'da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutacak olan ocak ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri açıklanacak. Bunun yanında, ECB'nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, yarın Almanya'da ve çarşamba günü Euro Bölgesi'nde aralık ayı nihai TÜFE verileri izlenecek, ayrıca çarşamba günü BoE'nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, İngiltere'de aralık ayı TÜFE verileri takip edilecek. Cuma günü ayrıca Almanya'da aralık ayına ilişkin ÜFE verisi takip edilecek.
Asya tarafında ise, çarşamba günü Çin'de bu yılın dördüncü çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verileri takip edilecek. Ayrıca çarşamba günü Çin'de ekonomik faaliyetin seyrine ilişkin bilgi verecek olan aralık ayı sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit sermaye yatırımları verileri açıklanacak. 

Yurt içinde ise, bugün aralık ayı Merkezi Yönetim bütçe dengesi, yarın aralık ayı tarım ürünleri üretici fiyat endeksi, çarşamba günü kasım ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri ve konut fiyat endeksi, perşembe günü kasım ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri ve cuma günü ise aralık ayı konut satışları ve kasım ayı uluslararası yatırım pozisyonu istatistikleri takip edilecek. Cuma günü ayrıca TCMB tarafından ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlanacak.

Bütçe dengesi verisi öncesi Hazine nakit dengesi, aralık ayında 197 milyar TL açık vermişti, kasım ayında 95,3 milyar TL fazla vermişti, 12 aylık kümülatif nakit açığı ise aralıkta 536,8 milyar TL'den 625,5 milyar TL'ye, GSYH'a oranı ise %2,37'den %2,76'ya yükselmişti (GSYH verisi olarak 3. çeyrek kümülatif verisi kullanıldı). 
Toplam konut satışları, aylık bazda kasımda %0,3 oranında gerileyerek 93.514 adet seviyesinde gerçekleşmişti ve böylece aralıksız düşüşünü üçüncü aya taşıyarak son beş ayın en düşük seviyesinde kaydedilmişti, bunun yanında yıllık bazda ise kasım ayında %20,6 oranında gerileyerek düşüşünü dördüncü aya taşımıştı. Ayrıca yabancılara yapılan konut satışları ise kasımda aylık bazda %7,6 oranında düşüşle 2.342 adet seviyesinde gerçekleşmişti ve böylece Mayıs 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti, yıllık bazda ise %61,5 oranında düşüşle son 17 ayda gerilemeyi sürdürmüştü.
Ekim ayı konut fiyat endeksinin aylık artış hızı %4,3'ten %3,8 seviyesine yavaşlayarak son beş ayın en düşük seviyesinde kaydedilirken, yıllık artış hızı ise %89,2'den %86,5 seviyesine gerilemişti ve böylece bir önceki yılın eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %189,1 seviyesinden düşüşünü sürdürmüştü. Konut fiyatları reel olarak da yıllık %15,4 artmıştı.

ŞİRKET HABERLERİ

Doğan Holding (DOHOL, Nötr): 06.11.2023 tarihli açıklamasında, Şirketin dolaylı bağlı ortaklığı Hepsi Emlak; Zingat Gayrimenkul Bilgi Sistemleri A.Ş.'nin (Zingat) tüm paylarını satın ve devir almak üzere Property Finder Group ile mutabakata vardığı ve söz konusu işlemlerle bağlantılı olarak; Property Finder Group'un da, sermaye katılımı sağlamak suretiyle Hepsi Emlak'a ortak olmasının hedeflendiği ifade edilmişti. Gelinen aşamada; Hepsi Emlak'ın, Zingat'ın tüm paylarını satın ve devir alması işlemi ve bu işlemle bağlantılı olarak Property Finder Group'un, Hepsi Emlak'ta mevcut durumda %16,02 oranında hissedar olması işlemi tamamlanmıştır.

Kayseri Şeker (KAYSE, Nötr): İhracat şekeri üretim miktarı dikkate alınarak Ticaret Bakanlığı tarafından 30.04.2024 tarihine kadar ihraç edilmek üzere şirkete 11 bin 832 ton şeker ihraç izni verilmiştir. Bu kapsamda şirket doğrudan şeker ihracatına başlamıştır.

Mia Teknoloji (MIATK, Sınırlı Negatif): Şirket ortaklarından Ali Gökhan Beltekin'e ait 13.675.000 adet pay, İhsan Ünal'a ait 13.675.000 adet pay ve Mehmet Cengiz Bağmancı'ya ait 14.818.000 adet pay senetlerinin kaydileştirme işlemleri için başvuru yapıldığı, kaydileştirilen pay senetlerinin satışı için yerli ve yabancı kurumsal yatırımcılarla görüşülmeye başlandığı belirtilmiştir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Sigorta (ANSGR): Şirketin 01.01.2023 – 31.12.2023 dönemi bağımsız denetimden geçmemiş brüt prim üretimi  44.228mn TL tutarına ulaşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre %86,2 oranında artış göstermiştir.

Bağfaş (BAGFS): 2015 yılının 3. çeyreğinden itibaren devreye alınmaya başlanarak üretime geçen CAN/AN kimyevi gübre üretim tesisine ilişkin olarak yüklenici ThyssenKrupp Industrial Solutions AG ile şirket arasındaki üretim tesisinin garanti testlerinin mukavele şartlarınca yerine getirilememesinden kaynaklı Uluslararası Tahkim Mahkemesi (International Court of Arbitration) nezdindeki tahkim yargılamasının yüklenici ThyssenKrupp Industrial Solutions AG lehine sonuçlandığı ve şirketin ThyssenKrupp Industrial Solutions AG'ye takriben 24,5mn EUR tutarında ödeme yapması doğrultusunda karar verildiği, uluslararası tahkim kararının Türkiye'de doğrudan icrası mümkün olmadığından ThyssenKrupp Industrial Solutions AG tarafından Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde kararın tenfizi için başvuru yapılması gerekli olduğu ve beklendiği şirket tarafından daha önce kamu ile paylaşılmıştı. Bu karara karşı istinaf kanun yoluna başvurulacağı bilgisi verilmişti. Tebliğ edilen karar ile istinaf başvurunun reddine karar verilmiş olup bu karara karşı yasal süresi içerisinde temyiz kanun yoluna başvurulmuştu. Yapılan temyiz incelemesi sonucunda, temyiz başvurunun reddine karar verilmiş ve tenfiz kararı kesinleşmiştir. Kararda hükmedilen ödemeler şirket tarafından ayrılan karşılıktan karşılanmak üzere ThyssenKrupp Industrial Solutions AG'ye yapılacaktır.

Halk GYO (HLGYO): 2023 yılında Şirket tarafından, portföyde yer alan taşınmazlara ilişkin olarak, yenilenen sözleşmeler dahil, aylık kira bedelleri toplamı yaklaşık 16,3 mn TL+KDV olan “yeni kiralama” işlemi ile toplam bedeli 160mn TL olan arsa “alım” işlemi, ayrıca gayrimenkul projeleri kapsamında ise; Dilovası Modern Sanayi Sitesi Projesi'nde Şirket payına düşen yaklaşık 533mn TL + KDV; Paye Sakarya Projesi'nde Şirket payına düşen yaklaşık 23,5mn TL + KDV ile Evora İzmir Projesi'nde Şirket payına düşen yaklaşık  252,9mn TL (KDV Dahil) tutarında gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile “satım işlemi” gerçekleştirilmiştir.

Mega Metal (MEGMT): Şirketimiz, ABD'ye gerçekleştirdiği ihracat bazlı satışları ile müşteri sayı ve çeşitliliğini artırıp geliştirmek amacıyla, ABD'nin Connecticut eyaletinde ilk etapta satış ve pazarlama faaliyeti göstermek üzere, %100 bağlı ortaklığı olacak şekilde, şirket kurulmasına karar vermiştir. Kurulacak şirket ile ABD pazarında lokal bir şirket olarak süreklilik sağlayıp, oradaki satışların ve faaliyetlerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Reeder Teknoloji (REEDR): Şirketin Yönetim Kurulu toplantısında, 2024 yılı sonuna kadar Türkiye genelinde 100 tane daha ReeDükkan Satış Mağazası açılmasına ayrıca ReeDükkan'larda satışa sunulan ürün çeşitliliğinin artırılmasına karar verilmiştir.

Tapdi Oksijen (TNZTP): Tınaztepe Balçova Yatırım Turizm'e ait İzmir'deki taşınmazda sağlık sektörü faaliyetlerinde hizmet verilecek yeni özel hastane yatırımı projesi kapsamında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na 1 milyar TL değerinde yatırım teşvik belgesi müracaatında bulunulmuştur.
 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Sabah stratejisi

Kaynak Ziraat Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.