Piyasadan haberler

AGHOL… Şirket tarafından 10 Temmuz 2023 tarihli KAP açıklaması ile duyurulan davada ikinci duruşma 14 Şubat 2024 tarihinde gerçekleşmiş olup duruşmada dosya hakkındaki bilirkişi incelemesinin tamamlanmasının beklenmesine ve bir sonraki duruşmanın 22 Mayıs 2024 tarihinde saat 11:10’da gerçekleştirilmesine karar verilmiştir.

Piyasadan haberler
Yayınlama: 15.02.2024
5
A+
A-

AGHOL… Şirket tarafından 10 Temmuz 2023 tarihli KAP açıklaması ile duyurulan davada ikinci duruşma 14 Şubat 2024 tarihinde gerçekleşmiş olup duruşmada dosya hakkındaki bilirkişi incelemesinin tamamlanmasının beklenmesine ve bir sonraki duruşmanın 22 Mayıs 2024 tarihinde saat 11:10'da gerçekleştirilmesine karar verilmiştir.

ALFAS… Şirket Alfa Solar Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin bağlı ortaklığı Alfa Solar Romania S.R.L. tarafından güneş enerjisinden elektrik üretimi ve satışı geçekleştirmesi planlanan Salcia Solar Energy S.R.L. unvanlı şirketin sermayesinin %100'ü toplamda 900.000 Euro devir bedeli karşılığında satın alınmıştır. Salcia Solar Energy S.R.L. unvanlı şirketin bünyesinde kurulması planlanan 6000 kWp elektrik gücüne sahip santralin toplam yatırım maliyetinin 3.500.000 Euro olması beklenmektedir. Yakın zamanda yatırımın sonlanması, elektrik üretimi ve satışının gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

ALARK… Bağlı Ortaklık Alarko Gübre Fabrikaları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Ahmet Koç, Sefa Koç ve Gimak Denizcilik Limited Şirketi arasında 14.02.2024 tarihinde Negmar Denizcilik Yatırım A.Ş. garantörlüğünde; Verim Gübre Anonim Şirketi'nin (“Verim Gübre”) hisselerinin tamamının belirlenen şartların yerine getirilmesi halinde devralınabilmesi amacıyla bir ön protokol imzalanmıştır.

Ön protokol uyarınca, Verim Gübre tarafından Sulfert Kimya Sanayi Ticaret Anonim Şirketi (“Sulfert Kimya”) ve Ege Antrepo Lojistik Limited Şirketi'nin (“Ege Antrepo”) hisselerinin %100'ünün devralınması, devre ilişkin olarak Rekabet Kurumu ve düzenleyici otoritelerden gerekli izinlerin temin edilmesi koşullarına bağlı olarak taraflar arasında Ön Protokol'deki temel şartları yansıtan bir hisse devir sözleşmesinin imzalanması öngörülmektedir.

Ön protokole konu şirketlerden Sulfert Kimya'nın İzmir ilinde Menemen ilçesinde yaklaşık 30.000 m2 yüzölçümlü kısmı gübre üretim tesisi ve depoları olmak üzere toplamda yaklaşık 65.000 m2 yüzölçümlü taşınmazı, 2.1 MW kurulu güce sahip lisanssız güneş enerjisi santrali, Ege Antrepo'nun antrepo açma ve işletme izin belgesi, Verim Gübre'nin kimyasal, organik, organomineral, sıvı ve toz ürün gruplarında 25 farklı gübreye ilişkin ürün tescil belgesi bulunmaktadır.

Ön protokolde hisse devir sözleşmesindeki hisse devir bedelinin birtakım düzeltmelere tabi olarak güncellenmek üzere 38.200.000,00 USD (otuz sekiz milyon iki yüz bin Amerikan Doları) karşılığı Türk Lirası olarak belirlenmesi öngörülmüştür. Konuya ilişkin gelişmeler oldukça ayrıca açıklanacaktır.

ARSAN… 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş depreminde yıkılan Ham Dokuma Kumaş Fabrika binamızın inşaatı ve makine montajları tamamlanmıştır. Bugün itibarıyla (14.02.2024) deneme üretimine başlanmıştır.

CCOLA… Coca-Cola İçecek A.Ş. (“CCI”) – tamamına sahip olduğu bağlı ortaklığı CCI International Holland B.V. (“CCIHBV”) ile birlikte, The Coca-Cola Company'nin (“TCCC”) bir bağlı ortaklığına ait olan Coca-Cola Bangladesh Beverages Limited'deki (“CCBB”) %100 hissesinin satın alınması için bir hisse alım sözleşmesi (“SPA”) imzalamıştır. CCBB'nin ana hissedarı doğrudan CCIHBV olacaktır. CCBB, Bangladeş'de TCCC'nin gazlı ve gazsız içecek markalarının üretim, satış ve dağıtım faaliyetlerini yürüten iki şişeleyici şirketten biridir.

Yapılan anlaşma ile CCI, CCBB'nin sermayesini temsil eden payların %100'ünü 130 milyon ABD Doları olan işletme değerinden kapanış tarihi itibariyle tahmini net finansal borcun düşülmesi ile hesaplanacak olan hisse değeri (“Hisse Değeri”) karşılığında satın alacaktır. Hisse Değeri, bir fiyat düzeltme mekanizmasına tabi olup CCBB'nin kapanış tarihi itibariyle net finansal borcunun kapanıştan sonra yapılacak bir kapanış denetimi ile nihai hale gelmesiyle yeniden hesaplanacaktır. Satın almanın CCIHBV'nin mevcut nakit kaynakları tarafından finanse edilmesi ve CCI'nın net kaldıracı üzerinde hafif bir etki yaratması beklenmektedir.

CCBB Hakkında: CCBB, Bangladeş'te faaliyet gösteren iki Coca-Cola şişeleyicisinden biridir. 2009 yılında kurulan CCBB, Bangladeş'in Rangpur, Raj Shahi, Mymensingh ve Dhaka bölgelerinde yaklaşık 100 milyon tüketiciye hizmet vermektedir. CCBB, üç yüzden fazla çalışanı, bir şişeleme tesisi ve üç ana deposu ile The Coca-Cola Company'nin gazlı ve gazsız markalarını tüketicilere sunmaktadır. CCBB, yaklaşık üç yüz bin satış noktasına hizmet vermekte ve beş yüze yakın distribütörle ortaklık yapmaktadır. CCBB'nin toplam satışlarının büyük bölümünü gazlı alkolsüz içecekler oluştururken, ürün portföyünün geri kalanını su kategorisi oluşturmaktadır. CCBB, geçtiğimiz 5 yıl içinde pazardaki rekabetçi konumunu sürekli güçlendirerek 2023 yılı itibarıyla %45,3 değer pazar payı ile gazlı içecek kategorisinde pazar lideri olmuştur.

Satın alım işlemi ilgili yorum yapan CCI CEO'su Karim Yahi şunları söyledi: “CCI'in temel yeteneklerini kullanarak büyüme ve değer yaratılabilecek, önemli gelecek potansiyeli olan bir pazara girmek için büyük bir fırsat olarak gördüğümüz CCBB'yi satın almak üzere hisse alım anlaşmasını imzalamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu satın alma aynı zamanda, CCI'in coğrafi ayak izini genişletmiş ve çeşitlendirmiş oluyor, ve TCCC ile olan işbirliğini sağlamlaştırıyor.”

Bangladeş Hakkında: Bangladeş'teki alkolsüz hazır içecek (“NARTD”) pazarı 2019 – 2022 yılları arasında %10 YBBO ile yaklaşık 410 milyon ünite kasa seviyesine ulaşmıştır. Bangladeş'teki NARTD pazarının 2023-2032 döneminde yıllık ortalama %12 büyüme ile 716 milyon ünite kasaya ulaşması beklenmektedir***.

ERCB… Şirket Erciyas Çelik Boru Sanayi A.Ş. ve Birleşik Metal-İş Sendikası arasında yürütülmekte olan toplu iş sözleşmesi müzakere sürecinde,                                                                                                                               -Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından uygulama tarihi 31 Ocak 2024 olmak üzere grev kararı alındığı 17.01.2024 tarihli KAP açıklamasında;                                                                                                                      -Grev kararının, D-100 Karayolu Üzeri Kirazlı Köyü Mevkii Merkez/DÜZCE ve Mersin Tarsus Organize San. Bölgesi Rüştü Kazım Yücelen Cad. Akdeniz/MERSİN adreslerinde bulunan fabrikalarımızda uygulanmaya başlandığı ise 31.01.2024 tarihli KAP açıklamasında kamuoyuna bildirilmişti. Şirket ve Birleşik Metal-İş Sendikası arasında yürütülmekte olan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 14/02/2024 tarihinde uzlaşma ile sonuçlanmıştır. Uzlaşma neticesinde D-100 Karayolu Üzeri Kirazlı Köyü Mevkii Merkez/DÜZCE ve Mersin Tarsus Organize San. Bölgesi Rüştü Kazım Yücelen Cad. Akdeniz/MERSİN adreslerinde bulunan fabrikalarda uygulanan grev kararı kaldırılmıştır. Fabrikalarda imalat/üretim faaliyetleri devam edecektir.

GIPTA… Şirket ile yurtiçi merkezli bir firma arasında 14.02.2024 tarihinde KDV hariç 2.471.898 USD (İkimilyon Dörtyüzyetmişbirbin Sekizyüzdoksansekiz Amerikan doları) – ( Türk Lirası karşılığı: 75.946.584 TL; Yetmişbeşmilyon Dokuzyüzkırkaltıbin Beşyüzseksendört Türk Lirası) ve KDV hariç 334.784.379 TL (Üçyüzotuzdörtmilyon Yediyüzseksendörtbin Üçyüzyetmişdokuz Türk Lirası) olmak üzere, KDV hariç toplam 410.730.963 TL (Dörtyüzonmilyon Yediyüzotuzbin Dokuzyüzaltmışüç Türk Lirası) tutarında iki ayrı sipariş alınmış olup üretim tesislerimiz yüksek kapasite ile çalışmaya devam etmektedir.

REEDR… Şirket blockchain (blok zinciri) teknolojisinde global ölçekte yaşanan gelişmeleri yakından takip etmektedir. Tüm dünya ile eş anlı olarak ülkemizde de söz konusu teknolojinin yaygınlaşmasına istinaden blockchain teknolojilerinin, üretim ve satışını yapmakta olduğumuz ürünlerin pazarlama ve satış programlarında kullanılması amacıyla, Şirketin iştiraki olan Reeder Bilişim Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından “Reecoin” ismiyle ICO (Initial Coin Offering/ Dijital Varlık İlk Halka Arzı) yapma kararı alınmış ve bu amaçla Şirketin iştiraki olan Reeder Bilişim Sanayi ve Ticaret AŞ ile Bitexen Teknoloji AŞ ve Exenpay Teknoloji AŞ arasında bugün (14.02.2024) tarihli sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu dijital varlık ilk halka arzının 2024 yılı Şubat ayı sonuna kadar tamamlanması planlanmakta olup ihraca ilişkin White Paper (tanıtım belgesi) dokümanı http://reecoin.io internet sitesinde yayınlanacaktır.

SELGD… Şirket Selçuk Gıda Endüstri İhracat İthalat A.Ş.'nin sermayesini temsil eden ve Borsa'da işlem görmeyen A grubu imtiyazlı payların 278.640,552 adedine sahip olan Medusa Yatırım Holding A.Ş.'nin sahip olduğu A grubu imtiyazlı payların tamamının Bulls Yatırım Holding A.Ş.'ye ve Umut Güner'e devredildiği Şirkete bildirilmiştir.

Bu işlem ile birlikte Şirketin yönetim kontrolü değişmiştir. Devredilen toplam 278.640,552 adet Borsa'da işlem görmeyen A grubu imtiyazlı payların %75'ini temsil eden 208.980,414 adet pay Bulls Yatırım Holding A.Ş.'ye devredilmiş olup, geri kalan %25'ini temsil eden 69.660,138 adet pay ise Umut Güner'e devredilmiştir.

Bu kapsamda taraflar arasında söz konusu payların devredilmesi için 14 Şubat 2024 tarihli Pay Devri Sözleşmesi akdedilmiş olup, devre konu payların tamamı için 2.507.764,97 Türk Lirası ödeneceği hususu Şirkete bildirilmiştir. A grubu imtiyazlı payların %75'ini temsil eden 208.980,414 adet payın Bulls Yatırım Holding A.Ş.'ye, geri kalan %25'ini temsil eden 69.660,138 adet payın ise Umut Güner'e devrinin tamamlandığı Şirketimize bildirilmiştir. Söz konusu pay devri ile Medusa Yatırım Holding A.Ş.'nin Şirket sermayesinde A grubu imtiyazlı payı kalmamıştır.

SANFM… Şirketin kapasite artışına yönelik hedeflerini gerçekleştirebilmek, yurtiçi ve yurtdışı müşterilerin artan taleplerini karşılayabilmek ve üretim faaliyetlerinde kullanılan ana hammaddenin, şirket bünyesinde üretilmesine yönelik olarak, orta – uzun vadeli stratejik yatırım düşüncesi kapsamında, yeni fabrika yatırımı için daha önce Sakarya Hendek Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü 'ne başvuruda bulunduğumuz, 29.07.2021, 01.03.2022, 28.09.2022 ve 07.06.2023 tarihlerinde Özel Durum Açıklamaları ile belirtilen 18.148,93 m2 arsa tahsisine ilişkin olarak;

Ön tahsis bedeli olan 21.234.248,10 TL ödenmiş olup, tapu tescil işlemleri firma adına tamamlanmış, genişleme alanı imar planı ve parselasyon planı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. İlgili arsaya ilişkin olarak Sakarya Hendek Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından, alt ve üst yapı çalışmalarına başlanmış olup, bu çalışmalara istinaden tarafımızdan 33.212.541,96 TL ilave tutar Şubat 2024 tarihinden başlamak üzere, 1.845.141,22 TL 18 ay eşit taksitli olarak ödenecektir. İlgili parselde yapılan alt ve üst yapı çalışmalarının Mayıs 2024 tarihi itibariyle tamamlanması öngörülmektedir. Sonrasında yapılacak fabrika yatırımına ilişkin detaylar Sermaye Piyasası Mevzuatı çerçevesinde kamuya duyurulacaktır.

Kaynak A1 Capital


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.