Öztunç: Ülkenin demografik yapısı değişecek’

Elazığ, 1 Eylül (Hibya) – CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç 1 Eylül’den itibaren 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklıların ülkeye vizesiz olarak girmesini sağlayan karara ilişkin TBMM’de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Öztunç: Ülkenin demografik yapısı değişecek’
Yayınlama: 01.09.2024
2
A+
A-

Önergede Irak Halkının eğitim durumunu ve nitelikli meslek durumunu ifade eden Öztunç, gelecek olan Iraklıların Türkiye’de ne kadar kalacaklarını sordu.

Önergede bu kararın alınma sebeplerini de soran Öztunç, ‘’1 Eylül’den itibaren 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklılar, ülkemize vizesiz girebilecek, pasaportuna damga vurduran elini kolunu sallayarak Türkiye’ye gelecek. Nüfusu, 45 milyon, halkın yüzde 42’si okuma yazma bilmiyor, ortalama eğitim seviyesi, 3 yıl, insanların çoğu mesleksiz. “Birey” sayısı çok az. Devletten aldıkları “şartlı sosyal yardımla” geçiniyorlar. Gençler, çoğunlukla gelişmiş başka ülkelere gitmek istiyor, bunu başaramayanlar da PKK veya diğer terör örgütlerine katılıyor. Neden böyle bir karar alındı, ne yapılmaya çalışılıyor, ülkemiz Iraklı, Suriyeli, Afganlı doldurularak kendi vatandaşlarımız “azınlık” hale getirilmeye mi çalışılıyor.” ifadesini kullandı.

Öztunç şunları sordu:

“1 Eylül’den itibaren 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklıların vizesiz Türkiye’ye girme hakkı verilmesi ile ilgili böyle bir karara neden ihtiyaç duyulmuştur? Bu kararın alınmasının amacı nedir? Hangi mantık çerçevesinde bu karar alınmıştır?

Nüfusunun neredeyse yarıya yakınının okuma yazma bilmediği ve çoğunun devletten aldığı sosyal yardımla geçindiği bu insanlar ülkemize nasıl bir fayda sağlayacaktır?

Vizesiz Ülkemize gelecek olan milyonlarca Iraklı ülkemizde ne kadar kalacaklar? Dönecekler mi, dönmeyecekler mi? Ne iş yapacaklar, geçimlerini nasıl sağlayacaklar? Bunların hesabı yapılmış mıdır?

Sağlık ve eğitim hizmetlerini bedava mı alacaklar? Bunlara da ileride vatandaşlık verilecek mi?

Doğurganlık hızı 3,5-4 arası olan ve küçük yaşta evliliklerin yoğun olduğu bu ülkeden Ülkemize doğum yapmak için gelen Iraklı kadınlar yüzünden Türkiye’nin demografik yapısı önümüzdeki 10 yıl içinde hızla değişeceğini öngöremiyor musunuz?’’


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.