Piyasadan haberler

GUBRF… Sermaye Piyasası Kanunu’nun “Halka açık ortaklık statüsünün kazanılması” başlıklı 16. maddesinin 3. fıkrasında; “Pay sahibi sayısı en az beş yüz olan kooperatiflerin veya kendisine ortak olan kooperatiflerin pay sahibi sayısı tek başına ya da toplam olarak en az beş yüz olan kooperatif birliklerinin veya kooperatif merkez birliklerinin yönetim kontrolüne sahip olduğu ve yıllık en az elli milyon Türk lirası satış hasılatı yapmış olan anonim ortaklıkların payları halka arz olunmuş sayılır.

Piyasadan haberler
Yayınlama: 17.05.2024
4
A+
A-

GUBRF… Sermaye Piyasası Kanunu'nun “Halka açık ortaklık statüsünün kazanılması” başlıklı 16. maddesinin 3. fıkrasında; “Pay sahibi sayısı en az beş yüz olan kooperatiflerin veya kendisine ortak olan kooperatiflerin pay sahibi sayısı tek başına ya da toplam olarak en az beş yüz olan kooperatif birliklerinin veya kooperatif merkez birliklerinin yönetim kontrolüne sahip olduğu ve yıllık en az elli milyon Türk lirası satış hasılatı yapmış olan anonim ortaklıkların payları halka arz olunmuş sayılır. Bu ortaklıklar halka açık ortaklık hükümlerine de tabi olurlar.” ifadesi yer almaktadır. Yukarıda yer alan madde ve II-16.2 nolu “Kooperatif veya Kooperatif Birliklerinin veya Kooperatif Merkez Birliklerinin Yönetim Kontrolüne Sahip Olduğu Anonim Ortaklıklara İlişkin Esaslara Dair Tebliğ” (Tebliğ) kapsamında; Şirketimizin %100 bağlı ortaklığı olan Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş. 2023 yılı hesap dönemi itibari ile bu şartları sağlamaktadır. Ayrıca ilgili Tebliğ'in 5. maddesi uyarınca bu Tebliğ kapsamına giren anonim ortaklıkların, şartların sağlandığının kesinleşmesinden itibaren on iş günü içinde Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurmalarının zorunlu olduğu ifade edilmektedir. Bu kapsamda ilgili kanun ve tebliğ maddeleri gereğince bağlı ortaklığımız Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş., halka açık ortaklık statüsü kazanılması amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurusunu gerçekleştirmiştir.

GOZDE… Şirketimizin portföyünde yer alan İstanbul Portföy Yıldız Serbest Özel Fonu (IYP) katılım paylarından, 539.587.580 TL tutarında katılım payının satışı bugün (16.05.2024) gerçekleştirilmiştir.

LMKDC… 29.03.2024 tarihli özel durum açıklamamızda belirtmiş olduğumuz, Ergani Çimento Fabrikası'ndaki ön ısıtıcı kule modifikasyonu yatırımına yönelik T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan alınan 29.03.2024 tarihli ve 566529 sayılı Yatırım Teşvik Belgesi'nin Limak Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.'den, Ergani Çimento Fabrikası'nı satın alan Şirketimize devri tamamlanmıştır. Yatırım teşviki kapsamında KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, faiz ve vergi desteği unsurlarından yararlanılacaktır.

OZRDN… 08.09.2023 tarihinde duyurusunu yaptığımız yeni üretim hattımızla ile ilgili güncel durum hakkındaki açıklamalarımız aşağıdaki gibidir. Cast Mono Extrusion Hattı, balonlu yalıtım ürünleri imalatında kullanılacak olup, üretim hattının montaj işlemleri tamamlanmıştır. Yatırıma konu bedel dış finansman kullanılmadan özkaynaklarla karşılanarak, 16.05.2024 tarihinde tamamen ödenmiştir. Hattın devreye girmesi ile balonlu yalıtım ürünlerimizin kapasitesinde %164 artış, fire oranında %55 düşüş, işçilik kullanımında ise %39 tasarruf sağlanacaktır.

CCOLA… Şirketimizle TekGıda-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşma ile sonuçlanmış olup imza aşamasındadır. Toplu iş sözleşmesi, 1 Ocak 2024 – 31 Aralık 2025 tarihleri arasında 2 yıl süreyle geçerli olacaktır.

EUREN… Yatırımcılarımızdan gelen yoğun sorular üzerine güncel durum paylaşılmaktadır, 2023 Yılında başladığımız Kütahya'da devam eden Güneş Enerjisi Camları yatırımımız da inşaatın tamamlanma oranı % 90 seviyesine ulaşmıştır. Makine ekipmanların sevkiyatları devam etmekte olup montajlarına mayıs ayı itibarıyla başlanmıştır.Tesisin Eylül ayı içerisinde üretime hazır hale gelmesi öngörülmektedir. Tesisin toplam kapasitesi 10.950.000 M2/Yıl olup güncel piyasa fiyatlarına ve maliyetlere göre yatırımımızın yılda finansal tablolarımıza satış geliri olarak 2.000.000.000- 2.100.000.000 TL ve Favök olarak da yıllık 700.000.000 -750.000.000 TL katkı sağlaması öngörülmektedir. Yatırımın toplam maliyetinin ise son yapılan revizelerle birlikte 2.100.000.000 -2.150.000.000 TL aralığında tamamlanması öngörülmektedir. Konu yatırım 500 Milyon TL 10 yıl vadeli kullanılmış olup, kalan 1,6 milyar TL civarında tutar özkaynaklardan karşılanmaya devam edilmektedir.İlave bir kredi kullanımı öngörülmemektedir.

ALBRK… Bankamızın 16.05.2024 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında 2623 sayılı karar ile; Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş.'nin fon kullanıcısı olarak yer alacağı, azami tutarı 1 Milyar ABD Doları veya diğer para birimleri cinsinden muadili tutara kadar, sabit ve/veya değişken getirili, bir veya birden fazla tertip ve vadelerde, Katkı Sermaye Niteliğinde Kira Sertifikası ihracı da dahil olmak üzere, kira sertifikalarının yurtdışında ihraç edilmesine olanak sağlayacak “Medium Term Note” (MTN) programı kurulmasına, söz konusu programa ilişkin olarak yurtiçinde ve yurtdışında gerekli başvuruların yapılması, ihraçla ilgili tüm şart ve hükümlerin belirlenmesi, tüm sözleşmelerin ve bu sözleşmelere ilişkin sair evrakın tanzim, imza ve düzenlenmesine ve bunların takibi amacıyla Genel Müdürlüğe yetki verilmesine karar verilmiştir.

TRILC… Turk İlaç ve Serum Sanayi AŞ ile Irak'ta kurulu Hydrogen for Pharmaceutical Production and Industrial Investments şirketi arasında 16.05.2024 tarihinde tarafların ön niyetlerini içeren; Irak'a yıllık minimum 20 milyon adet serum satışına ve Irak'ta Turk İlaç ve Serum Sanayi AŞ tarafından üretilen serumların Irak genel pazarında satışını ve gelecekte serum üretimini gerçekleştirmek üzere bir ortaklık kurulmasına yönelik Mutabakat Anlaşması imzalanmıştır.

Kaynak A1 Capital


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.