Piyasa gündemi

ABD’de yoğun bir hafta geride kaldı. Fed’in faiz kararı ve ABD istihdam verileri, piyasaların odak noktasındaydı. Yeni haftaya başlarken, ABD’deki veri takviminin nispeten sakin olduğu görülüyor.

Piyasa gündemi
Yayınlama: 06.05.2024
0
A+
A-

ABD'de yoğun bir hafta geride kaldı. Fed'in faiz kararı ve ABD istihdam verileri, piyasaların odak noktasındaydı. Yeni haftaya başlarken, ABD'deki veri takviminin nispeten sakin olduğu görülüyor. Haftanın ilk işlem gününde, ABD'de açıklanacak önemli bir veri akışı bulunmamaktadır. Fed üyelerinin konuşmaları başladı. Üyelerin, faiz konusunda acele etmeyeceklerini belirtmesi, Fed'in ihtimallerinin ötelenmesine neden oluyor. Bugünde, üyelerin konuşmaları takip edilebilir.

Yurt içinde; Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P cuma günü, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükselttiğini ve not görünümünü “pozitif” olarak koruduğunu açıkladı. Kuruluş, gelecek iki yıl içinde portföy girişlerinin artacağını, cari açığın daralacağını, enflasyon ve dolarizasyonda düşüşün öngörüldüğünü de belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, pozitif görünümlerin not artışlarının devamının habercisi olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmış olduğu konuşmasında, enflasyonda yılın ikinci yarısından itibaren daha umut verici rakamların görüleceğini belirtti. Orta Vadeli Programın beklentileriyle uyumlu olduğunu, ihracattaki artışın ve cari açıktaki iyileşmenin devam ettiğini gördüklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'da, enflasyonun gelecek yıl daha da düşeceğini, 2026 yılında ise tek haneye ulaşılacağına açıklamalarında yer verdi. TÜİK tarafından nisan ayı enflasyonu açıklandı. Nisan ayı enflasyonu aylık yüzde 3,18 ve yıllık yüzde 69,8 seviyesinde gerçekleşerek, bir önceki veriye göre sınırlı bir artış kaydetti. Sene sonu TÜFE enflasyon beklentimiz %47 seviyesinde bulunuyor. Bugün nisan ayı TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru açıklanacak. 

Açıklanacak önemli ekonomik veriler
• 11:00 EuroB. Hizmet PMI Önem:Yüksek
• 14:30 TR TÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Önem:Orta

BIST-100 Strateji

Pozitif havanın korunduğu ve zirvelerin yenilendiği BIST-100 Endeksi kapanışa doğru hız kazanan alımlarla cuma gününü %0,67 oranında değer kazanımıyla 10.277 puandan tamamladı. S&P kredi derecelendirme kuruluşundan beklentiler dahilinde not artışı gelirken, kararın ardından endekste yükseliş eğiliminin korunması durumunda 10.350 – 10.400 aralığı ile devamında 10.500 seviyesi direnç olarak takip edilecektir. Kritik bir seviye olan 10.500 üzeri kapanışlarda alımlar yeni bir ivme kazanabilir. Son dönemdeki yükselişlerin ardından kâr satışlarının gündeme gelmesi halinde ise 10.200 seviyesi ile devamında 10.140 – 10.090 aralığı destek olarak önem kazanacaktır. Bu seviyeler altında güçlü bir destek konumunda bulunan 10.000 seviyesi izlenebilir. BIST-100 Endeksi’nin güne pozitif bir açılışla başlamasını bekliyoruz.

Önemli sektör şirket haberleri

SUN TEKSTİL / SUNTK 03.05.2024 21:05:15 Şirket, 2023 yılında 7.733 mn TL satış geliri (yıllık: reel +%2), 1.073 mn TL FAVÖK (yıllık: reel +%3) ve 237 mn TL net kar (yıllık: reel -%61) açıklamıştır. (SINIRLI NEGATİF)

Kaynak Gedik Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.