Piyasalara bakış

ABD ÜFE verisi ve son FOMC toplantısının tutanaklarının yayımlanması sonrasında hisse senedi piyasalarındaki alıcılı seyir devam ediyor. ABD endekslerinde art arda üçüncü kez pozitif kapanış yapılmasının ardından bu sabah Asya piyasalarında pozitif bir seyir hâkim.

Piyasalara bakış
Yayınlama: 12.10.2023
1
A+
A-

Bugün Ne Bekliyoruz? ABD ÜFE verisi ve son FOMC toplantısının tutanaklarının yayımlanması sonrasında hisse senedi piyasalarındaki alıcılı seyir devam ediyor. ABD endekslerinde art arda üçüncü kez pozitif kapanış yapılmasının ardından bu sabah Asya piyasalarında pozitif bir seyir hâkim. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %1,68, Topix Endeksi %1,47 yükseldi. Bugün açıklanan verilere göre Japonya’da ÜFE eylülde aylık bazda %0,3 gerilerken yıllık %2,0 arttı. Japonya’da yıllık üretici enflasyonu bu yılın başından beri kademeli bir düşüş eğiliminde. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,87, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,76 arttı. Hong Kong Hang Seng Endeksi, China Construction Bank, Industrial and Commercial Bank of China gibi finans sektörü hisselerindeki yükselişin etkisiyle %2,08 artarak Asya’daki kazançlara öncülük etmektedir. Güney Kore’de Kospi Endeksi %0,88, Kosdaq Bileşik Endeksi %2,02 yükseldi. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %1,00 arttı. ABD endeks vadelileri pozitif seyrin devam edeceğini işaret etmektedir. ABD’de, dünkü eylül ÜFE verisinin ardından bugün aynı döneme ilişkin TÜFE verisi takip edilecek. TÜFE artışı ağustosta aylık %0,6, yıllık %3,7 idi. Çekirdek TÜFE aylık %0,3 yıllık %4,3 artmıştı. Piyasanın tahmini TÜFE’nin eylülde aylık %0,3 yıllık %3,6 arttığı yönünde. Çekirdek TÜFE’nin aylık %0,3, yıllık %4,1 arttığı tahmin edilmektedir. Bugün, ayrıca, İngiltere’de ağustos ayı imalat sanayi üretimi verisi takip edilebilir. Yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmuyor.

 

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Hafta ortasında Avrupa hisse endekslerinde karışık bir görünüm hâkim oldu. CAC 40 Endeksi %0,44 düşerken DAX Endeksi %0,24 arttı. FTSE 100 Endeksi ise yatay satıcılı fiyatlandı. ABD tarafında pozitif fiyatlamalar görüldü. Dow Jones ve S&P 500 Endeksleri hafifçe artarken Nasdaq Bileşik Endeksi yaklaşık %0,40 artış kaydetti. Dolar Endeksi (DXY) 105,8 puanda ve EUR/USD paritesi 1,06 seviyesinde stabil kaldı. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 6,5bp düşüşle %4,59’a indi. Ons altın %0,64 değerlenerek 1.872USD’ye ulaştı. Brent petrol %1,73 düşüşle varil başına 85USD’den işlem gördü. (TSİ 21:30) ABD’de eylül ayına ilişkin ÜFE verileri açıklandı. Manşet ÜFE aylık bazda %0,5 ve yıllık %2,2 arttı. Çekirdek ÜFE ise aylık %0,3 ve yıllık %2,7 arttı. Böylece manşet ve çekirdek ÜFE hem aylık hem de yıllık bazda beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Yükselen enerji maliyetleri ÜFE rakamlarında etkili oldu. Dün, ayrıca, Fed’in eylül ayına ait para politikası toplantı tutanakları yayımlandı. Tutanaklar, yetkililerin, enflasyon Fed’in %2’lik resmi hedefine gerileyene kadar ‘sıkılaştırmacı’ politikanın sürmesinden yana olduğunu gösterdi. Fed yetkililerinin ilave faiz artışının gerekliliği konusunda farklı görüşte olduğuna ancak bir artışın daha ihtimal dâhilinde olduğuna işaret etti. BIST 100 Endeksi güne alıcılı bir görünümle başlasa da gün boyunca aşağı yönlü hareketini sürdürdü. Endeks, %1,33 düşüşle günü 8.330 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 132,18 milyar TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında yatay satıcılı fiyatlamalar görüldü. Gram altınsa ons altından destek bularak 10 TL değerlendi ve 1.668 TL oldu. TCMB, ağustos ayı ödemeler dengesi gelişmelerini yayımladı. Buna göre cari denge 619mn USD açık verdi. TÜİK verilerine göre ağustosta perakende satışlar aylık %4,7 azalırken yıllık %17,2 arttı. Böylece perakende satış hacmi bu yılın en yavaş artışını kaydetti.

Kaynak Piramit Menkul


EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.